Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
Panowie, szukam klamota który byłby w stanie ogarnąć następujace funkcje:
1) Pass-trough
2) Pozwala dopisać moduły w aucie po wymianie (np sterownik silnika, sterownik skrzyni biegów, moduł komfortu itp.)
3) Pozwala kodować offline i online.
4) Obsługuje CAN-FD
5) Obsługuje SGW
6) Urządzenie potrafi dopisać klucze i Immo.
7) Możliwość wykonywania testów podzespołów (wysterowanie przepustnicy, egr itp).
8) Obsługa ADAS byłaby dodatkowym atutem.
9) Oscyloskop byłby dodatkowym atutem.
10) Chciałbym aby przynajmniej w podstawowym zakresie ogarniał też diagnostykę aut ciężarowych.
11) Obsługa maszyn rolniczych (przynajmniej w podstawowym zakresie ) będzie też dużym atutem.
Nie musi być to tak naprawdę jedno urządzenie.
Zastanawiam się czy np taki Launch Euro gada z Xprogiem-3?
Nigdy nie miałem launch, ale proponuje ci się zastanowić nad launchem, ostatnio z wielu stron słyszę że daje du.... porównaj sobie tego launch z autelem 608+ oscyloskop. Autel też nie jest święty, ale takich akcji jak słyszę o launch nie robi. Są ludzie tu z forum co launch im nawywijał jak np uwalenie tcu, w zał scr z konkurencyjnego forum.
Co do kluczy autel Połyka launcha.
Maszyny Rolnicze niestety autel nie ma.
Resztę warunków które wymieniasz autel robi.
Panowie, szukam klamota który byłby w stanie ogarnąć następujace funkcje:
1) Pass-trough
2) Pozwala dopisać moduły w aucie po wymianie (np sterownik silnika, sterownik skrzyni biegów, moduł komfortu itp.)
3) Pozwala kodować offline i online.
4) Obsługuje CAN-FD
5) Obsługuje SGW
6) Urządzenie potrafi dopisać klucze i Immo.
7) Możliwość wykonywania testów podzespołów (wysterowanie przepustnicy, egr itp).
8) Obsługa ADAS byłaby dodatkowym atutem.
9) Oscyloskop byłby dodatkowym atutem.
10) Chciałbym aby przynajmniej w podstawowym zakresie ogarniał też diagnostykę aut ciężarowych.
11) Obsługa maszyn rolniczych (przynajmniej w podstawowym zakresie ) będzie też dużym atutem.
Nie musi być to tak naprawdę jedno urządzenie.
Zastanawiam się czy np taki Launch Euro gada z Xprogiem-3?
W gamie LAUNCH EUROPE są w takim razie 3 urządzenia, które posiadają wymienione funkcjonalności lub mogą mieć nadane poprzez wykupienie odpowiedniego oprogramowania ( Soft HD pozwoli na obsługę segmentu aut ciężarowych, budowlanych i maszyn rozlicznych ).
Dwa z nich posiadają możliwość obsługi oscyloskopu z poziomu urządzenia.
IMMO (kluczyki) - tu po prostu dodatkowa głowica z softem.
Z chęcią prześle Ci szczegóły dot. tych modeli, wrzuć mi tylko proszę adres email w wiadomości do mnie.
Nigdy nie miałem launch, ale proponuje ci się zastanowić nad launchem, ostatnio z wielu stron słyszę że daje du.... porównaj sobie tego launch z autelem 608+ oscyloskop. Autel też nie jest święty, ale takich akcji jak słyszę o launch nie robi. Są ludzie tu z forum co launch im nawywijał jak np uwalenie tcu, w zał scr z konkurencyjnego forum.
Co do kluczy autel Połyka launcha.
Maszyny Rolnicze niestety autel nie ma.
Resztę warunków które wymieniasz autel robi.
Screen świetnie obrazuje to, że nie ma na rynku jednego sprzętu do wszystkiego i każdy szanujący się warsztat posiada tych rozwiązań więcej w myśl uzupełniania się. Przypadki uwalenia sterownika zdarzają się w ramach błędów użytkowników i ani Autel, ani LAUNCH nie są wolne od takich ryzyk. Co do kluczy - tutaj autel ma przewagę i radzi sobie w tym segmencie lepiej. Z resztą model, o którym wspominasz jest nazwijmy to dedykowany do pracy z IMMO ale z ograniczonymi funkcjami diagnostycznymi w porównaniu do np. Autel MaxiSys MS909 czy LAUNCH X-431 EURO TAB III.
W gamie LAUNCH EUROPE są w takim razie 3 urządzenia, które posiadają wymienione funkcjonalności lub mogą mieć nadane poprzez wykupienie odpowiedniego oprogramowania ( Soft HD pozwoli na obsługę segmentu aut ciężarowych, budowlanych i maszyn rozlicznych ).
Dwa z nich posiadają możliwość obsługi oscyloskopu z poziomu urządzenia.
IMMO (kluczyki) - tu po prostu dodatkowa głowica z softem.
Z chęcią prześle Ci szczegóły dot. tych modeli, wrzuć mi tylko proszę adres email w wiadomości do mnie.
Screen świetnie obrazuje to, że nie ma na rynku jednego sprzętu do wszystkiego i każdy szanujący się warsztat posiada tych rozwiązań więcej w myśl uzupełniania się. Przypadki uwalenia sterownika zdarzają się w ramach błędów użytkowników i ani Autel, ani LAUNCH nie są wolne od takich ryzyk. Co do kluczy - tutaj autel ma przewagę i radzi sobie w tym segmencie lepiej. Z resztą model, o którym wspominasz jest nazwijmy to dedykowany do pracy z IMMO ale z ograniczonymi funkcjami diagnostycznymi w porównaniu do np. Autel MaxiSys MS909 czy LAUNCH X-431 EURO TAB III.
Uwalenie sterownika było po stronie launch w dwóch przypadkach, a nie po stronie użytkownika znam tych ludzi i nic nie poradzisz jak update zatrzymie sie na 40%, wiec mi tutaj tym swoim językiem sprzedawcy nie stwierdzać jasno po której stronie co było. Co do diagnostyki to jest na b dobrym poziomie i bez kilku rzeczy dorównuje seri maxisys. Dziś w golfie R 2018 włączył rozpoznawanie znaków. W każdym razie nie narzekam na diagnostykę w im608, a nie jest to mój jedyny interface.
Uwalenie sterownika było po stronie launch w dwóch przypadkach, a nie po stronie użytkownika znam tych ludzi i nic nie poradzisz jak update zatrzymie sie na 40%, wiec mi tutaj tym swoim językiem sprzedawcy nie stwierdzać jasno po której stronie co było. Co do diagnostyki to jest na b dobrym poziomie i bez kilku rzeczy dorównuje seri maxisys. Dziś w golfie R 2018 włączył rozpoznawanie znaków. W każdym razie nie narzekam na diagnostykę w im608, a nie jest to mój jedyny interface.
Nie znam detali tych przypadków (np. model Launch, pojazd, warunki), ale w branży diagnostycznej takie problemy mogą wynikać z różnych czynników – np. niestabilnego połączenia, przerwania procedury przez sieć czy błędów w oprogramowaniu, niestabilne napięcie, które zdarzają się i u Launch, i u Autela, i innych marek. Na forach znajdziesz mnóstwo przykładów uwalenia sterowników dla każdego testera na rynku – Autela, Boscha, Delphiego czy Launch.
Bez szczegółów nie będę spekulował, co poszło nie tak, ale szanuję Twoje doświadczenie. Myślę, że obaj zgadzamy się, że kluczowe jest solidne wsparcie techniczne i dobór sprzętu do potrzeb warsztatu. Fajnie było wymienić się spostrzeżeniami – dzięki za dyskusję!
Bez szczegółów nie będę spekulował, co poszło nie tak, ale szanuję Twoje doświadczenie. Myślę, że obaj zgadzamy się, że kluczowe jest solidne wsparcie techniczne i dobór sprzętu do potrzeb warsztatu. Fajnie było wymienić się spostrzeżeniami – dzięki za dyskusję!
@malerikula Mi oryginalny interfejs forda (żaden chińczyk) uwalił trzy sterowniki pod rząd podczas aktualizacji softu . Następnego dnia ford wydał biuletyn by nie wykonywać tych czynności aż do pojawienia się nowszej wersji oprogramowania . Każdej firmie się zdarza wtopic bez wyjątku . Przy tego typu czynnościach zawsze jest wskazana ostrożność i kopia zapasowa przed wgrywaniem czegokolwiek , a wielu ludzi idzie na żywioł . Jak widzę jak ktoś wgrywa soft bez zasilacza podtrzymującego napięcie aku to mi krew zalewa .
@malerikula Mi oryginalny interfejs forda (żaden chińczyk) uwalił trzy sterowniki pod rząd podczas aktualizacji softu . Następnego dnia ford wydał biuletyn by nie wykonywać tych czynności aż do pojawienia się nowszej wersji oprogramowania . Każdej firmie się zdarza wtopic bez wyjątku . Przy tego typu czynnościach zawsze jest wskazana ostrożność i kopia zapasowa przed wgrywaniem czegokolwiek , a wielu ludzi idzie na żywioł . Jak widzę jak ktoś wgrywa soft bez zasilacza podtrzymującego napięcie aku to mi krew zalewa .
Super że założyłeś ten wątek i kochasz lunch, wszyscy widzą że odpisałem koledze @Frideriq nie tobie, a to że zaraz zjawiło się dwóch obrońców lunch to normalne, z jednym można dyskutować, ale z tobą nie. Załóż sobie swoje forum, wtedy będziesz mógł kazać userom pisać i zakładać wątki gdzie ty chcesz.
1. Wszyscy widzą ze ty jesteś maniakalnym fanem Autela bo nic innego nie polecasz , a ja tak .
2. Ja nie jestem obrońcą Launch tylko w pewnych warunkach polecam go . Jak polecałem oryginalna głowicę do FCA to też pomnie jechałeś , że Autel będzie lepszy .
3. Pan Lancher jest sprzedawcą , wiec jak sprzedawca musi odpowiadać w sposób wyważony by nie stracić potencjalnych klientów , a ja nie wiec mogę sobie odpowiadać jak mi sie podoba .
1. Wszyscy widzą ze ty jesteś maniakalnym fanem Autela bo nic innego nie polecasz , a ja tak .
2. Ja nie jestem obrońcą Launch tylko w pewnych warunkach polecam go . Jak polecałem oryginalna głowicę do FCA to też pomnie jechałeś , że Autel będzie lepszy .
3. Pan Lancher jest sprzedawcą , wiec jak sprzedawca musi odpowiadać w sposób wyważony by nie stracić potencjalnych klientów , a ja nie wiec mogę sobie odpowiadać jak mi sie podoba .
Jak polecałem Zenith, i porównywałem do launch, to to samo pisałeś i tak za każdym razem trzeba prostować twoje kłamstwa, dlatego już dawno ci napisałem PW że z tobą nie dyskutuje. Przeczytaj z zrozumieniem co napisał launcher, jak sugerujesz że tylko dlatego tak pisze że jest sprzedawca.
Wszyscy widzą jak w pewnych warunkach bronisz launch.
Co do innych twoich poleceń polecasz głowice i jak pytam jaki jest abonament to ty nie wiesz, bo "inaczej się rozliczysz" jak?
Tyle jest warte te twoje polecenie.
Kupujesz z tej swojej hurtowni czy sklepu żebyś mnie znowu nie poprawiał że to sklep, czy hurtownia, sprzęt i co dalej sprzątasz tam w ramach abonamentu czy jak.
Takich ofert brać coś z hurtowni na 2 tygodnie w celu zobaczenia i możliwości kupna to ja mam na pęczki.
Tak na tamten czas autel był i dla mnie nadal może jest lepszy, bo przyszły czasy passthru, i masz OEM prawie wszystkie marki,ale nie wiedząc jaki jest abonament w tym i mieć jedną markę to wolę autela.
Więc nie mam czasu na prostowanie twoich herezji
Od....l się ode mnie i wciskaj te swoje herezje innym
Panowie a wbijając się w dyskusje, jak przy Autelu i Launchu wypada Zenith? Słyszałem o tym ale nigdy tego na żywo nie widziałem, a półka cenowa jest podobna.
Nie próbuj mi tu porównywać jakie rzeczy działy się na świecie przy obsłudze ECU. Jak ja robiłem w roku 2019 update w kia Sorento, z podpiętym gysflash, to ty nie wiedziałeś co to jest, wyśmiewałeś mnie na forum i dzwoniłeś po hurtowniach czy to możliwe.
Tam ci powiedzieli że G-can3 jest do starych aut i te herezje głosiłeś tutaj.
A teraz mi wyjeżdżasz z zasilaczem stabilizującym.
Co do uwalenia ECU, znam tych ludzi i na 99% to nie była ich wina.
Ster był aktualizowany po obd zasilacz na aucie.
Update był wykonywany z serwera launch, nie po passthru.
Po uwaleniu stawiany był poprzez flex, kees mimo to nie można było go postawić czy po bench, bot.
Kolega co uwalił ten ster to robi stery można powiedzieć masowo, i z względu demontażu kiepskie dojście, wybrał obd lunchem, jak sam mówił zrobił parę aut i zawsze launch dawał rady.
I takich historii słyszę coraz więcej, między innymi mechanicy jak widać na innym forum też zgłaszają skargi.
Ale ty z twoja wiedza zakochany po uszy w launch, tego nie widzisz.
Panowie a wbijając się w dyskusje, jak przy Autelu i Launchu wypada Zenith? Słyszałem o tym ale nigdy tego na żywo nie widziałem, a półka cenowa jest podobna.
Niestety przy tym co podałeś, to Zenith odpada
Klucze koduje ale bez pin w innych Markach niż H/Kia.
Sterowniki, moduły wymiana itp tak ale tylko w H/Kia i w ssayngong, reszta marek tylko po passthru.
Maszyny rolnicze brak
Oscyloskop brak
Ciężarówki na podstawowym poziomie
W europejskich Markach offline robi podstawy adaptacje kodowania itp ale żeby wachlować modułami używanymi na stole to nie licz na to.
Ogólnie tester jest mocniejszy w Azji niż w Europie.
Jest jeden plus w porównaniu z launchem, Adas darmowy.
Ale jeżeli stawiasz pytanie jak wypada launch i Zenitch to odpowiadam wybrałbym launch.
Jeżeli oczywiście półka cenowa jest porównywalna, bo jak widzę to launch potrafi kosztować 15 a potrafi też 40tys.
Żeby się nie okazało że za 15 on nic nie ma.
Tak jak mówię jeżeli robisz Europę to wybierz autel lub launch.
Każdy zapomina że Zenith ma 2 serwisowki kia i Hyundai, oprócz innych marek(trzeba by policzyć koszt 2 głowic do Hyundai i kia plus abonamenty na rok).
Do tego narazie jest taka sytuacja że ASO pisze zapytanie do MotorPoland warszawa o pin do kluczy, po 16 pinu nie dostaniesz, Zenith wyciąga te piny z auta!!!
Który interface wyciągnie pin kluczy w najnowszych samochodach kia Hyundai?
Tylko Zenith.
Dużo tego na drogach więc po G-scan3 jak wyszedł zastępca od razu brałem. W czerwcu już mija rok i czeka mnie licencja chcąc być na bieżąco.
Pozdrawiam fan różnych sprzętów ale tych co robią robotę!!! Nie pisze już o Zenith bo znowu będę oskarżany, że jestem przedstawicielem G-scana
1. Jak to napisałeś w pewnych warunkach polecam Launch w szczególności jak ktoś patrzy na wydawane pieniądze .
2. Nie bronie Launch tylko go polecam bo sam jak wielu na forum szukałem sprzętu jako uzupełnienie do oryginalnych głowic nie drogim kosztem i w tym przypadku Launch nie ma konkurencji oraz to ze można go łatwo rozbudować jak klocki lego .
3. To co ja opisywałem uwalone sterowniki to był przypadek z 2013 kiedy weszła do sprzedaży głowica Ford VCM II . A moim pierwszy oryginalnym interfejsem był renault clip w 2004 roku załatwiony przez zaprzyjaźnionego pracownika aso wraz z dostępem do oprogramowania za ułamek ceny normalnej ceny abonamentu . Dlatego nie wiem ile kosztują normalnie abonamenty bo radze sobie na inne sposoby , a swoich źródeł nie zdradzam . Wiec moje doświadczenie nie jest małe oraz krótkie .
4. w tamtym roku miałem taki pomysł by zmienić launch na inna markę np autel tylko po do długim rozglądaniu i testowaniu oraz przeanalizowaniu plusów i minusów z przykrością wyszło ze musze zostać przy Launch .
5. Nigdy niczego nie polecam ani nie odradzam jeśli nie miałem tego w rękach . Wszyscy tak zachwalają toyotę wiec kupiłem nowego yarisa hybrydowego i się bardzo zawiodłem . Mam kia sporge ktora moze nie jest cudowna ale przyznaj mniej serwis się starał i warunki gwarancji były jasne w 100% . A w toyocie nie dość ze dopłaciłem do rozszerzonej gwarancji to jak później się okazało gdy chciałam z niej skorzystać to miała pełno wyłączeni .
1. Jak to napisałeś w pewnych warunkach polecam Launch w szczególności jak ktoś patrzy na wydawane pieniądze .
2. Nie bronie Launch tylko go polecam bo sam jak wielu na forum szukałem sprzętu jako uzupełnienie do oryginalnych głowic nie drogim kosztem i w tym przypadku Launch nie ma konkurencji oraz to ze można go łatwo rozbudować jak klocki lego .
3. To co ja opisywałem uwalone sterowniki to był przypadek z 2013 kiedy weszła do sprzedaży głowica Ford VCM II . A moim pierwszy oryginalnym interfejsem był renault clip w 2004 roku załatwiony przez zaprzyjaźnionego pracownika aso wraz z dostępem do oprogramowania za ułamek ceny normalnej ceny abonamentu . Dlatego nie wiem ile kosztują normalnie abonamenty bo radze sobie na inne sposoby , a swoich źródeł nie zdradzam . Wiec moje doświadczenie nie jest małe oraz krótkie .
4. w tamtym roku miałem taki pomysł by zmienić launch na inna markę np autel tylko po do długim rozglądaniu i testowaniu oraz przeanalizowaniu plusów i minusów z przykrością wyszło ze musze zostać przy Launch .
Znowu przemieniasz fakty i tak w kółko.
1 tak napisałem bo ty tak napisałeś ale ciężko zaskoczyć, każdy post po poście swoje słowa skojarzy. Więc każdy widzi jak wyglądają te twoje pewne warunki , mam wrażenie że słowo launch to cię nobilituje, w każdym temacie o launchu jesteś, jak go sam nie zakładasz. Więc te twoje pewne warunki nijak mają się tu do rzeczywistości.
2 Gdzie tam wogule nie bronisz launcha, najdalej temat o uwaleniu stera, zaczynasz się gotować i podajesz przykłady z krainy wiecznych łowów.
Po ostatnich podwyżkach przez ostanie 5 lat launch wychodzi drożej finansowo niż autel a przedstawiałem to na przykładzie 508s, widać znowu wyparte z świadomości.
3 Gratuluję rozumu jak uwala ci za pierwszym razy sterownik, a ty podłączasz 2 następne żeby je uceglić i do tego masz świetną pamięć cofając się do roku 2013, tutaj widać jak kręcisz.
Chyba że rzeczywiście to miał być argument że kumpel uwalił sterownik z swojej winy bo ty w 2013 robiłeś update 3 sterowników forda.
I następne kłamstwo głowica o którą pytałem to była do fiata i to nie dawno, a nie jak twierdzisz głowica clip. 2013 to rok jak były takie możliwości, dziś każde ASO ma swoje loginy każdy mechanik ma swój i jeden drugiemu nie daje, kwestie bezpieczeństwa. Jedyny sposób to dostanie interface od hurtowni, innego nie znam.
1. To ty jesteś anty fan bojem bo to ty jako pierwszy do mnie napisałeś na priv chełpiąć się ze ktoś zamienił launch na zenita . To chyba jasno pokazuje kto ma problem .
2. Każda firma ma ukrywane trupy w szafie . Nie broniłem launch tylko dałem przykład ze nawet taka firma jak ford potrafi sknocić oprogramowanie .
3. Nie w tym samym tylko w dwóch różnych samochodach . Jak pisałem wyżej nie spodziewałem się po tak wielka firma jak ford , że mogła wypuścić nie przetestowane oprogramowanie i myślałem ze to moja wina albo cos po stronie samochodu . Sterowniki uratowałem bez problemu , ale lekcja na przyszłość została oraz niesmak .
4. To ciekawe co piszesz bo 2 miesiące temu załatwiłem koledze (nie powiem któremu) taka głowice z FCA z pełnym dostępem jak w ASO . Wiec da się nie trzeba kupować w hurtowni jak to ty się zafiksowałeś .
1. To ty jesteś anty fan bojem bo to ty jako pierwszy do mnie napisałeś na priv chełpiąć się ze ktoś zamienił launch na zenita . To chyba jasno pokazuje kto ma problem .
2. Każda firma ma ukrywane trupy w szafie . Nie broniłem launch tylko dałem przykład ze nawet taka firma jak ford potrafi sknocić oprogramowanie .
3. Nie w tym samym tylko w dwóch różnych samochodach . Jak pisałem wyżej nie spodziewałem się po tak wielka firma jak ford , że mogła wypuścić nie przetestowane oprogramowanie i myślałem ze to moja wina albo cos po stronie samochodu . Sterowniki uratowałem bez problemu , ale lekcja na przyszłość została oraz niesmak .
4. To ciekawe co piszesz bo 2 miesiące temu załatwiłem koledze (nie powiem któremu) taka głowice z FCA z pełnym dostępem jak w ASO . Wiec da się nie trzeba kupować w hurtowni jak to ty się zafiksowałeś .
1 Jeżeli decyduje kto do kogo pierwszy napisze i kim wtedy jest(fan boy, bez komentarza) to ja ci gratuluję inteligencji.
wiadomość na priv nie wstydze się jej i z chęcia wkleję, zaznaczając, że nie była to pierwsza konwersacja na pw tobą.
''Ty widziałeś jakie rzeczy sie dzieją. Twoja ulubiona marka launch pad7 przez..... jest sprzedawana na rzecz nowszego sprzętu jakim jest Zenith Z7. Daj znać tej hurtowni że cie w hu... ładują, i jednak takie urządzenia firmy Git jak gscan3, Zenith Z7 są przeznaczone dla nowej gamy samochodów. Coraz więcej uzytkowników firmy GIT przybywa więc są to niezależne opinie. Ale mam zabawę jak czytam i odpisuje na twoje pierdoły.''
Każdy mierzy swoją miarą, Ja zamiast chęłpić się, chciałem ci udowodnić twoją niewiedze, a zarazem żeby ta hurtownia, już cię więcej nie robiła w hu..a, więc raczej podziękowania i zwykłe słowo na p.... by wystarczyło.
2 Ale każdy normalny w temacie wie że nie tylko ford tylko każda marka ma update i wszelkie problemy, czy ja gdzieś pisze że nie?
3 Twoja wypowiedź
''Mi oryginalny interfejs forda (żaden chińczyk) uwalił trzy sterowniki pod rząd podczas aktualizacji softu . Następnego dnia ford wydał biuletyn by nie wykonywać tych czynności aż do pojawienia się nowszej wersji oprogramowania...''
Zabrany jesteś jak 3 sterowniki uwalasz pod rząd!!! a potem jak na podkarpaciu stawiasz na nogi)))))
4 To nie jest ciekawe to jest prawda którą można udowodnić. fiksacje to ty masz na punkcie hurtowni bo to twoje słowa nie moje.
Nie rozumiesz co innego kupno poprzez aso interface a co innego jak w 2025 sprzedajesz ori głowice i nie wiesz ile abonament kosztuje bo się inaczej rozliczasz jak twierdziłeś. Napisz który był taki mądry i kupił w 2025 jakaś ori głowice nie wiedząc jaki będzie koszt abonamentu?
Oczywiście domniemam, że ta głowica dla fca którą sprzedajesz jest urządzeniem które łączy się z kontem oem dla warsztatu niezależnego, i tu ci chce przypomnieć że G-scan3 to już ma od 2019r
Czy jest to urządzenie które jest poza bazą konta dla warsztatów niezależnych, a jednocześnie jest głowicą która jest w aso.
Inaczej żebyś zrozumiał: czy za pomocą tej głowicy i programu jest pełny dostep do samochodu tak jak w aso czyli np informacja o naprawach jak i wykonywanie usług gwarancyjnych?
Jak zwykle mieszasz nie odpowiadasz na pytania, więc myślę że tym razem będzie tak samo i nie dostanę odpowiedzi na moje pytania to te z ?