• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel a14net brak mocy, stykanie zaworów

peters77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Racibórz
Witam rano po odpaleniu klientka dzwoni ze auto nie ma sily i głosno pracuje. Sprawdzone błędy i spalanie stuklowe, Po demontazu pokrywy zaworów wszystkie 8 hydropopychaczy ssacych bez oleju. Liczyłem że sie po prostu uszkodziły wymieniałem wszystkie 8 ale bez zmian. Straszny stukot cały czas . Zmierzone cosnienie oleju i jest tak jak pisze Autodata, miska zrzucona , smok czysty , Samochód ma przebieg ok 250000 , jakis czas temu załozony nowy rozrzad. Po zdjeciu pokrywy i kreceniu rozrusznikiem ew, mało oleju na ssacym wałku. Zdjeta pokrywa rozrzadu i sprawdzona pompa i jest cala. Może uciekac olej przez KZFR? Ma ktos jakis pomysł jeszcze dlaczego strona ssaca nie ma oleju? Dzieki

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
149
To ja obstawiam. Ktoś wymieniał rozrząd bez demontażu misy olejowej. Teoretycznie się da ale wtedy masa uszczelniająca dostaje się do sitka pompy olejowej. Pompa pociągnęła farfocla i zatkało kanał olejowy w głowicy. Takie mam przypuszczenia. W tym silniku prawidłowo trzeba najpierw zdemontować misę olejową,a potem pokrywę. A po wymianie rozrządu jak pokrywa rozrządu przykręcona to na samym końcu montujemy misę olejową.

peters77

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Racibórz
Kurcze nie wyobrazam sobieze przejdzie paproch silikonu przez pompe oleju ale jest to jakis trop

Do góry Bottom