• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obowiązki mechanika prowadzącego jednoosobowa działalność

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Witam Szanowne Grono!

Moi drodzy jestem nowy na forum i również nowy w branży.

Mam pytanie do bardziej doświadczonych.

O czym pamiętać i czego się wystrzegać przy prowadzeniu dzialalnosci w zakresie mechaniki pojazdowej. Co z odpadami, pozwolenia i itp..?

Bardzo dziękuję za wszelkie odpowiedzi

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
miałem tak -słowo daje :eek: koszta strasznie wzrosły bo olej poszedł do analizy! ale pan był zdziwiony jak przegrał sprawe i musiał zapłacić za wszystko -i oszczedził złodziej hehehe

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
609
Miasto
Podkarpacie
Nie pal śmieciami czy przepalonym olejem . Wystawiaj paragony . Wystrzegaj się klientów którzy chcą utrzeć dupę szkłem . Unikaj naprawy samochodów które maja więcej niż 18 lat chyba ze to stały klient i ty go od dłuższego czasu serwisujesz . Składaj na bieżąco deklaracje o śmieciach . A i pamiętaj do końca roku nowa kasa on-line .

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Nie pal śmieciami czy przepalonym olejem . Wystawiaj paragony . Wystrzegaj się klientów którzy chcą utrzeć dupę szkłem . Unikaj naprawy samochodów które maja więcej niż 18 lat chyba ze to stały klient i ty go od dłuższego czasu serwisujesz . Składaj na bieżąco deklaracje o śmieciach . A i pamiętaj do końca roku nowa kasa on-line .

Do wszystkiego co napisałeś się stosuje. Kasę on-Line już zakupiłem. Najgorsi są uporczywie klienci. Zrobisz takie auto perfekcyjnie, a i tak się buraczyna do czegoś przyczepić. Zmienisz żarówkę z przodu, a za tydzień przyjedzie na reklamację bo spaliła się z tyłu i twoja wina zmieniaj za free. Gonie takich bezpowrotnie.

Orientuje się może ktoś jak się ma ryczałt ewidencjonowanym do handlu samochodami? Można na ryczalcie handlować?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
A nie ma czegoś takiego, że samochody to towar akcyzowy i trzeba być na VAT?
Mi księgowa kazała od razu iść na pełny VAT jak chciałem warsztat plus autohandel

wjtek89

SuperMechanior
Punktów
154
Miasto
Rdm
Tak. Kpir + VAT . Auta na VAT marże. Ja od początku jestem na takich zasadach.

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Jedna księgowa, że mogę na ryczalcie 3%. Kolejna, że tylko VAT marża. Żałuję, że wybrałem ta co mi mówiła, że mogę na ryczalcie. Chyba jutro rozwiąże z nią umowę bo się kobieta dość mocno mota i może tylko problemów narobić...

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Wiecie może jak jest ze zgłoszeniem produkcji odpadów takich jak olej itp. Nie mam w ofercie zmiany oleju więc takich odpadów noeprodukuje. Na metale mam rachunek że skupu, że zutylizowalem złom...

DzejE36

Nowy
Punktów
0
Witam,
Prowadzę od niedawna warsztat samochodowy jako jednoosobową działalność gospodarczą (garaż w domu), nie zatrudniam pracowników. Chciałbym prosić o pomoc w sprawie odpadów jak to wygląda od strony prawnej i formalnej ? Co i gdzie muszę zgłosić ? Wytwarzane śmieci z warsztatu poniżej 1 tony.
Z góry dziękuję :)
Pozdrawiam