• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Micra K12 po upuszczeniu oleju - problem

illitum

Nowy
Punktów
0
1 lutego zakupiłem mikrusa dla mojej lubej, po przyjechaniu samochodem do domu posprawdzałem resztę drobiazgów - przejeżdżając 650 km brak problemów itd

problem zaczął się w momencie kiedy to upuściłem olej do poziomu odpowiedniego na bagnecie - samochód zaczął sporadycznie gasnąć, a komputer potrafi wywalić check wskazujący na błędne działanie Lambda bank 1 (błąd P0420)

mam dostęp do 2 interfejsów diagnostycznych w tym dosyć potężny Expert 3000 - wg komputera - lambdy podają z niewielką różnicą identyczne parametry co by wskazywało na brak katalizatora, jednakże problem w/w wyskakuje przy spokojnej miejskiej jeździe - na trasie Check nie zapala się w ogóle

analiza spalin wg AU HISPEC analizatora wykazała

Analiza spalin podczas biegu jałowego
CO % OBJ 0,23
CO2 % OBJ 10,80
PPM 130
O2 5,55
LAMBDA 1,335

Analiza spalin podczas podniesionych obrotów
CO % OBJ 0,35
CO2 % 14.07
PPM 53
O2 0,99
LAMBDA 1,035

Panowie liczę na wasze cenne doświadczenie i sugestie związane z tym problemem.

---
W ostatnich dwóch dniach zrobiłem samochodem 550 km, z czego 275 w jedną ze stron i samochód chodził elegancko. W drodze powrotnej przy wciśnięciu sprzęgła problem powyższy (w pierwszych 30-40km), potem silnik pracował dobrze. Z uwagi, że powyższy Expert to wyposażenie warsztatu - to przy sobie miałem elma na bluetootha. Sukcesywnie starałem się kasować check (z 4 x w drodze powrotnej) . W tabeli testów wyszło że TID$01 CID$01 Rich to Lean sensor threshold voltage(constant) Max 95, Current 140, oraz TID$02 CID$01 Min 60, current 36 - co wskazuje znów na lambdę.

Chciałbym wspomnieć również że samochód na trasie spala w granicach 5 litrów benzyny, po mieście ok 6,1litra

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Analiza spalin albo została źle przeprowadzona, albo silnik do remontu.Błąd
P0420 wskazuje na katalizator do wymiany.
Podsumowując zostałeś ożeniony ze złomem.

illitum

Nowy
Punktów
0
w najbliższy weekend zrzucę katalizator i zobaczę do jego środka - być może padłem ofiarą
http://www.wykop.pl/ramka/1850636/k...czy-ma-katalizator-handlarze-zarabiaja-3-tys/

zapomniałem dodać że silnik chodzi równo, nie kopci na żaden kolor, czujnik napięcia rozrządu nie sygnalizuje problemów, nie bierze płynu i też nie przepala oleju (obserwuje wskaźnik bagnetu - poziom stoi w miejscu) silnik nie cieknie i nie był myty (tak przynajmniej wygląda), temperatury ma w normie przebieg 95 tyś, 95% lakieru oryginalne, jedno nadkole z przodu wymieniane

Do góry Bottom