• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OLEJ SYNTETYCZNY CZY MINERALNY?????

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
W starym golfie mialem mineralny, bral olej dosc mocno (ok 1,5l co wymiane), zalalem go pol syntetykiem i moje zdziwienie bylo takie, ze przed kolejna wymiana olej spadl z max na powyzej minimum. Najpierw dobrze przeplukalem silnik i dopiero zalalem olej, zadnych wyciekow nie mialem. Dla mnie mineralny to syf nie olej.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
nie wiem czy ta bmka co ma w a awatorze jest twoja, ale jesli tak to mi dużo wyjasnia byłem kiedyś w klubie bmw sport i tam jest banda cwaniaczków czatowych nazwał bym to po imieniu ale jeszcze bym bana dostał czy coś ... takich w twoim poziomie ludzie urwani z choinki nie wiadomo co by im jak i gdzie pasowało.
Nie wiem co ty wiesz o samochodach i co przy jakim przebiegu sie robi a jesli jestes na takim forum jak to to wątpie ze będziesz robił remonty całęgo silnika w autach po kilka tys żeby po tem klient ci powiedział w warsztacie panie ale samochód i tak bierze olej tylko troche mniej. Dla mnie to normalne że jak auto łyka olej to daje sie mu bardziej gęstrzy. I to że są jakieś granice w tyś gdzie powinno stosować sie dany typ oleju. To że ty jeździsz na pełnym syntetyku i ci nie łyka oleju to żadkość , powiedział bym nawet szok na sali. Ale generalnie każde auto w pewnym momencie zacznie brać i wtedy sa 2 wyjścia albo kosztowny remont silnika albo zmiana oleju na gęstrzy, ale jak tego nie jażysz to nie mam o czym tu z tobą rozmawiac/

podol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Toruń
Tak, to moje auto w awatarze, tak jestem na bmw-sport, dodam jeszcze, że ta beemka jest w moim posiadaniu ponad 4 lata, wszystko jest robione na bieżąco, części z ASO lub zamienniki z górnej półki, na potwierdzenie czego mam stos faktur, ale Ty takich rzeczy nie ogarniasz, skoro uszczelniasz silnik gównianym olejem.

Nie mam zamiaru komentować Twoich słów o czatowych cwaniaczkach bo to za niski poziom dla mnie.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
widzisz przejżałem cie z twojego 1 postu że zachowanie chrakterystyczne dla użytkowników forum bmw sport

podol

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Toruń
Gratuluję, proponuję zawód psychologa bo na mechanice się kompletnie nie znasz, skoro uszczelniasz silnik olejem.

p.s. o pisowni nie wspominam już nawet, bo to i tak ponad Twoje siły.

kiler530

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
konin
pisownia to bym ci cos powiedział ale nie zrozumiesz, 2 sprawa co taki bogaty gangsta w bmw robi na forum dla ubogich mechaników cos mi sie zdaje ze te aso to sa jakies garaże w ciemnych szopach a nie serwisy bmw i dlatego tu miedzy nami jestes

Krystian990

Początkujący
Punktów
0
Różnice pomiędzy syntetyk/mineral najlepiej widać w samochodach z dokładnym wskaźnikiem ciśnienia oleju. Do swojego auta zalałem minerala na 30 min pracy żeby przepłukać silnik po kapitalce i jak się dogrzał to na wolnych obrotach ciśnienie oleju spadało prawie do zera. Poprostu minetal po nagrzaniu robi się rzadki jak woda. Na syntetyku nawet po jego solidnym dogrzaniu trzyma pięknie ciśnienie.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Czysto i po Polsku. Pada konkretne pytanie- jak chcę uzyskać odpowiedź, to mogę poszukać sobie w google:) Jak chcę się pośmiać, to mogę poczytać sobie część postów. Po pierwsze język nie świadczy- o niczym- wielkie tuzy pisały z bykami, bo jezyk polskie to cieszki jezyk jest, po drugie to że ktoś jeździ BMW tym bardziej nie świadczy o niczym, ani o tym że ktoś jest gangsta ( ludzie w Polsce gangsta zapierdziela fiatami 126p:)), ani że jest bogaty ( kredyty, leasingi, allegro, itd. ), ani że jest głupi, itd.

Więc pocałujcie się wirtualnie na znak pokoju i merytorycznie chłopaki, merytorycznie. Bóg z wami.

Ps. Jak zwykle ile osób tyle opinii. Zróbcie ankietę, wyjdzie co myśli większość, a potem zróbcie na odwrót:)

wyrzynacz

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Mazury
Killer to ze ktos jezdzi bmw nie znaczy, ze jest lysy, ma bejsbola i dres w paski, rownie dobrze bys mogl na mnie tak powiedziec bo jezdzilem golfem. Druga sprawa nie zagladaj nikomu do portfela. Po trzecie to forum jest dla kazdego, nie spotkalem sie jeszcze z forum gdzie tylko 'wybrani' mogli wejsc, co to by bylo za forum? Nie wiem o co poszla ta napina (ale chyba o 200 tys na blacie i mineralny?) ale dajcie spokoj kazdy ale to kazdy ma prawo wypowiedziec co o tym mysli. Co do pisowni to rowniez jestem za gdyz niektorych postow nie mozna przeczytac gdyz nie wiadomo o co chodzi. A rowniez byki typu 'pomorze' ktos? Mam mu odpisac "niestety Mazury".

P

PogotowieSamochodoweUK

Olej tylko taki jaki zaleca producent. Wszystko w temacie filozofii jaki olej lepszy;)

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Panowie, po co ta kłutnia jaki olej zalać do silnika, moim zdaniem to powinno sie napisać co sie robi w swoim warsztacie lub garażu, to jaki ktoś sobie zalej olej to jego sprawa, niech każdy wyrazi opiniejaka ma na temat oleju syntetycznego i mineralnego a ktoś po przeczytaniu waszysz spostrzeżeń sam podejmuje decyzje co robić, wymyślaniekolegom od róznych to nie sposób na rozmowe tylko na konflikt który na tym forum jest nie potrzebny.!!!

Ja osobiscie uwazam ze olej mineralny nie nadaje sie do samochodów z turbodoładowaniem napewno, do nowych modeli silników również, chodzi mi o silniki od rocznika powiedzmy 1996 do dzisiaj. w tepozostałeponiżej można lac nawet słonecznikowy jeśli komuś to pasuje, osobiście nie polecam:):)
Panowie wyluzujcie to tylko olej i tylko silnik, jak o niego zadbasz to będzie działał jesli to olejesz to on ciebie też oleje:):). ale to zawsze jest decyzja właściciela.

JA POLECAM TYLKO SYNTETYCZNY NAWET NA 200.000 tyś

P

PogotowieSamochodoweUK

Ale to pytanie z tematu nie ma sensu. Nie da sie okreslic ktory olej lepszy. Tak jak nie da sie okreslic czy lepsza grzechotka czy klucz plaski.
Dlaczego?
Bo jedno i drugie ma inne zadanie i zadko jest wymienne ze soba.

Jedne silniki lataja na polsyntetyku od nowosci, inne na mineralu a inne od nowosci zalane sa syntetykiem. Wiec jak mozna mowic ktorym olejem lepiej zalac silnik?
Wlasnie....
To co zaleca producent. To jedyna odpowiedz na ten temat.

P

PogotowieSamochodoweUK

On pacyfista od poniedzialku zamierza byc wiec od dzis juz trenuje silna wole hehehe:D

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
Ale to pytanie z tematu nie ma sensu. Nie da sie okreslic ktory olej lepszy. Tak jak nie da sie okreslic czy lepsza grzechotka czy klucz plaski.
Dlaczego?
Bo jedno i drugie ma inne zadanie i zadko jest wymienne ze soba.

Jedne silniki lataja na polsyntetyku od nowosci, inne na mineralu a inne od nowosci zalane sa syntetykiem. Wiec jak mozna mowic ktorym olejem lepiej zalac silnik?
Wlasnie....
To co zaleca producent. To jedyna odpowiedz na ten temat.

Kolego producent zawsze ci zaleci coś co po 100 tys sprawi ze dasz mu zarobić, napisz czy widziałeś kidyś silnik który od nowości ma olej mineralny i taki który od nowości ma syntetyk?? ja osobiście widziałem takie silniki i jeśli znajdę zdjęcia tych silników jak wyglądały w środku to zamieszczę na forum. różnica jest totalna.!!!!!
Nawet na tych silnikach które miały rekomendowane oleje mineralne przez producenta wyglądały tragicznie. wszystkie te silniki miały pozatykane odpowietrzenia, coś podobnego do nagaru na ściankach bloku i głowicy, a niestety na syntetycznym oleju tego nie było. Każdy z tych silników miał przejechane ponad 150tyś Mil, nie wiem ile to kilometrów ale jakies chyba 270 tyś.
Powiem tak, MNIE NIKTN NIE PRZEKONA TYM ŻE PRODUCENT ZALECA OLEJ ZWYKŁY TO LEJE ZWYKŁY, DLA MNIE NIE ISTNIEJE ZWYKŁY OLEJ, ZWYKŁY OLEJ NALAĆ MOŻNA DO KOMARKA I TO TEŻ BYM SIE ZASTANOWIŁ...:):):)
Inni niech leja sobie co im sie podoba to wyłącznie ich decyzja, ja wyraziłem opinie na ten temat.:):):):)

Do góry Bottom