• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierówna praca ciepłego silnika Audi A3 8P

ElDziubek

Początkujący
Punktów
0
Cześć,
Potrzebuję pomocy!!
Posiadam Audi A3 8P 2.0 140KM common rail. Od pewnego czasu zauważyłem nierówną pracę rozgrzanego silnika (przy zimnym silniku nie występuję) na biegu jałowym. Byłem już u kilku mechaników i diagnozy były różne panewki, wtryski, koło dwumasowe. Jeden z nich podjął się naprawy gdyż stwierdził, że to na pewno koło dwumasowe. Wyciągnął skrzynie, "wyregulował" ją, wymienił sprzęgło z dociskiem, a dwumase zostawił!? Za naprawę zapłaciłem ponad 2tys. zł... Odebrałem auto i nic się nie zmieniło. Przyjechałem z reklamacją i w międzyczasie zauważyłem, że jeśli światła pozycyjne są włączone, częstotliwość nierównej pracy jest mniejsza, niż przy włączonych światłach do jazdy dziennej lub wyłączonych całkowicie. Mechanik stwierdził, że to pewnie sprzęgło alternatora.
Ma ktoś z Was pomysł czy to jest to sprzęgło alternatora, czy może coś innego? Po wywaleniu 2tys. zł na niby spalone sprzęgło i urwaną część docisku, które nic nie zmieniło przy pracy silnika nie chce się znowu naciąć na dodatkowe koszta.

Dzięki za pomoc!

KamiLmajsterkowicz

Początkujący
Punktów
1
A klimę jak włączasz, wyłączasz coś się zmienia czasami?
Może być sprzęgło alternatora, może być koło pasowe.
Nierówno pracuje, czy się trzęsie?

ElDziubek

Początkujący
Punktów
0
Z klimą sprawdzę jutro, teraz poza sezonem to nie używałem. Po silniku nie widać żeby trzęsło, wydaje tylko taki metaliczny stukot.

ElDziubek

Początkujący
Punktów
0
Po włączeniu klimatyzacji, nierówna praca silnika normuje się w dużym stopniu, podobnie jak przy zmianie rodzaju świateł o których pisałem wyżej.

ElDziubek

Początkujący
Punktów
0
Dalej walczę z tą awarią... Mechanik wyeliminował wszystkie rolki, a silnik cały czas wydawał dziwne dźwięki po rozgrzaniu się. Według mechanika to wtrysk i mówi, że jeden jest do regeneracji. Może to być wtrysk skoro przy włączeniu klimatyzacji dźwięk ten w dużym stopniu ustaje?

Do góry Bottom