• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ocena korekt wtryskiwaczy Astra J 1.7 CDTI

Punktów
0
Witam. Proszę o ocene korekt wtryskiwaczy na ciepłym silniku. Zastanawia mnie jaki jest zakres dla tych wtryskiwaczy (Denso) ponieważ wartości są podane w ms a nie jak zazwyczaj w mg/suw. Auto czasem wpada w wibracje na wolnych obrotach oraz słychać klepanie wtryskiwaczy na zimnym silniku podczas przyspieszania.
korekty astra.jpg

Ostatnia edycja:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1655
Auto czasem wpada w wibracje na wolnych obrotach oraz słychać klepanie wtryskiwaczy na zimnym silniku podczas przyspieszania.

zaślep EGR'a i prawdopodobnie się zdziwisz: silnik zacznie ładniej pracować i nawet trochę ciągnąć poniżej 2000 obrotów :)
1701297244024.png
do tego obowiązkowe czyszczenie map sensora, przepływomierza i sprawdź czy kolektor nie jest całkiem zawalony syfem.

Punktów
0
Samochód nie ma problemów z mocą ,egr był czyszczony ,map i maf sensor również. Zastanawia mnie korekta na trzecim wtryskiwaczu. Czy ta wartość miesci się w normie?

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Z doświadczenia ci napiszę.
Jak słychać że klepie to ma niedobory mocy. Nie jakieś spektakularne ale są
Winne wtryski, głównie 1 lub 2 przedwtrysk za to odpowiada. Nie chce mi się szukać teraz wydróków z eps i innych stołów ale tam ładnie widać że leje za dużo paiwa wtedy i dlatego takie metaliczne stukanie. Poczyszczeniu w myjce i próbie na stole przez kilka tyś km będzie lepiej .
Regeneracja tych wtrysków to szkoda czasu i pieniędzy. Tylko nowe. To też z doświadczenia jako warsztat gdzie ich przerzuciłem dziesiątki.

Co do zaślepienia egr. Tak, będzie troszkę lepiej bo z niskich obrotów idzie bardzo dużo sadzy

Do góry Bottom