• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązek wprowadzenia warsztatu do rejestru BDO do 24 lipca?!

Grabek150

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Syców
Pod jaki adres wysyłkac w dolnośląskim bo jest kilka adresów A telefony milczą

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie beczeć... sami sobie sraci...e wzajemnie, a potem płacz... i jeszcze pootwierajcie biura darmowych porad dla garażowców, albo w ogóle im wynajmujcie warsztaty za darmo...
Skoro nikt z tym nic nie robi, to znaczy, że działania rządu są jak najbardziej pożądane...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Nie beczeć... sami sobie sraci...e wzajemnie, a potem płacz... i jeszcze pootwierajcie biura darmowych porad dla garażowców, albo w ogóle im wynajmujcie warsztaty za darmo...
Skoro nikt z tym nic nie robi, to znaczy, że działania rządu są jak najbardziej pożądane...
już się rozpisałem na całą stronę, ale mogę to wszystko ująć w jednym słowie:

bzdura.

jeśli się nie zgadzasz, to przedstaw swój świetny plan na zmianę sytuacji.

KarolinaP

Początkujący
Punktów
0
Witam. Czy jest ktoś, kto był w ostatnich dniach w urzędzie i dowiadywał się w sprawie BDO? Ja do urzędu mam bardzo daleko, telefonu nikt nie odbiera, dlatego pytam tutaj głównie chodzi mi o opłatę 100 zł. Czytałam wcześniejsze wypowiedzi, ale tam piszecie o "wprowadzaniu" olejów itd., ale jest też napisane o recyklingu. Czyli jak mechanik spuszcza stary olej i coś z nim dalej robi to już jak dla mnie podchodzi pod recykling. Chodzi o mały jednoosobowy warsztat, zwykła mechanika pojazdowa bez stacji demontażu, bez wulkanizacji czy lakierni.
No i jeszcze sprawa wysyłki wniosku, wypełniamy strony 1-3 i dział 12, a co z resztą pustych kartek? Też to wysyłamy? Czy tylko to, co wypełnione? Na zdrowy rozum powinno się wysłać cały wniosek, ale na jeszcze bardziej zdrowy rozum po co urzędasom puste kartki, których mają w brud? może głupie pytania, ale dla mnie to początki papierologii mechanika...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak najbardziej uważam, że działania rządu są słuszne... te ustawy śmiało można wykorzystać w walce z szarą strefą- wystarczy zawiadomić odpowiednie służby, o delikwencie pracującym na ,,czarno,,:D
Zaraz ktoś się popłacze, że to konfidencenie itp.- jak tak to dalej płaćcie, a typ obok z garażu będzie sobie robił za darmo i się z was śmiał... live is brutal...

jeśli się nie zgadzasz, to przedstaw swój świetny plan na zmianę sytuacji.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Jak najbardziej uważam, że działania rządu są słuszne... te ustawy śmiało można wykorzystać w walce z szarą strefą- wystarczy zawiadomić odpowiednie służby, o delikwencie pracującym na ,,czarno,,:D
Zaraz ktoś się popłacze, że to konfidencenie itp.- jak tak to dalej płaćcie, a typ obok z garażu będzie sobie robił za darmo i się z was śmiał... live is brutal...
kolejna bzdura.
nie my jesteśmy od ścigania robiących na czarno i nie my bierzemy za to pieniądze.
a jeśli lubisz podpierdalać to zatrudnij się jako tajny agent w US.
dlaczego zrzucasz na nas obowiązki państwa?

telefonu nikt nie odbiera

oddzwonią jak będziesz miała karę do zapłaty. pewnie dodatkowych ludzi nawet do tego zatrudnią.

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
a jeśli lubisz podpierdalać to zatrudnij się jako tajny agent w US.
dlaczego zrzucasz na nas obowiązki państwa?
Nic na ciebie nie zrzucam... jak ci pasuje płacić, i nie przeszkadza ci, że ktoś inny nie płaci, a powinien- to twoja sprawa i nie płacz tylko siedź cicho i płać... ja nie zamierzam... suweren wybrał sobie takich przedstawicieli, to niech poczuje na sobie co wybrał...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
to niech poczuje na sobie co wybrał...

ci co wybrali, mają się dobrze.
jak ci pasuje płacić, i nie przeszkadza ci, że ktoś inny nie płaci, a powinien- to twoja sprawa i nie płacz tylko siedź cicho i płać

czyli że co? twój złoty sposób na poprawę sytuacji to strzelanie z ucha do skarbówki? Ty serio chyba życia nie znasz hehe

pawel2296

SuperMechanior
Punktów
108
W jaki sposób niby rząd poprzez ta ustawę o bdo będzie ścigał garażowców ? Skoro tylko firmy mają się rejestrować do tego gówna? Janusze dalej będą robić na czarno i gwarantuje Ci że większość małych firm zawiesi działalność i będą robić lewizne. I to ma być walka z Januszami robiacymi na lewo w stodole ? Chyba właśnie to przynosi odwrotny skutek...

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Pewnie nie wiecie, ale w Polsce jest uchwała zakazująca mycia auta na własnej posesji... tak samo jest z naprawą auta u siebie- naprawiać można, ale zużyte części i płyny eksploatacyjne należy oddać do utylizacji... więc jeśli straż odkryje ślady olejów itp. w waszym garażu to mandacik się należy...z okazji zanieczyszczenia gleby...
Kolejna kwestia to nielegalne oprogramowanie i sprzęt- nie będę tłumaczył o co chodzi...
Chyba prawie każdemu jest znany przypadek prowokacji pań ze skarbówki z żaróweczkami...
Możliwości jest dużo... zapytajcie swoich księgowych...

Tylko jak rząd ma walczyć z januszami jak o nich nie wie, a jeszcze dodatkowo jest ogólne przyzwolenie na takie praktyki... co więcej ci co robią legalnie i płacą to jeszcze bronią tych co na tych legalnych pasożytują ???
tego nie pojmuję...:woot:

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Pewnie nie wiecie, ale w Polsce jest uchwała zakazująca mycia auta na własnej posesji...
Zgłosiłeś już sąsiada?
Do wszystkich rzeczy są właściwe służby na które płacimy w podatkach. Dlaczego się nie wezmą za swoją robotę?
I jeszcze jedno.
Nosił wilk razy kilka....
Pamiętajcie że to w dwie strony działa.

a zresztą w dupie to mam. tyle razy dawałem sobie radę to i teraz dam hehe

Ostatnia edycja:

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Uwierz mi toomii, że pracuję w warsztacie gdzie mamy porządek i odpady trafiają tam gdzie mają trafić... to prawda kosztuje to ale się da... drugą opcją jest ta, że w dużym mieście jesteśmy znacznie bardziej narażeni na kontrolę jakiejkolwiek instytucji, niż w małych miejscowościach...a już szczególnie jak ktoś ma warsztat przy dużej ulicy, to raczej paryzantki mu się robić nie opłaca...

Z odpadami jest tak, że jak się chce to wcale ich nie jest dużo... olej przecież można mieć z tzw. kija- odpadają plastykowe bańki, ale jak już klient przywiezie swoje to i zabiera razem ze spuszczonym olejem+ odsączony i ładnie zawinięty w papierek filtr w oryginalnym opakowaniu... co on z tym zrobi to jego sprawa...
Złom- ostatnio wywoziliśmy i płacili po 30 gr- więc się nie opłaca wozić... więc jak klient przyjeżdża na klocki, to zabiera stare w oryginalnym opakowaniu- klient zadowolony bo wie, że ma klocki zmienione, bo stare dostał...

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
ej, ja nie mam nic do segregowania odpadów. o bzdurne przepisy mi chodzi nie mające nic do tego co jest i będzie. jeśli ja mam się rozliczać, to powinien się każdy rozliczać co kupi jakiś towar uznawany przez nich za "niebezpieczny". i koło się zamyka. o nic innego nie chodzi jak o wydojenie kasy z tych z których najłatwiej, czyli małych warsztacików co się nie odezwą bo nie mają za co.
czyli detalista też powinien zapisać się do bdo i zdawać sprawozdanie roczne. kupuje olej i co z nim robi?

zresztą jest sposób jeszcze żeby się w bdo nie wykazywać za bardzo. :)

Ostatnia edycja:

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
"ale jak już klient przywiezie swoje to i zabiera razem ze spuszczonym olejem+ odsączony i ładnie zawinięty w papierek filtr w oryginalnym opakowaniu... co on z tym zrobi to jego sprawa..."

Tak jego sprawa... super podejście ... GRATULACJE !

Później leżą opony po rowach i lasach, olej spuszczony w kiblu i spalone filtry w piecu z innymi śmieciami po segregacji na palne w nocy i dzień.

Prawda jest taka, że ostatnie o co chodzi to o środowisko. hajs i tylko hajs. Dojebać ile można z tych z, których można i tyle w temacie. Nikt z organów nie będzie się zajmował kimś kto jest nieściągalny, bo im się to zwyczajnie nie OPŁACA ... Potwierdzone źródło z US.

Jeszcze jakieś pytania ?

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Jest jeden prosty sposób na walkę z szarą strefą
UPROŚCIĆ,OBNIŻYC PODATKI I UŁATWIĆ PROWADZENIE DZIALNIŚCI DO MAKSIMUM innej rady nie ma proste i skuteczne.

Szara strefa zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki bo nie będzie OPŁACALNA.
Ale tak się nie stanie bo kasta rządzaca musi mieć na życie w luksusie

Wszystkie te projekty Bdo to jedna wielka ściema do prania pieniedzy i goleniu bydła za jakie ma na kasta rzadzaca. Przecież taka strona internetowa do tego Bdo cały ten system pewnie kosztował SRYJLJARDY ZLOTYCH zabranych od nas a opowiadanie że trzeba podpierd#@$#ć ludzi bo rząd chce dobrze to już tylko do leczenia się nadaje silne psychotropy i kaftan.

Jeszcze trochę takich przepisów a będą powstawały ochotnicze oddziały milicji obywatelskiej co to będą każdego kto w domu olej wymieni do urzędu ganiac.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Prawda jest taka, że ostatnie o co chodzi to o środowisko. hajs i tylko hajs. Dojebać ile można z tych z, których można i tyle w temacie. Nikt z organów nie będzie się zajmował kimś kto jest nieściągalny, bo im się to zwyczajnie nie OPŁACA
Jest jeden prosty sposób na walkę z szarą strefą
UPROŚCIĆ,OBNIŻYC PODATKI I UŁATWIĆ PROWADZENIE DZIALNIŚCI DO MAKSIMUM innej rady nie ma proste i skuteczne.

Szara strefa zniknie jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki bo nie będzie OPŁACALNA.
Ale tak się nie stanie bo kasta rządzaca musi mieć na życie w luksusie

Wszystkie te projekty Bdo to jedna wielka ściema do prania pieniedzy i goleniu bydła za jakie ma na kasta rzadzaca. Przecież taka strona internetowa do tego Bdo cały ten system pewnie kosztował SRYJLJARDY ZLOTYCH zabranych od nas a opowiadanie że trzeba podpierd#@$#ć ludzi bo rząd chce dobrze to już tylko do leczenia się nadaje silne psychotropy i kaftan.

Jeszcze trochę takich przepisów a będą powstawały ochotnicze oddziały milicji obywatelskiej co to będą każdego kto w domu olej wymieni do urzędu ganiac.
zgadzam się.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
O widzę, że niektórych rzopy pieką, bo do tej pory tylko łapy wyciągali po 500+ i inne datki, ale jak trzeba dołożyć coś ze swojej kieszeni to raptem krzyk...
Zgadzam się z tobą... i zobacz która partia w minionych wyborach miała takie postulaty ? podpowiem- tylko konfederacja... i jaki wynik miała ? trochę ponad 6 %... jaki z tego wniosek ? tępy suweren natomiast wolał głosować na pis i resztę... a więc w pełni się zgadzał na to co teraz pis wprowadza... więc do kogo żale?
Tak jego sprawa... super podejście ... GRATULACJE !

Później leżą opony po rowach i lasach, olej spuszczony w kiblu i spalone filtry w piecu z innymi śmieciami po segregacji na palne w nocy i dzień.
no tak bo wcześniej się takie rzeczy nie działy... ogarnij się...

a opowiadanie że trzeba podpierd#@$#ć ludzi bo rząd chce dobrze to już tylko do leczenia się nadaje silne psychotropy i kaftan.
rozumiem, że ty opłacasz bdo ? czy raczej nie masz działalności i ci to lata...i nagle cię zapiekło to, że by ci doj...ali karę ?

pawcar

SuperMechanior
Punktów
949
Miasto
Manchester
Widzisz :D
Tak to właśnie ma działać, żeby jeden drugiemu skakał do gardła, skoro ja płacę, a on nie i ma lepiej to go zniszczę...

A powinno być wszystko maksymalnie uproszczone, przecież ze zużytego oleju jest dobra kasa na skupie. Można na tym robić dobre pieniądze tak żeby się wszystkim opłacało.

Tylko wtedy nie opłaca się to jednej bandzie, która nie lubi się dzielić, a konkurencję szybko niszczy :D

Tak też można mnożyć i podawać w nieskończoność. A wszystko ładnie przechodzi pod przykrywką ekologii i EU.

Nie chcę robić OFF topa, ale co z cenami prądu np. ?

Jest ogólnie przyzwolenie na robienie kurw.y z logiki. Ludzie się sprzedali jak judasz za parę groszy. Cieszą się, że im się DA, a należy im po prostu nie zabierać i nie przeszkadzać.

Tylko wtedy komuś się to nie będzie opłacało. Ot cała prawda. Przecież ceny ZUS to już absurd jak słyszałem...

Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś złudzenia w jakim systemie przebywa to chyba ktoś tutaj faktycznie za dużo tv ogląda, albo racjonalne z realnym postrzeganiem rzeczywistości ma już systemowo wykastrowane.

smutne, ale prawdziwe, a kolejne lata będą jeszcze lepsze.

Komunie mówię stanowcze NIE.

EDIT

Wszystko spoko, nie widzę problemu, ale jeżeli obywatelowi sprawia problem wypełnienie podstawowego wniosku w firmie ... to coś jest nie tak już u samej podstawy...

Rząd jest od tego żeby ułatwiać, a nie zamęczać. Przynajmniej z założenia. I tutaj jest pies pogrzebany. Jeżeli w Czechach wywóz zwykłych śmieci jest prawie 2 razy tańszy niż w PL przy podobnych ilościach to chyba coś również jest nie tak. Ktoś goli na tym dobrą kasę... a owce tylko patrzą, którą inna wepchnąć wilkowi do paszczy byleby to nie była ona sama...

Ostatnia edycja:

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Wooodo jak mawiał mój kolega "pierd#@#lisz że się golisz a zarostu nie masz"

po pierwsze primo nie wierzę w wybory. "Gdyby wybory mogły coś zmienić byłyby zakazane" ludzie w większości karmią się papka z telewizji i internetu i przez to mają wylyzeczkowane mózgi.

Secundo jak tak dalej pójdzie za wszystko będą od nas ciągnęli za metr zrobionego gówna będzie podatek bo tej hydrze wiecznie mało .
Chłop w średniowieczu oddawał panu dziesiąta część i nie musiał iść na wojnę miał zapewnioną ochronę ziemię do uprawy . Płacąc tyle na ZUS US NFZ państwo powinno samo zapewnić utylizację odpadów. Albo chociaż ułatwić obrót a nie nie nakładać opłaty od ludzi którzy utrzymują to państwo.
Więc skończ te milicyjne ubeckie dyrdymaly o donoszeniu. Państwo samo tworzy szara strefe.

Do góry Bottom