• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Octavia 1,8T jak sprawdzić wypadanie zapłonu?

Karolinekk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Witam,
mam taki problem trzęsie mi lekko silnik w aucie (Octavia 1,8T) myślałem że to lewe powietrze, w serwisie sprawdzili i ponoć wszystko szczelne (ciekawe jak to sprawdzili), ale na wolnych trzęsie silnikiem
I twierdzą że to zapłon, no ale błędów brak, odpala ładnie, nic nie szarpie i teraz skąd wiadomo co to jest?
Bo wymiana 4 cewek oryginalnych i świeczek tania nie jest.

Serwis zapewnia że taki silnik rodem z lat 90 to to wszystko ma archaiczne więc zabujanie silnikiem jest normą, no ale do tej pory jakoś tego nie było.

Pytanie czy gdyby jakaś cewka była wywalona to by odpalał normalnie? pod obciążeniem by nie było objawów? albo świeczki?

Ciężko się ten silnik diagnozuje bo nie wiadomo czy to nieszczelność czy zapłon a nie mam ochoty pół osprzętu wymieniać że może to jest to.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
No to masz problem. Na dzieńdobry świece i cewki, potem sondy, potem kolektor, potem łańcuch, potem to tylko sie powiesić.
Dobrze Ci w serwisie mówili.

Normalnego mechanika to pieer...li na co Ty nie masz ochoty.
Powodzenia życzę.

...jeszcze pompa w baku, zapomniałem ale też potrafi rozrabiać.

Ostatnia edycja:

Karolinekk

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zielona Góra
Ok i uważasz że łańcuszek który swoją drogą miałem wymieniany 40k temu z całym rozrządem robi świst przy przyspieszaniu też? i psst przy odpuszczaniu gazu?
Czyli rozumiem zdiagnozować się nie da? tylko na wyrywki wymieniać pół silnika? no trudno. Chyba odpuszczę temat, za trudna jednostka do diagnostyki z tego wynika, pomimo że dziś latamy w kosmos, wysyłamy kasiorę ludziom na drugim końcu globu i mamy smarfony które działają lepiej niż nowoczesne komputery.

mazi0000

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
123
Miasto
Katowice
Taka prawda że to jest stary gruz. Więc dużo rzeczy może być odpowiedzialnych za wypadanie zapłonu i jeszcze zapewne jest z gazem ? . W blokach pomiarowych możesz zobaczyć wypadanie na poszczególnych cylindrach.

Strawek

SuperMechanior
Punktów
30
Miasto
Wałcz
Gdyby wypadał zapłon i do wymiany były by wszystkie cewki i świece to tym autem nie dało by się jeździć, więc jedynie na takie diagnozy można się uśmiechnąć :)

Po co w ogóle jeździć gdzieś gdzie rzuca się puste jakieś hasła na wiatr?

Takie coś trzeba sobie zrobić z kanalizy z zaślepki PCV

i wbić się tam gdzie przepływka i wyjdą nieszczelności, dlatego ten silnik tak chodzi. Kupno wężyka czy zaworka to nie koszt kompletu cewek czy świec za kilkaset złotych.

tak apropo takie bujania silnika powoduje też często walnięty zaworek 035103245G lub też czasem separator.
Jak Ci syczy przy odpuszczeniu gazu to masz zawór DV uwalony.

ale jak chcesz to wymień cewki i świeczki, wydasz z 600 pln a potem dojdziesz do tego że to nie jest ten problem ;)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Do góry Bottom