• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Odpowietrzanie hamulców z AbS

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Cześć, dłubałem trochę przy hamulcach i potrzebuje porady.

Powiedzcie mi jak to jest z odpowietrzanie hamulców z AbS ? Wiem, że zaczyna się od lewego koła. Ale wyczytałem, że pompa nie może chodzić dłużej niż dwie minuty czyli co ?

Odpalam silnik pompuje, gaszę. Pompuje na wyłączonym i dopiero odkręcam odpowietrznik ? Bo tak to jest opisywane wszystko z tym zapłonem, że nic zrozumieć nie idzie...

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1883
Miasto
Koszęcin
Włącz zapłon, załóż wężyk, można go poprowadzić do zbiorniczka wyrównawczego. Naciśnij dźwignię hamulca puść odczekaj 3 sek i tak w kółko.
A najlepiej robi sie to takim ciśnieniowym baniakiem

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Ale to muszę się w te 2 minuty wyrobić ? I wszystkie koła na właczonym zapłonie ? Przerwy czytałem że ok 10 minut
Automatyczne połączenie postów:

A kiedy odkręcać ?

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Tak... Chodzi mi o to,że czytałem gdzieś żeby najpierw włączyć silnik, potem podpompowac, wyłączyć silnik i pompować i dopiero wtedy odkręcić. Tak ?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
99
Nigdy tak nie robiłem, zaletą że silnik pracuje jest łatwiejsze wciskanie pedału, zakładasz wężyk na odpowietrznik drugi koniec do bańki albo do zbiorniczka wyrównawczego, zaczynasz od najdalszego koła ale to też nie ma większego znaczenia

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Czyli na zapłonie czy silnik ma pracować? No zglupieje zaraz

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
A może byś się nie udzielał jak nie masz nic mądrego do powiedzenia ?

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
A może byś się nie udzielał jak nie masz nic mądrego do powiedzenia ?
A spojrzałeś na wiek Pana Staśka? Trochę zkulturuj bo pewnie jak Pan Stasiu robił hamulce to jeszcze na świecie cię nie było....

Co do tego odpowietrzania odowietrz normalnie stara metodą od najdalszego do najbliższego ,później jedz gdzieś gdzie nie ma ludzi ani drzew pohebluj gdzieś na szutrze żużlu by załączył się ABS wróć do warsztatu i odpowietrz wszystko jeszcze raz ...a jak nie to maszynka ciśnieniowa i wszystko za jednym zamachem odpowietrzysz...
,:Dpozdrawiam

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Teraz ma spaść śnieg nie będzie gdzie sprawdzić chyba że na SKP.

Vicia

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
1104
Miasto
...Seksu i biznesu...
Teraz ma spaść śnieg nie będzie gdzie sprawdzić chyba że na SKP.
Na skp trza bulić.z jednej strony toi dobrze będzie ślisko to ABS będzie terkotal aż miło,

No niewiem ,ja tak spróbowałem na swoim samochodzie przed BT na SKP odpowietrzylem raz jeszcze i hamulce były sprawne.a z ręką na sercu mówię że calą sciezyne przeszedł.teraz robię tył razem z wymianą przewodów sztywnych/ giętkich i będę robił tak samo.:) Pozdrawiam Pana Stasia!:D

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Vicia- daj mi telefon prześlę Ci mój patent na odpowietrzanie hamulców. Obsługa jednoosobowa. Koszt tego patentu 3 zł.

Lazi1992

Uczestnik
Punktów
0
Sorry Panie Staszku ! Nerwy poniosły, dopiero się uczę i nerwowy jestem :)))

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
A jakie nerwy będą jak odkryjesz że komputer trzeba podłączyć i odpowietrzac.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
341
Miasto
Piaseczno
Z komputerem to przynajmniej szybko i pewnie, podłączasz urządzenie ciśnieniowe, robisz 1 bar, odkręcasz to co na ekranie, samo sobie pompuje i zrobione. Gdzie tu nerwy.

Do góry Bottom