• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Nissan Primastar 1,9 CDI z silnikiem renault nie odpala

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Mam to auto już ładnych parę lat , cenię go za oszczędność na paliwie :)
W porównaniu z poprzednim - osobówką jest różnica.
No i przestał odpalać :( Jest zimno , sprawdzam świece żarowe. Na 3 - 4 cylindrze nie grzeją. Świece mam zakupione już rok temu ale zawsze z tą wymianą zwlekałem. Bo po dłuższym zakręceniu rankiem jakoś odpalał a w garażu stoi , potem cały dzień już nie było problemu. Ale postał prze ostatnie święta trzy dni i już kaput.Pojechałem na szrot , kupiłem drugi moduł świec , podłączam na wierzchu w wiązce- wszystkie grzeją.

Jednak przed wykręceniem świec chcę go dobrze zagrzać bo pamiętam z czasów warsztatowych tak robiliśmy. Nie odpala. Podłączyłem delphi - od dawna go używam .Sprawdzam parametry - ciśnienie na listwie CR -80 bar . Stanowczo za mało .Kręcę rozrusznikiem i nie zwiększa się.
Co mogło paść - pompa czy któryś z zaworów / który ?
Auto ma tzw. gruszkę do odpowietrzania. Gruszka twarda , znaczy dotąd paliwo dochodzi.
Teraz mi się przypomniało że na wiosnę ub. roku też miałem podobnie. Wstawiałem dwa zaworki zwrotne w przewód paliwowy. I jakoś to jeździło.Zmieniłem zawór na pompie wysokiego ciśnienia , nic nie dało.
Sprawdziłem kable - kostki w skrzynce pod zbiorniczkiem wyrównawczym. Kiedyś to już przerabiałem.
Są czyste , bez nalotu.
Już brak mi koncepcji , od czego teraz zacząć ?

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Jeżeli 80bar to za mało w tym silniku chyba potrzebuje 200bar
Jeżeli pompa elektryczna działa o ile tak owa ma obstawiam pompę wysokiego ciśnienia
Ewentualnie spróbować na samostarcie czy odpali

andrzej0421

Gaduła
Punktów
24
Miasto
Gdów
Albo pompa albo wtryski.
Test przelewami powinien wiele wyjasnic jezeli ktrys wtrysk (lub wtryski) leje.
Opcja nr 2:
Odlacz rurki od wtryskow i zaslep je (np kulkami) tak zeby cisnienie pozostawallo na listwie i nie szlo na wtryski. Zrob pomiar. Jezeli cisnienie sie nie zwiekszy to pompa zdechla. Jezeli zwiekszy to cisnienie ucieka wtryskami.
Sprawdz obroty podczas rozruchu, mogl sie wysypac rozrusznik ale to raczej malo prawdopodobne.

Gwoli scislosci: cisnienie jest do tych 80barow budowane podczas rozruchu czy jest caly czas?

slawek1

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
429
Miasto
Świdnica
Ukrecony wałek wstępnej pompy paliwowej. Przykręcona do pompy wysokiego ciśnienia.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Z tym wałkiem to możliwe.
Dziś walki ciąg dalszy. Nie przyglądałem się specjalnie przedtem - ta pompka wstępna to raczej dostępna od strony silnika - nie rozrządu ?
Dzięki za sugestie , potrzebne mi te porady bo załamka z bezsilności :(

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Gdyby to było takie proste ...
Tacy mechanicy nie mają napisane na plecach " doświadczony mechanik".
O sobie 15 lat temu mogłem tak powiedzieć - ale to tak dawno było.
Teraz w mechanice to nowa epoka. Ale to ze drążę temat ma swoje WIELKIE plusy - dalej się uczę co mam sobie za zaletę :) Mało kto to zrozumie ale ja lubię się uczyć , nawet jak zrobię błąd - to na swoim sprzęcie ale w końcu dojdę prawdy.
Koszty - takie sobie - na pewno taniej niż w warsztacie - bo też nie ma gwarancji że tak od strzała pan mechanik - lub łańcuszek ludków przyjmujących / diagnozujących auto nie rzuci hasła - wymieniać wszystko od zbiornika po wtryski.
No i dla potomnych tutaj zostanie wiedza bo nie oszukujmy się - nie ma ludzi nieomylnych. Każdy szuka jak ma wątpliwości.

Korneliusz

SuperMechanior
Punktów
29
Miasto
Szczecin
www.multisat.com.pl
Dziś odpaliłem auto :)

winnym całego zamieszania był zawór na rampie CR - ten na końcu tej rury- po prawej od rozrządu.
Wstawiłem używkę z Laguny , nawet długo nie kręcił , od razu ciśnienie 330 bar. Odczytane w Delphi.
To rozumiem :)
Dziękuję kolegom za udział w dyskusji.

pozdrawiam serdecznie

świerszcz.uk

Gaduła
Punktów
4
Spoko luz
No o tym nie wspominałem bo myślałem że takie oczywiste rzeczy zostały na samym początku sprawdzone
Ale super że Tobie się udało
Gratulacje;)

Do góry Bottom