• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej do manualnej skrzyni biegów: Opel

marcinmotors

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Witam.
Mam dylemat w kwestii oleju do manualnej skrzyni biegów F17 w Oplu Merivie. Po dzisiejszym dniu stwierdzam że znajomość tematu jeśli chodzi o środki smarne znajdujące się w skrzyniach biegów jest żenująco niska wśród warsztatowców i to nawet tych którzy zajmują się wyłącznie olejami...
Sprawa wygląda następująco. Sam mam jako takie pojęcie o podzespołach motoryzacyjnych i mechanice, jednak tym razem samochód pojechał na warsztat. Tam po stwierdzeniu braków w stanie oleju dolano cieczy zgodnie z... kolorem (a nie specyfikacją producenta) czyli uzupełniono braki ATF II. Producent zaleca 75W85 GL-4 mnie wlano ATF II. Postanowiłem zatem zgłębić temat. Pojechałem do największego w mieście serwisu olejowego i tam współwłaścicielka sarkastycznie skonsultowała sprawę z mechanikiem twierdząc że przecież w oplach nieraz wlewali już ATF II. Mechanik z którym prowadziła dialog również potwierdził to że ... sam wlewa taki olej do swojej skrzyni w astrze II. Postanowiłem też zadzwonić do sosnowieckiej firmy specjalizującej się w naprawach skrzyń biegów, gdzie dowiedziałem się że takie zestawienie to prosta droga do awarii tego podzespołu. W innej firmie która też trudni się tą tematyką powiedziano mi że jak samochód jeździ na krótkich dystansach to nic się nie stanie. Ostatnim miejscem do którego udałem się po telefoniczną poradę było biuro techniczne jednego z producentów olejów. Tam dowiedziałem się że w zw. z różną lepkością i składem dodatków taki mix może doprowadzić do przedwczesnego zużycia synchronizatorów.

Czy posiadamy na forum jakiegoś speca w tej tematyce który mógł by w rzetelny sposób nakreślić istotę ewentualnego problemu wynikającego ze zmieszania takich olejów?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Niewiem skad masz taki problem,skrzynia f17 to manual i olej org GM jest nie drogi i taki lejemy i to wszystko.
Orginał to orginał,jest to co ma być.
Obecnie spusc to co jest i wlej to co powinno.
Od oleju w ASO twoim lokalnym łamia sie regały a ty szukasz magi do zupy jak to mówia.

Damian bertone

SuperMechanior
Punktów
39
Miasto
Wólka
Dokładnie olej GM i będziesz miał pewność . Brdzie wlany taki jak zalecany i nie będziesz miał wątpliwości. Zlej ten miks i wlej nowy . Według mnie gdyby tamten co był w skrzyni był spuszczony a nalany ATF to jeszcze by uszło ale mieszanie to już nie za bardzo . Kup taki jaki zalecany i wymień, lub jakis znajomy mechanik . Pozdrawiam

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Witam.
Mam dylemat w kwestii oleju do manualnej skrzyni biegów F17 w Oplu Merivie. Po dzisiejszym dniu stwierdzam że znajomość tematu jeśli chodzi o środki smarne znajdujące się w skrzyniach biegów jest żenująco niska wśród warsztatowców i to nawet tych którzy zajmują się wyłącznie olejami...
Sprawa wygląda następująco. Sam mam jako takie pojęcie o podzespołach motoryzacyjnych i mechanice, jednak tym razem samochód pojechał na warsztat. Tam po stwierdzeniu braków w stanie oleju dolano cieczy zgodnie z... kolorem (a nie specyfikacją producenta) czyli uzupełniono braki ATF II. Producent zaleca 75W85 GL-4 mnie wlano ATF II. Postanowiłem zatem zgłębić temat. Pojechałem do największego w mieście serwisu olejowego i tam współwłaścicielka sarkastycznie skonsultowała sprawę z mechanikiem twierdząc że przecież w oplach nieraz wlewali już ATF II. Mechanik z którym prowadziła dialog również potwierdził to że ... sam wlewa taki olej do swojej skrzyni w astrze II. Postanowiłem też zadzwonić do sosnowieckiej firmy specjalizującej się w naprawach skrzyń biegów, gdzie dowiedziałem się że takie zestawienie to prosta droga do awarii tego podzespołu. W innej firmie która też trudni się tą tematyką powiedziano mi że jak samochód jeździ na krótkich dystansach to nic się nie stanie. Ostatnim miejscem do którego udałem się po telefoniczną poradę było biuro techniczne jednego z producentów olejów. Tam dowiedziałem się że w zw. z różną lepkością i składem dodatków taki mix może doprowadzić do przedwczesnego zużycia synchronizatorów.

Czy posiadamy na forum jakiegoś speca w tej tematyce który mógł by w rzetelny sposób nakreślić istotę ewentualnego problemu wynikającego ze zmieszania takich olejów?
szanowny kolego, ponieważ pracuję w serwisie autoryzowanym Daewoo a obsługujemy wszystkie marki, a sam jeżdżę Lanosem, to jak wiadomo grupa GM i chevrolety, Lanosy, Nubiry, itp. Wylej ten szajs zanim stanie ci skrzynia biegów, a w najlepszym przypadku biegi zaczną zgrzytać. Zastosuj olej taki jak napisałeś 75W85, różnią się zasadniczo lepkością i pracą w określonej temperaturze. W automatach stosowane są nawet chłodnice oleju, bo wbrew pozorom skrzynia tak samo pracuje jak silnik. Wlejesz olej GM i z głowy. A tak dla siebie, to podjedź na byle hurtownię i sprawdź parametry oleju ATFII i 75W85 i nie musi być GM zobaczysz sam. Ja z olejami miałem skrzynia: klient przywiózł olej do automatu swój bo polecili w sklepie bo najlepszy!, po czym skrzynia nie za bardzo zmieniała biegi i szarpała w trakcie jazdy, olejami silnikowymi też cuda, klient do Lanosa wlał Mobil 1 syntetyk i zaczęły mu grać zawory, zmieniony na półsyntetyk GM i spokój...po to są instrukcje obsługi i wartości tam zapisane! Lodówkę czy pralkę też uruchamiamy bez przeczytania instrukcji? Warto wiedzieć na czym się powinno jeździć własnym autem!

Dokładnie olej GM i będziesz miał pewność . Brdzie wlany taki jak zalecany i nie będziesz miał wątpliwości. Zlej ten miks i wlej nowy . Według mnie gdyby tamten co był w skrzyni był spuszczony a nalany ATF to jeszcze by uszło ale mieszanie to już nie za bardzo . Kup taki jaki zalecany i wymień, lub jakis znajomy mechanik . Pozdrawiam
myślę że ATF też za jakiś czas załatwi skrzynię-nie te wartości smarne

JerryG1

SuperMechanior
Punktów
109
Miasto
Londyn
klient do Lanosa wlał Mobil 1 syntetyk i zaczęły mu grać zawory, zmieniony na półsyntetyk GM i spokój..

myślę że ATF też za jakiś czas załatwi skrzynię-nie te wartości smarne

Co do Mobil 1, mialem Astre I 16v i orginal byl lany do jej 6 roku zycia, miedzy wymianami trzeba bylo dosc sporo dolewac.
Po przejsciu na markowy [z zadnej beczki] Mobil 1 banka starczyla na wymiane i ewentualne dolewki co 15000km, auto dalej jedzi z tego co wiem mimo ze juz chyba ma ponad 18 lat, skladak z Zerania.
Ten co kupil dalej lal mobila za moja namowa, z tym ze jak sprzedawalem mialo po 14 latach tylko cos pod 150.000km

A do skrzyn Opla jak najbardziej orginal GM, nie wiem jak teraz ale jeszcze pare lat temu gdy bylem w PL olej do skrzyn kupowalem w sklepie ASO, gdzie wiedzialem ze orginal a do tego tanszy niz w osiedlowych sklepach motoryzacyjnych.

Kto bawil sie ze skrzyniami dobrze wie ze po paru latach bedzie brakowac do poziomu, a brak poziomu wiadomo szybsze z zuzycie :(

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
197
Miasto
Lublin
Ja do swoich Vectr leje zawsze ori olej do skrzyni tak jak mówią chłopaki wyżej:

http://allegro.pl/oryginalny-olej-do-skrzyni-biegow-opel-gm-75w85-1l-i6269953683.html#

Akurat moja F23 w VB 2.5 jest czuła na olej i mimo że to manual to czułem różnice po wymianie i lepiej mi te biegi wchodzą. W serwisie w Lublinie ta sama cena tego oleju co i na allegro. A w poprzedniej Vectrze przed liftem F18 się wysypała i F17 także się sypią ale czy w dalszych modelach po Vectrze B i Astrze G to już nie wiem ale tam się różnicówki rozpadają. Dopiero Japońska skrzynia F23 chodzi w nich jak powinna.
Kup ten ori olej w serwisie i jedź niech Ci to ktoś wymieni jak sam nie możesz i głowa spokojna.

marcinmotors

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Śląsk
Widzę Panowie że podzielacie moje obawy co do tego że taki mix najlepszy nie będzie. Sam też jako ex pracownik autoryzowanej stacji w której serwisowano m.in. Daewoo (pojazdy z grupy VW, +pewne Koreańce) miałem "przygodę" z ATF II w skrzyni. Tam koledzy mechanicy stwierdzili że jak olej w skrzyni ma kolor czerwony to szkoda wydawać kasy na oryginał i zalali mi skrzynię dextronem II. Po 8-10 tyś km 5 bieg się stracił. Niestety teraz po upływie 6 lat od tego zdarzenia mentalność ludzi z okolicy nadal zdaje się być podobna (najbardziej przeraża mnie taka opinia wśród potentata w obrocie środkami smarnymi w moim niemałym mieście, gdzie za tzw. free są wymiany oleju). Zamiast pierwotnie dolać oleju za te 42-45 zł to muszę teraz za sprawą błędu mechanika podwoić koszta + dodać do tego papierową uszczelkę pod dekiel miski w skrzyni z racji braku korka spustowego oraz wliczyć w to swoją bądź mechanika pracę.
Jak by ktoś z własnego doświadczenia (serwis skrzyń/rozbiórka przekładni po takiej olejowej kuracji) wiedział co robi taki ATF II z manualem to chętnie bym o tym posłuchał.

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
tu nie ma co słuchać, ATF za rzadki i może się zatrzeć skrzynia, temperatura pracy w tej skrzyni może doprowadzić do wrzenia oleju, dlatego często można spotkać chłodniczki oleju skrzyni biegów, gdybyś miał czystego ATF-a w skrzyni, to wyczuł być cięższą pracę wybieraka a nie rzadko zgrzytanie zębów, więc wcześniej czy później a raczej wcześniej miał byś po skrzyni.
Dla ciebie to i tak żadne koszty, kupno drugiej i wymiana skrzyni chyba raczej droższa. Uszczelki to ja robię sobie sam, tektura preszpanowa albo gruby blok techniczny, ostry nożyk i wycinaki otworów, podkładka ze sklejki( u mnie taki zestaw jak trzeba leży i czeka na auto)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
kulką, pewnie, stare czasy, tylko te obudowy trochę lipne, jeszcze jakaś pęknie i będzie...spawanko alu ;)

Do góry Bottom