• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

nierówna praca silnika

jez04

Bywalec
Punktów
1
Witam Forumowiczów
Jakiś czas temu mierzyłem sie z naprawą głowicy w fordzie maverick 2,0 - silnik forda mondeo 2,0 16v. Po złożeniu auto normalnie odpala. trudnośc, która jest - występuje doraźnie, to "potykanie się" silnika na wolnych obrotach. Przez jakiś czas silnik pracuje równo,a po jakims czasie przez moment się jakby krztusi- nie wiem jak to opisać. Na obroty wchodzi poprawnie i ma moc. Mam też ins.LPG i na niej przy mocnejszym dodaniu gazu , ale tylko w czasie jazdy - najczęściej przy ruszaniu, a więc przy obciążeniu go, słychać, że strzeli czasem. Tego rodzaju sytuacja raz tylko zdarzyla sie gdy jechalem na bezynie. Owo strzelanie nie występuję gdy gazuje silnikiem na wolnych obrotach, tylko w czasie jazdy. Czy to możliwe aby przyczyną tego może być źle załozony pasek rozrządu? W trakcie montażu paska blokady pasowały jak należy, napinacz i śruby kół walków zostały dokręcone zgdonie z instrukcją. Mówię o tym, bo już zastanawiam się czy pasek nie przeskoczył o jeden ząb. Proszę o sugestie w tej kwestii i z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:

jez04

Bywalec
Punktów
1
Luzy zaworowe zostaly wyregulowane jak należy bo glowica przeszła kompletny remont-naprawa gniazd i wymiana zaworów.

Kurcze, może to cewka, bo kable i świece sa ok

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Mam też ins.LPG i na niej przy mocnejszym dodaniu gazu , ale tylko w czasie jazdy - najczęściej przy ruszaniu, a więc przy obciążeniu go, słychać, że strzeli czasem. Tego rodzaju sytuacja raz tylko zdarzyla sie gdy jechalem na bezynie.
Rozumiem że na benzynie jest wszystko w porządku a tylko to się objawia jak jeżdzisz na gazie ..?!Czy gaz masz poprawnie wyregulowany ?

jez04

Bywalec
Punktów
1
Tak na benzynie jest ok. tak jak pisałem, raz chyba się zdarzyło, że strzelił. Instalacja LPG jest sekwencyjna więc pozostaje tylko podjechać do speca. Może po tej naprawie trzeba ją na nowo "zgrać". Czy padająca cewka może dawać takie objawy? Myślałem, że ona działa na zasadzie 0, 1, a tu okazuje się, że raz jest ok, a innym razem strzały. Dodam też, że kiedyś zapaliła mi się kontrolka chek silnika, el później sama zgasła.

zbych189

Uczestnik
Punktów
0
Witam wszystkich . mam problem ze swoim focusem a mianowicie silnik 1.6 100 km ma nierowne obroty przy dojerzdzaniu do swiatel podczas chamowania szarpie silnik a jak wcisne sprzegło to schodzi z obrotow i potrafi zgasnac , jaka może byc przyczyna

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Witam wszystkich . mam problem ze swoim focusem a mianowicie silnik 1.6 100 km ma nierowne obroty przy dojerzdzaniu do swiatel podczas chamowania szarpie silnik a jak wcisne sprzegło to schodzi z obrotow i potrafi zgasnac , jaka może byc przyczyna
OJP... co drugi wyraz z błędem...:(
A auto do mechanika...a ty w tym czasie do podręcznika poprawnej pisowni...:)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Przyczyn może być dużo ..np. od niewielkiej nieszczelności ...po rozrząd ! Jeżeli zdiagnozujesz auto testerem ..lub dokonasz oględzin organoleptycznie ,wówczas nie będziesz musiał gdybać i zgadywać !

Do góry Bottom