• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odpowietrzanie hamulców - czy to prawidłowy sposób

Muminek

SuperMechanior
Punktów
73
hej kolego gdy przeczytałem tytuł i pierwsze posty nawet się uśmiechnąłem lecz z racji tego że sam kiedyś też nie wiedziałem tego i owego a człowiek uczy się całe życie (również sprawa bezpieczeństwa ma znaczenie niebagatelne) postanowiłem ci napisać krok po kroku o co kaman, wiec
1 weź sobie do pomocy 2 osobę, niekoniecznie musi mieć prawo jazdy ;-) wystarczy że dosięgnie pedału hamulca i sadzasz ja w fotelu kierowcy
2 odkręć korek w zbiorniczku wyrównawczym i uzupełni do max płynu
3 bierzesz do ręki kluczyk (9-tę prawdopodobnie ) wężyk przeźroczysty i jakiś pusty pojemnik
4 zakładasz wężyk na odpowietrznik( żeby szczelnie pasował a nie jakoś sobie wisiał i był, drugi koniec do pojemnika,
I TERAZ NAJWAŻNIESZE
2 osoba wciska do oporu pedał hamulca, wtedy kluczem luzujesz ODPOWIETRZNIK wypłynie trochę płynu, pedał minimalnie ''wpadnie '' bliżej podłogi, wtedy dokręcasz odpowietrznik I DOPIERO WTEDY 2 osoba puszcza pedał hamulca
5 powtarzasz czynność z pkt 4 -nacisk na hamulec, luzujesz odpowietrznik , zakręcasz odpowietrznik puszczasz pedał
6 powtarzasz czynność tyle razy aż w wężyku nie będą się pojawiały bąble powietrza
aha zaczynasz od koła najbardziej oddalonego od kierowcy czyli prawy tył lewy tył pr.przód i lewy przód
i kontroluj w trakcie żeby w zbiorniku wyrównawczym nie zabrakło płynu
no i to chyba tyle

trumanshow

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Łódz
Cześ wszystkim .
Zamierzam wymienić płyn hamulcowy i odpowietrzyć układ mam ze systemem ABS
czy jest jakaś specjalna procedura odpowietrzania układu z tym systemem czy robi się to tradycyjnie w dwie osoby (pompuj trzymaj), proszę o jakieś wskazówki instrukcje.Szukałem w internecie ale jest mnóstwo różnych opinii każdy pisze inaczej co do tego tematu.
Dla ABS u znalazłem takie coś:

W przypadku ATE ABS MK II najpierw odpowietrzamy oś przednią. Robimy to przy wyłączonym zapłonie. Po podłączeniu przyrządu odpowietrzającego do zbiorniczka z płynem otwiera się zawór blokujący i ustawia ciśnienie na 1bar. Butelkę zbierającą podłączamy do zaworu odpowietrzającego i otwieramy zawór odpowietrzający, wciskamy pedał hamulca, zamykamy zawór odpowietrzający i zwalniamy pedał hamulca. Proces ten powtarzamy tak często aż wylatujący płyn przy zacisku będzie czysty i bez pęcherzyków powietrza. Drugi zacisk osi przedniej odpowietrzamy tak samo.

Przed odpowietrzeniem osi tylnej należy najpierw uruchomić pedał hamulca ok 20 razy przy wyłączonym zapłonie aby zredukować ciśnienie w akumulatorze ciśnienia. Następnie wąż butelki zbierającej nakładamy na zawór odpowietrzający zacisku i otwieramy ten zawór. Następnie wciskamy pedał hamulca i trzymamy i włączamy zapłon. Zawór odpowietrzający pozostawiamy otwarty aż wylatujący płyn przy zacisku będzie czysty i bez pęcherzyków powietrza. Następnie zamykamy zawór odpowietrzający, wciskamy nakładkę przeciw kurzową i zwalniamy pedał hamulca. Po zamknięciu zaworu blokującego przyrządu do odpowietrzania czekamy aż wyłączy się pompa ABS. Potem w identyczny sposób odpowietrzamy drugi zacisk tylni. Na końcu wyłączamy zapłon i demontujemy wąż napełniający ze zbiorniczka z płynem hamulcowym .
Tak należy to zrobić czy można jednak tradycyjnie.

trumanshow

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Łódz
Czyli że co tradycyjnie czy nie ??.Miałem kilka samochodów w swoim życiu zawsze odpowietrzałem tak jak się to robi wedle instrukcji , ale teraz mam pierwszy z systemem ABS i mam dylemat .

Ostatnia edycja:

Leszeklk

Początkujący
Punktów
0
jak nie zapowietrzysz układu, to możesz wymieniać płyn jak ci się podoba. no chyba, że lubisz proste rzeczy komplikować.

No to właśnie pisałem w pierwszym poście jak odpowietrzyłem. Wydaje mi się ten sposób jak najbardziej poprawny, bo w wężykach po kilkudziesięciu naciśnięciu pedału był sam płyn na całej długości wężyka patrząc od samego odpowietrznika. A tu prawie tylko śmiechy. Pisałem też, że nie mam możliwości odpowietrzyć w dwie osoby.
A to że pedał nie działa jeszcze tak jak powinien jest najprawdopodobniej winą za dużego odstępu z tyłu między szczęka a bębnem. Mam już pompkę próżniową to sprawdzę dla pewności czy coś jeszcze powietrze wyleci ale wątpię bo sporo płynu hamulcowego przepompowałem ma każdym z kół.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Ma... Krzywe nogi jak... Do mnie ludzie jeżdżą z obrębu 100km.
Mam akurat takiego kwiata...
Bo chcieli przepompować...

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Nie ćpaj już chłopie...
Wrażenia po vpeckerze czy jak?

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Widać masz IQ na poziomie kamienia polnego... Nie było tematu...

trumanshow

Uczestnik
Punktów
7
Miasto
Łódz
Nie można odpowiedzieć na pytanie normalnie tylko trzeba szfrem walić i być takim zgryźliwym

FORUM jest po co ? pewnie po to żeby sobie na wzajem pomagać i dzieli się doświadczeniem z innymi w ten sposób zdobywamy wiedzę i uczymy przyszłych. No ale jak kto woli każdy ma wolny wybór ..... .

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom