Auto.Klinika
Zweryfikowany Mechanik
- Punktów
- 951
Mam taką Skode Octavie z 2005r 1.9tdi. ABS ASR.Bledow brak.Oczywiście dostałem ją w spadku po innych warsztatach, problem dotyczy wpadajacego pedału hamulca. Na zgaszonym twardy i nic nie wpada, a tylko jak odpale miękki i leci do dołu. Jak energicznie podpompowuje, to robi się twardy i po chwili znów wpada.W lewym tylnym zacisku był uszkodzony samoregulator i nie wyciskal tloczka przez co cały czas miał dosyć daleko do klocka, przy okazji pękł przewód i w ten sposób cały tył jest nowy. Sądziłem, że przepuszcza na pompie hamulcowej i poszła druga nowa z allegro, bo żadna hurtownia nie ma takiej pompy... Wygląda to na zapowietrzony układ, odpowietrzalem miliony razy, brak powietrza. Myślałem że może wysuszyli pompę ABS i próbowałem odpowietrzyc komputerem, ale mam pewne niejasności jak to zrobić.
Procedura wygląda następująco, tylko nie ma kiedy odkręcić odpowietrznik :
-Naciśnij i przytrzymaj hamulec (pedal twardy,po chwili wpada i pompa ABS pracuje )
-Zwolnij hamulec
-Odczekać 10sekund (pompa pracuje)
-Naciśnij 10 razy pedal hamulca i zakrec odpowietrznik (a kiedy było odkręcić???)
-Powtórzyć 7razy
-Pompa vacum sprawna i serwo pracuje
-Wymieniony zacisk lewy tył i wszystkie przewody tylne
-Pompa hamulcowa nowa(nie mam skąd podmienić, żaden szrot nie ma)
-Brak powietrza przy odpowietrzaniu tradycyjnym
-Wszystkie koła hamują i nie blokują
-Wężyki nie puchna
Podobno dosyć ciężko jest te auta odpowietrzyc, ludzie piszą coś o podnoszeniu zacisków, strzykawka od tyłu... Nigdy nie było problemu, nie wiem co poprzedni warsztat zepsuł
Procedura wygląda następująco, tylko nie ma kiedy odkręcić odpowietrznik :
-Naciśnij i przytrzymaj hamulec (pedal twardy,po chwili wpada i pompa ABS pracuje )
-Zwolnij hamulec
-Odczekać 10sekund (pompa pracuje)
-Naciśnij 10 razy pedal hamulca i zakrec odpowietrznik (a kiedy było odkręcić???)
-Powtórzyć 7razy
-Pompa vacum sprawna i serwo pracuje
-Wymieniony zacisk lewy tył i wszystkie przewody tylne
-Pompa hamulcowa nowa(nie mam skąd podmienić, żaden szrot nie ma)
-Brak powietrza przy odpowietrzaniu tradycyjnym
-Wszystkie koła hamują i nie blokują
-Wężyki nie puchna
Podobno dosyć ciężko jest te auta odpowietrzyc, ludzie piszą coś o podnoszeniu zacisków, strzykawka od tyłu... Nigdy nie było problemu, nie wiem co poprzedni warsztat zepsuł