• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Astra H 1.3 na zimnym muli jak cholera

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Mam problem z Astrą H 1,3 diesel, która na zimnym silniku ma strasznego muła. Klient odstawił na brak mocy.
Chodzi o to, że po odpaleniu auto nie chce wkręcać się na obroty, ja mu gaz do dechy a on on powolutku się rozkręca, najpierw tylko na około 1200 rpmów po czym po chwili coś się odblokowuje i wkręca się dalej. Za każdym przygazowaniem jest coraz lepiej aż w końcu jak się rozchodzi to jest dobrze do momentu jak znowu się go postawi na parę godzin na zimnym i apiać od nowa.

Co ustalone:
  • problem występuje jak auto postoi na dworze 5-6 godzin, jak zostawiłem auto na noc na hali to rano było dobrze od samego początku ale nie wiem czy to przypadek czy zależność.
  • Diagnoza komputerowa na nic mnie nie nakierowała, błędów brak, wartości rzeczywiste w normie, wszystkie temperatury prawidłowe, EGR pracuje, przepływka działa prawidłowo, zresztą jak jest odpięta to nic się nie zmienia, ciśnienie paliwa wzorowe.
  • Wtryski sprawdzone na przelewy - bez tragedii
  • Dolot wyczyszczony z sadzy włącznie z EGRem oraz kolektorem ssącym.
  • Jak auto się odmuli to jeździ normalnie, ciśnienie turbiny prawidłowe, moc też w porządku.
  • Auto nawet po nocy pali ładnie, po zapaleniu od razu chodzi równo
  • DPF wycięty.
  • Z komina nic tragicznego nie leci, normalny diesel.

Mam jeszcze dwa pomysły, które chcę sprawdzić w poniedziałek ale może przez weekend ktoś napisze coś mądrego aby pomóc :)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
sprawdzałeś pod kątem klapy gaszenia?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Problem rozwiązany, dzisiaj wymontowałem turbinę i moje przeczucie okazało się strzałem w dziesiątkę, turbawka w jednej pozycji się blokuje i jak ostygnie to ciężko ją rozruszać, jak już przeskoczy swoje miejsce to kręci się normalnie do momentu zatrzymania.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
dziwne że diagnostyka nic nie pokazała,ale cóż różnie bywa

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
dpf wycięty możliwe że soft skopany dlatego nie wywala błędów i zafałszowuje parametry

baton180

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
168
Miasto
Glasgow - Szkocja Tarnobrzeg-Mielec
Miałem podobnie w passat ie 2.0

Czasami łapał muła bez znaczenia czy zimny czy ciepły
Dpf wycięty zobaczyłem dopiero przy wyjmowaniu turbo
Skopany soft był i błędów nie walił a co ciekawe nawet czasami robił regenerację dpfa chociaż puszka pusta była. ....
Tak że soft może być przyczyną nieprzespanych nocy

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1402
postawic na chwile ori i to moze wiele wyjasnic,rob odczyt i szukaj ori po hw,sw

Do góry Bottom