• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

om642 ciężko odpala po serwisie.

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Witam, oddałem samochód z silnikiem OM642 do mechanika, który miał doprowadzić auto do stanu używalności. Chodzi o to że auto było kupione na aukcji z informacją, że ma lekkie wycieki oleju, chodziło o chłodnicę oleju i felerne uszczelniacze. Przed oddaniem do serwisu na w.w naprawę auto odpalało normalnie tzn. kluczyk w stacyjkę kilka zakręceń rozrusznika i paliło (nawet po postoju około tydzień czasu).
Podczas naprawy okazało się, że na jednym wtryskiwaczu wypaliło miedzianą podkładkę bo z jednej strony cała pokrywa zaworów była pokryta tzw. black death. Mechanik wszystko wyczyścił przy okazji wyłamując spinkę od elektyki wtryskiwacza, jeden zaworek od przelewu diesla i wężyk. Przy silniku zastały wymienione uszczelki na chłodnicy oleju łącznie z chłodnicą, czujnik temperatury, aktuator turbiny i filter paliwa. Przy odbiorze samochodu dowiedziałem się, że łącznie wyjęte były trzy wtryskiwacze i wymienione zostały wszystkie miedziane podkładki na całym bank.
Po odebraniu samochodu z warsztatu auto odpaliło tak jak przed naprawą, ale z każym kolejnym dniem gorzej i teraz potrzebuje około 10- 15 sekund żeby uruchomić silnik za pierwszym razem po postoju, gdy już silnik trochę pochodzi to nie ma takiego problemu.
W ramach gwarancji podjechałem do tego warsztatu z informacją, że nie auto nie odpala jak powinno. Mechanik podłaczył komputer i mówi, że pokazuje błędy uszkodzonych trzech świec żarowych i przekaźnika tych świec. Czyli mogę domniemać ze wszystkie świece nie działają. Brak innych błędów. Ciśnienie paliwa na listwie podczas wolnych obrotów oscyluje w granicach około 250atm, ale po wyłączeniu silnika za chwilę spada do zera. Po ponowym odpaleniu juz na ciepłym silniku pokazuje znowu około 250atm.
Zapytałem tego mechanika czy nie powinnien tego naprawiać w ramach gwarancji to odpowiedział ze może wtryskiwacze są uszkodzone ALE ON MA takie jakby trzeba było wymienić, a ogólnie to on nie bierze odpowiedzialności bo mogły się zepsuć podczas wyjmowania i ponownego wkładania. Zaproponował test przelewowy, który wskaże który wtryskiwacz jest uszkodzony. Oczywiście już nie w ramach gwarancji tylko jako szukanie przyczyny i naprawa.

Sam sprawdziłem czy pompka niskiego ciśnienia podaje paliwo, wymieniłem przewody dochodzące do filtra i od filtra do pompy wysokiego ciśnienia. Nie robiłem jeszcze testu przelewowego.

Pytanie nr 1. Czy jest możliwość sprawdzić czy były ostatnio kodowane wtryskiwacze lub są założone jakieś inne niż były wcześniej? ( podejrzewam wstawienie jakiś innych wtryskiwaczy, a później naprawa przez włożenie sprawych które były wcześniej)
Pytanie nr 2. Czy powodem może być zapowietrzony układ niskiego ciśnienia, czujniki na pompie wysokiego ciśnienia Y94 lub na listwie Y74 lub B4/6 który był odpinany?
Pytanie nr 3. Czy powodem utrudnionego uruchomienia silnika mogą być tylko spalone świece lub nie działający przekaźnik?
Pytanie nr 4. Co może być powodem?
Ale elaborat mi wyszedł z tego. Dziekuję za pomoc.
Samochód to Jeep Grand Cherokee

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Po pierwsze i w zasadzie jedyne to:
Raczej na pewno nie masz kwitu, że cokolwiek ci ten mechanior robił...więc możesz go jedynie soczyście cmoknąć w pompona...:)
No jeszcze może drugie :
Jak jesteś żyd i sępisz na serwisie, to kup se rower... będzie tańszy w serwisie...:) I nie udawaj teraz biduli skrzywdzonej przez jakiegoś mechaniora, bo na takie coś już się nikt nie łapie...:)

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Ale się napociłeś panie woodoo żeby takie coś napisać. Jeżeli wyslę Ci na priv rachunek z ceną jaką zapłaciłem za naprawę to napiszesz: Przepraszam? Podbijasz sobie liczbę postów takimi komentarzami? Zero merytoryki w tym co wypociłeś bo ciężko to inaczej nazwać.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Nie musisz mi wysyłać na priv, wystarczy, że wkleisz tutaj...:)
Tylko, że nie masz takiego, bo jak byś miał, to byś po prostu wrócił do tego mechanika na gwarancję...:) a, że nie masz, to musisz drutować sam...:)
A i merytorycznie to mogę rozmawiać z kimś kto się trochę zna... a ty się nie znasz kompletnie, więc i nie będzie merytorycznie...:)

yarco26

Początkujący
Punktów
0
woodoo weź zmykaj już, jest piątek grilla sobie rozpal, zaproś znajomych, zrelaksuj się. Taka osoba jak Ty nie jest mi w niczym potrzebna. Szkoda mojego czasu na Twoje zaczepki.

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Może dzisiaj też panie woodoo pijesz browarka ze znajomymi to zobaczcie takie zdjęcie. To jest przewód paliwowy który idzie do filtra i ten "mechanior" taki założył. Sparciały kawałek wężyka którego wymiana kosztuje 30zł, a kosztem wymiany i tak mnie obciążył. Dlatego jakoś nie wierzę w jego dobre chęci i fachowe podejście do tematu. IMG_20210710_202011.jpg

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Może dzisiaj też panie woodoo pijesz browarka ze znajomymi to zobaczcie takie zdjęcie.
Nie, dzisiaj piję sam...:) co nie oznacza, że też się nie mogę pośmiać...:)

Czyli tak:
wymieniłem przewody dochodzące do filtra i od filtra do pompy wysokiego ciśnienia.
to w takim razie odjeb...eś niezłą manianę, skoro:
To jest przewód paliwowy który idzie do filtra i ten "mechanior" taki założył. Sparciały kawałek wężyka
:)
Czyli jak wymieniałeś te przewody to paczałeś na nie jak szpak w pizdę i nie widziałeś sparciałego przewodu ??? :eek:
I teraz wymyślasz jakieś łzawe historyjki jak to zostałeś wyruch...ny przez jakiegoś mechanika... i co myślisz, że ktoś w to uwierzy ?:)

Może dzisiaj też panie woodoo pijesz browarka ze znajomymi to zobaczcie takie zdjęcie. To jest przewód paliwowy który idzie do filtra i ten "mechanior" taki założył. Sparciały kawałek wężyka którego wymiana kosztuje 30zł, a kosztem wymiany i tak mnie obciążył. Dlatego jakoś nie wierzę w jego dobre chęci i fachowe podejście do tematu. Wyświetl załącznik 40034

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Jeżeli jest prawdą to co opisałeś w swoim wczorajszym pierwszym poście ...sugerowałbym zmianę mechanika .Różni są mechanicy , Ty miałeś pecha i pojechałeś pod nie właściwy adres . Na trudności w uruchomieniu silnika mogą mieć wpływ m in. uszkodzone świece ..zapowietrzanie układu paliwowego oraz wiele innych elementów stanowiących o sprawnym rozruchu silnika .

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Dziękuję Radmor za odpowiedź bo już myślałem, że są tutaj tylko osoby pokroju woodoo który jest tylko na tym forum żeby obśmiać innych i pokazać jaki to on jest "supermechanior". Postaram się zapomnieć o tym przypadku klinicznym.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Dziękuję Radmor za odpowiedź bo już myślałem, że są tutaj tylko osoby pokroju woodoo który jest tylko na tym forum żeby obśmiać innych i pokazać jaki to on jest "supermechanior". Postaram się zapomnieć o tym przypadku klinicznym.
Tak, tak... idź się jeszcze wypłakać do mamusi w rękaw...:)
Merytorycznie ci w poprzednim poście wykazałem, że ściemniasz...:) i ta cała bajka o złym mechaniku nie trzyma się kupy... i takie bajki to sobie możesz opowiadać takim samym jak ty na jakiejś twarzoksiążce...:)
A ty, jak tego się można było słusznie spodziewać, zamiast mi też merytorycznie odpowiedzieć, to się standardowo rozpłakałeś...:)
Dziecko kiedy ty mentalnie dorośniesz ?:)

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
.Poza głównym wątkiem ....Woodoo nie jest z pierwszej łapanki zapewne różne rzeczy widział więc napisał to co uważał za stosowne !

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Jak pewnie Radmor zauważyłeś, próbuję zawsze pociągnąć takich nowych za język i szybko się okazuje, że nie potrafią oni nic oprócz bezsensownego pyszczenia...:)
To są zazwyczaj zwykli partacze, których książki palą w łapy i dla których pogłębianie wiedzy to największa kara i strata czasu...i co najśmieszniejsze za to swoje lenistwo i głupotę oskarżają innych...:)
I muszę się przyznać, że lubię ich męczyć...:)

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Pytanie nr 1. Czy jest możliwość sprawdzić czy były ostatnio kodowane wtryskiwacze lub są założone jakieś inne niż były wcześniej? ( podejrzewam wstawienie jakiś innych wtryskiwaczy, a później naprawa przez włożenie sprawych które były wcześniej)
Z całą pewnością wymontował z Zetora i wkleił na kit okienny do Jeepa
Pytanie nr 2. Czy powodem może być zapowietrzony układ niskiego ciśnienia, czujniki na pompie wysokiego ciśnienia Y94 lub na listwie Y74 lub B4/6 który był odpinany?
Może tak samo jak wiele innych elementów , ale jego wypięcie i wpięcie nie powoduje awarii.
Pytanie nr 3. Czy powodem utrudnionego uruchomienia silnika mogą być tylko spalone świece lub nie działający przekaźnik?
Tak spalone świece utrudniają rozruch. Tak samo jak każdy inny niesprawny element silnika.
Pytanie nr 4. Co może być powodem?
Usterka/zużycie jakiegoś elementu jednostki napędowej lub układ elektryczny pojazdu.

Ale skoro nie grzeją świece to chyba od tego wypada zacząć a nie oskarża mechaniora o podmianę wtrysków.
Ew. Poszerz wiedzę na temat silnika z zapłonem samoczynnym i wtedy zrozumiesz jak się go odpala, bo na razie widzę, że nie masz o tym bladego pojęcia. A chciałbyś teraz żeby mechanik który uszczelnił silnik z przebiegiem pewnie 300 tys albo i więcej, zrobił ci jego remont, bo wymienił chłodnice oleju......

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Widzę, że pomoc płynie szeroką rzeką.
Nie chodzi mi o remont silnika tylko o to że silnik nie odpala tak jak odpalał wcześniej. Bo wcześniej po dwóch tygodniach stania odpalał na jedno pokręcenie rozrusznika a teraz po nocy muszę kręcić trzy razy lub więcej.

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
A czego ty się spodziewasz, najpierw posadzasz mechanika, że podmienił ci wtryski na zepsute, żeby potem wymienić ci na twoje stare.chocoaz jak odbierałes auto było ok.

Do tego masz upalne świece albo moduł a tak przez to diesel gorzej pali

I tak remont może być potrzebny, bo jak silnik zużyty to też gorzej pali

yarco26

Początkujący
Punktów
0
Jak odbierałem samochód z warsztatu to odpalał normalnie bo silnik był rozgrzany. Już na drugi dzień odpalał gorzej, a napewno gorzej niż przed wymianą podkładek pod wtryskiwaczami. Nie oczekuję od nikogo naprawy silnika ale oczekuję stanu nie gorszego niż przed naprawą.
Myśl o podmianie wtryskiwaczy przyszła mi do głowy po tym jak mechanik kategorycznie odrzucił poszukiwanie usterki jako gwarancja po naprawie ale poinformował mnie, że gdyby była potrzeba to on ma takie.
Dlatego jednym z moich pytań było, czy jest możliwe odczytanie komputerem wcześniejszej zmiany wtryskiwacza.
Ten sam mechanik po podłączeniu komputera powiedział mi że spalone są 3 swiece i pokazuje błąd sterownika od świec, ale dodał też, że przy temperaturze powyżej 5 stopni świece nie są potrzebne do rozruchu silnika CDI.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
No i co? Mamy ci wypisać laurke że ktoś załadował Cię w ch.ja? Szukaj rzeczoznawcy a nie latasz jak wrona po cmentarzu. Większość z nas kiedyś puściła kogoś w maliny. O co ci kolego chodzi. Jest FB fora prawnicze i inne bzdury. Tam szukaj pomocy. Normalnie zbiera czlowieka na wymioty. Chetnie posłucham ile zarabiasz i twoja żona konkubina itp. Gdzie wypoczywacie.

Łukaszgd88

SuperMechanior
Punktów
31
Świece są potrzebne do rozruchu w każdej temperaturze, zresztą nie tylko do rozruchu.
Poza tym jeżeli czujesz się oszukany to jedz do innego mechanika lub serwisu i niech oni zdiagnozują problem. Możesz też wziąć rzeczoznawcę i dochodzić swoich roszczeń w sądzie, oczywiście jeżeli masz rachunek za naprawe

Do góry Bottom