• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nierówna praca na zimnym Megane I 16.16v

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Kolejny Ciekawy przypadek , niby wszystko ok a nierówno pracuje na zimnym przez około 5 minut.
Renault Megane I 1.6 16v - bez krokowca już po lifcie
Dziwna przypadłość bo rozrząd sprawdzony i jest ok . Cewki dobre ,świece nowe , przepustnica podstawiania z dobrego i dalej to samo . Obroty po odpaleniu trzymają się w granicach 500- 700 obr/ min po dodaniu gazu, lub chęci ruszenia tak falują obroty, że auto gaśnie bez dodania większej ilości gazu . Gdy nagrzeje się trochę, czyli aktualnie po około 5 minutach jest wszystko ok obroty na jałowym 780 stałe i normalnie jeździ, bez żadnego zafalowania obrotów . Co może być przyczyną? Dodam, że brak nieszczelności w układzie dolotowym . Sprawdzone dymiarką.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Ja bym wtryski wyciągnął...ewentualnie wymienił filtr paliwa i zalał Teca2000 na 20 litrów ;)

Nie ma krokowca, jak to tak? Ma.
Plastikowy taki chyba.

Wtryski, krokowiec, przepustnica.

Poza tym ruszasz na samym sprzęgle, czy otwierasz przepustnicę?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
A na końcu okazuje się pęknięty pierścień :woot:
Świece wymieniał, a o kompresji nic nie wspominał.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
A na końcu okazuje się pęknięty pierścień :woot:
Świece wymieniał, a o kompresji nic nie wspominał.
Kompresja
Ja bym wtryski wyciągnął...ewentualnie wymienił filtr paliwa i zalał Teca2000 na 20 litrów ;)

Nie ma krokowca, jak to tak? Ma.
Plastikowy taki chyba.

Wtryski, krokowiec, przepustnica.

Poza tym ruszasz na samym sprzęgle, czy otwierasz przepustnicę?
Tec odziwo był już i nic nie wniósł nowego , kompresja na zimnym :
11,5
11,5
11,0
11,5
Na ciepłym bardzo podobnie
Wygląda na brak ssania
Też o tym pomyślałem ale podciśnienie z kolektora ssącego jest w dodatku szczelne , jak już wspominałem przepustnica wysterowana z kompa działa . Po zmianie na identyczna z dobrze działającego auta z tym samym silnikiem i nr. Też bez zmian dalej na zimnym faluje aż chce zgasnąć ,
Samo wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia . Ruszam z dodatkiem gazu , nie da się bez niego bo zgaśnie zdławią go falujące obroty . Jakby rosły obroty wysoko to bym wiedział że jak zwykle nieszczelność gdzieś ale właśnie one falują między 550-1000 na zimnym i aż przygasa auto .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Żeby bylo ssanie to musi być prawidłowo odczyt z czujnika temperatury
Ja zimnym silniku jest 2 stopnie niższa od temperatury otoczenia,
Sprawdź ładowanie
Sprawdziłem na początku jest 14,3-przy włączonej klimie nawiewie i światłach . Dopiero gdy zaczynają falować obroty do gaśnięcia auta to spada i wyświetla kontrolkę ładowania oraz oczywiście lampę Aladyna .
Ja zimnym silniku jest 2 stopnie niższa od temperatury otoczenia,

Sprawdziłem na początku jest 14,3-przy włączonej klimie nawiewie i światłach . Dopiero gdy zaczynają falować obroty do gaśnięcia auta to spada i wyświetla kontrolkę ładowania oraz oczywiście lampę Aladyna .
Dziś sprawdzę jeszcze czujnik położenia wału może opiłków załapał i stąd anomalie ... Nie wiem za co się chwytać tam za bardzo , będę miał chwilę to podgląd sondy zrobię może tam coś się dzieje złego .

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Temat został rozwiązany .
Nie dawało mi spokoju, że wszystko niby jest dobrze ,a jest źle bo falują obroty. Czepiałem Się czujników i odkryłem mocniejsze zagięcie na przewodzie do czujnika położenia wału , 20 cm od czujnika .Przewód ułamał się w oryginalnej izolacji jak zimny był ,to sygnał nie szedł jak trzeba ,a jak się rozgrzał silnik , to kabelek złapał temperatury i wszystko było dobrze.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
Noi kolejny Hepi łend... Lubię takie bajki gdzie wszystko się kończy dobrze

Farseer

Bywalec
Punktów
26
Miasto
Pruszków
No i ładnie! Ja też uwielbiam jak ktoś pisze co znalazł, a nie nagle tematu nie ma i nie wiadomo co było.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1102
Miasto
...Seksu i biznesu...
No i ładnie! Ja też uwielbiam jak ktoś pisze co znalazł, a nie nagle tematu nie ma i nie wiadomo co było.
No tak,a nie przylyzie jakiś łaps ,nie przywita się ni nic i stynka stynka co z jego samochodzikiem a jak już ogarnie to się nie pokaże...to tak nie ładnie z jego strony.

Do góry Bottom