• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Obroty 3 tyś po czyszczeniu przepustnicy peugeot 406

slawek20080

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Witam wszystkich
Mam problem z Peugeotem 406 benzyna+gaz 1,8 16V.1998r.
Jakiś czas temu samochód zaczął szarpać przy dodawaniu gazu i dużym obciążeniu
kilka dni później doszło to trudności z odpaleniem zimnego silnika, tnz. odpalałem z nogą
na gazie i przez jakiś czas nagrzewał się i było wszystko dobrze.
w związku z tym wymieniłem świece i szarpanie ustało, natomiast problemy z odpaleniem nie.
Podczas szukania przyczyny gaśnięcia silnika zauważyłem,że przepustnica jest bardzo brudna więc
postanowiłem ją wyczyścić w weekend. Jednak w środę problem z odpaleniem silnika znikł i samochód sprawował się dobrze ale i tak zabrałem się za czyszczenie przepustnicy, zdjąłem klemę z aku i odkręciłem cała przepustnice odpiąłem wszystkie wtyczki,
wyczyściłem wszystkie kanaliki i krokowca oraz złożyłem do kupy, podłączyłem akumulator.
Na kilka sekund odpaliłem zapłon i wyłączyłem następnie zapaliłem silnik bez problemu i tak sobie chodził na obrotach ok 850-900 aż do załączenia wentylatorów,
wiec postanowiłem się przejechać, pojeździłem około 4 km i wróciłem do domu i się zaczęło podczas wrzucania na luz obroty wynosiły 1800, kilka sekund później
zaczęły się zwiększać i falować od 2800-3000, wyłączyłem silnik i poszedłem do domu, gdy silnik ostygł odpaliłem jeszcze raz (pojawił się problem z odpaleniem
więc odpaliłem z nogą na gazie), trzymałem na wolnych obrotach aż się zagrzeje i znów ruszyłem na przejażdżkę, przejechał jakieś 1,5km i zatrzymałem się na światłach
silnik zaczął wyć ok. 3000 obrotów na luzie, podczas zmiany biegów obroty wzrastały.
Dzisiaj rano miałem trudności z odpaleniem silnika i odpaliłem z pedałem gazu i podtrzymywałem żeby nie zgasł, dojeżdżając do skrzyżowania silnik zgasł mi kilka razy,
jak się rozgrzał trochę to problem znikł jechał normalnie aż do osiągnięcia tem. ok 85-90, wtedy na luzie wyje a obroty wynoszą ok 3000 i nie chcą spadać.
Podsumowując mam trudności z obrotami na zimnym silniku i trudności z odpaleniem, oraz na ciepłym gdzie na luzie obroty wynoszą ok 3 tyś.
Gdzie może być problem?

Czekam na odpowiedz i liczę na wyrozumiałość ponieważ jestem tu nowy.

slawek20080

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Zapomniałem na wstępie napisać, że nie jestem mechanikiem, ale przy samochodzie lubię podłubać.
To jak go ustawić skoro sam nie da rady. Muszę podjechać do mechanika, żeby go ustawił czy sam moge to zrobić?

slawek20080

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
Grzybek rusza się, szczelne wszystko, problem wysokich obrotów występuje dopiero po pracy w normalnych warunkach drogowych, przy zapaleniu na postoju i nagrzaniu wszystko działa poprawnie i nie zwiększa swoich obrotów

slawek20080

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
wszystkie przejrzane porady dotyczące czyszczenia przepustnicy, nie zakłady tego typu błędów, więc wziąłem się za robote. Czy w każdym warsztacie oferującym diagnostykę komputerową bez problemu przeprowadza adaptację?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie sądze , stary system trzeba pomyśleć , robiłem takiego renaulta jakiś czas temu i dość duzo było zabawy żeby to ustawić zeby chodził w parametrach załoznych .

slawek20080

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Lublin
wyjąłem tylko krokowaca juz wszystko się rozregulowało? Innych czujników nie ruszałem

czy przed diagnostyką komputerową dobrze by było wymienić olej silnikowy i filtry czy lepiej po, bo zbliża się czas wymiany?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom