• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Nie jesteś OŚ, skarbówką ani żadnym innym dziwactwem. Ja nie zbiednieje, a będę spał spokojnie nie zastanawiając sie kto miał rację.

W naszym kraju długo byś nie miał problemu ze snem. Bo jeśli coś trzeba zapłacić to u nas szybko przychodzi zawiadomienie z naliczonymi odsetkami i karą hehe
Jasno jest napisane że nie trzeba płacić.
Potwierdziła mi to pani w urzędzie a znowu koledze druga pani powiedziała że trzeba :cool:

Taki mamy klimat w tym naszym pieknym dzikim bantustanie :D

Nie ma co im dla spokojnego snu kiesy nabijać tylko trzeba interpretować przepisy.

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
Panowie powiedzcie mi czy dział II też należy wypełnić przy rejestracji do BDO? Tam trzeba wpisać dane firmy, z która mam podpisana umowę, która odbiera ode mnie odpady. Sęk w tym że nie podpisałem umowy z żadną firmą. Czy zatem musze wypełniać ten dział? Czy tylko dane mojej firmy i dział XII?

mechaniker4

Początkujący
Punktów
0
Panowie ma ktoś wypełniony wniosek i mógłby się podzielić? Oferuję jakiś dobry kieliszek chleba za pomoc :)

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
122
Miasto
Katowice
Jak jestem mobilnym elektrykem i nie kupuje akumulatorów na fakturę tylko wymieniam ,a klient zabiera stary to muszę się rejestrować w tym gównie ?

Dbanan992

SuperMechanior
Punktów
92
Miasto
Luton
Z tego co czytałem. Nie możesz oddać klientowi odpadu niebezpiecznego jakim jest akumulator.

Grabek150

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Syców
A jak wpisać kody odpadów w dziale XII bo tam są tylko dwie rubryki
Pod spodem wpisać pozostałe?

ojek

SuperMechanior
Punktów
158
Miasto
Węgrów
Termin po nowym roku z tego co mi wytłumaczyli w MŚ jest dla nowych firm, obecnie funkcjonujące mają się w myśl ustawy zarejestrować w bdo do końca 2019

diagnostawawa

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
235
Miasto
Xxx
Po co zlecać to zewnętrznej firmie jak jest to zadanie dla średnio inteligentnej osoby.

Megaszrot

SuperMechanior
Punktów
26
Miasto
Warszawa
Czy to w takim razie oznacza, że Ci którzy nie zgłosili się jeszcze do BDO będą to mogli bez żadnych kar zrobić w 2020 roku? Bo nie wiem czy mam lecieć do Urzędu Marszałkowskiego jeszcze w tym roku.

Zgodnie z przepisami prowadzący działalność mają obowiązek do 31 grudnia 20109 uzyskać wpis do bazy BDO. Urząd marszałkowski ma do 30 dni na nadanie numeru rejestrowego w BDO i przesłanie loginu i hasła. Od 1 stycznia 2020 zgodnie z przepisami nie wolno prowadzić działalności do czasu uzyskania wpisu. Jest urzędowy obowiązek umieszczania i posługiwania się numerem rejestrowym BDO na dokumentach związanych z działalnością w zakresie produktów i odpadów na przykład na:
  • fakturach
  • paragonach fiskalnych
  • umowach kupna-sprzedaży
  • sprawozdaniach
  • kartach przekazania odpadów
  • kartach ewidencji odpadów

Cytując ze strony ministerstwa klimatu ..."
Jakie sankcje karne grożą podmiotom zobowiązanym do uzyskania wpisu do Rejestru BDO, za działanie niezgodne z przepisami?

• za gospodarowanie odpadami niezgodne z informacjami zgłoszonymi do rejestru – kara aresztu albo grzywny
  • za brak wniosku o wpis do rejestru, zmianę wpisu do rejestru, wykreślenie z rejestru lub złożenie wniosku niezgodnego ze stanem faktycznym – kara aresztu albo grzywny
  • za prowadzenie działalności gospodarczej bez wymaganego wpisu do rejestru – administracyjna kara pieniężna 5 000 zł – 1 000 000 zł
  • za nieumieszczanie numeru rejestrowego na dokumentach sporządzanych w związku z prowadzoną działalnością objętą wpisem do Rejestru BDO – administracyjna kara pieniężna 5 000 zł – 1 000 000 zł
  • za transport odpadów bez wpisu do Rejestru BDO – administracyjna kara pieniężna od 2 000 do 10 000 zł"

Do góry Bottom