• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Olej valvoline max life 5w40 jak rozpoznać czy oryginał

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
Witam sporo słyszę ostatnio o podróbkach oleju podobno często podrabiany jest wyżej wymieniony valvoline czy znacie jakiś sposób rozpoznania czy dany olej jest ori czy podróba ? nie wiem być moze kod kreskowy czy coś w tym stylu ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Valvolina w czerwonych i niebieskich butelkach jest robiona ze starych olejów
przepuszczonych przez wirówki.
Tylko w srebrnych butelkach nadaje się do silników.
Mam takie doświadczenia, można się z tym zgodzić albo nie.

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
czy w necie czy w hurtowni myslę ze jeden ciort znajomy co prowadzi sklep motoryzacyjny niby mówi mi ze sprzedaje oryginał ale wiadomo co go to tam obchodzi byle sprzedać... ostatnio spotkałem się w znanej sieci handlowej że 5w40 valvo kosztował 100zł za 4l cena naprawde dobra ale aż za niska bym kupił

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Juz nie pamietam za ile kupowałem ale cenowo chyba zblizone do Mobila 1

s2ławek

SuperMechanior
Punktów
21
Miasto
lublin
Hurtownia bierze z castrol Polska itd. Itp. Czyli pewne źródło natomiast dla sieciowek towar jest szykowany pod cenę np.pełny syn. w butelce pół syn. Itd. był kiedyś artykuł w gazecie branżowej

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
Valvolina w czerwonych i niebieskich butelkach jest robiona ze starych olejów
przepuszczonych przez wirówki.
Tylko w srebrnych butelkach nadaje się do silników.
Mam takie doświadczenia, można się z tym zgodzić albo nie.
Zgadzam się z Tobą że to już po Valvoline, Max life i teraz All Climate jest na I i II bazie olejowej, dodatkowo ma w sobie olej z recyklingu. Nie posiadają żadnych certyfikatów i aprobat. Syn Power jest na III bazie olejowej i powinno być na nim HC a nie pełen syntetyk. Kolejny produkt na polskim który cudownie potaniał. Pisałem już gdzieś że w moim regionie przy -18 st zamarzał 5w/40 i kupiony był od oficjalnego dystrybutora!
Ostatnio podrożały bazy i dodatki, euro też wzrosło o jakieś 10% a Valvoline tak potaniał... Czary :)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
No to który olej lać ? Wlałem Valvoline max life i jak pisałem inaczej chodził a i tak oleje przechodzą recycling i sa dodawane wszędzie ?

Kredi82

Bywalec
Punktów
7
Miasto
Biała Podlaska
No to który olej lać ? Wlałem Valvoline max life i jak pisałem inaczej chodził a i tak oleje przechodzą recycling i sa dodawane wszędzie ?[/QU
Zastanawiasz się na czym polega Max Life? To olej który jest robiony na mineralnym oleju ( od niedawna przedtem był HC) plus dodatki uszczelniające które mają zadanie właśnie wyciszyć silnik i tak pewnie się dzieje. Dobry olej to według mnie przynajmniej baza HC w 60/80% idealnie jeśli jest dodatkowo baza Pao. W Valvoline tylko Syn Power ma bazy HC.
Recykling nie jest w każdym produkcie a w Valvoline od 5% jest recyklingu.
Zapomniałem dodać że są to dane z działu technicznego Valvoline.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ten 5W40 to tak jak byś wlał 15 W40 pierwsze wrażenie cicho chodzi a więc jest ok.
Już 5 lat go nie stosuję ze wszystkimi przeszedłem na Castrol.

wenek17

SuperMechanior
Punktów
9
ja z mobila przesiadłem sie na valvoline i byłem zadowolony do ostatniej wymiany gdy okazało sie ze cena atrakcyjna i przy wlewaniu jakiś "inny" mi sie wydawał niz zwykle silnik niby chodzi ładnie ale jego zużycie znacznie wzrosło wiec mnie trochę zastanawia czy to nie był badziew myslę że teraz zainwestuje coś pokroju liqui moly ponieważ olej mało znany wiec i podrabiac sie nie opłaca

Do góry Bottom