Jeśli używa się auta,które dużo jeżdzi,trasy,są dwa kluczowe parametry,którymi należy się kierować podczas wyboru oleju,mój znajomy tak użytkuje auto,SAAB 1.9 Twin Turbo,zatarł najpierw turbiny potem silnik,chociaż stan oleju był w normie,lubi dynamicznie i szybko jeżdzić,kupił silnik wraz z osprzętem dosyć tanio z rozbitka,wlał olej na jakim jeżdził,po pewnym czasie jednak zapytał czemu tamten silnik zatarł,to mu powiedziałem,zdziwił się,najbardziej wtedy gdy poleciłem mu olej,od roku daje po garach,odczuł zasadniczą różnicę w dynamice i zachowaniu silnika po zastosowaniu innego oleju,dobranego wedle parametrów pod jego styl jazdy,lubi się popisywać na światłach i szybko jeżdzić,trasy średnio ok.400 km po autostradach,na tamtym oleju kłopoty musiały się pojawić.Olej ,którego do tego silnika nigdy by nie zastosował,nie ma takiej opcji,stosował olej,który był dedykowany do tego silnika,teraz katuje na oleju,który absolutnie do tego silnika się niby nie nadaje,ale na nim ciężko będzie silnikowi i turbinom krzywdę zrobić.