• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

OPEL ASTRA H - WYSPRZĘGLIK CENTRALNY.

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Witam mamy problem z OPEL ASTRA 1.3 cdti, po wymianie dwumasu sprzegla i wysprzeglika po odpowietrzeniu przy pierwszym wciśnieciu coś pstryknęło i zaczął lać sie płyn ze skrzyni.
Po tym zajściu demontujemy skrzyni widzimy wysprzeglik który wyjechał za daleko.
Myślenie dlaczego co sie stało idt. wiec zakładamy nowy (WSZYSTKEI CZESCI LUK) składamy auto wszystko działa samochód wraca na lawecie po 4 dniach z tym samym.
Drugi wysprzeglik też wyjechał za daleko.
Po demontażu zabrałem wszystko pojechałem do serwisu opla mechanicy stwierdzili ze tarcza sie za gruba i siłownik musi za daleko wejść.
Więc na próbę zakładmy stary zestaw z nowym kołem dwumasowym. I jest dokładnie to samo, Coś zblokuje zgrzytnie i jest koniec wysprzeglik rozszczelniony. Chłopaki z opla też już nie mają pomysłów.
Nasza kadra też już sie załamała, w samochodzie juz wpakowane 2 tyś nad programowo.

PANOWIE CO ZAJEBBBBEM BO TO JEST NIE MOŻLIWOŚCIĄ. MACIE JAKIEŚ POMYSŁY ?

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
ja miałem tak w vectrze, za pompką sprzęgła jest taki reduktor czy coś takiego (okrągły) i on nie puszczał mi płynu z powrotem i rozwalało wysprzęgliki przy odpowietrzaniu sprzęgła. po wymianie działa lux, u cb też napewno jest coś takiego :)

zanim wpadłem na to to poszły 3 się ... a to dlatego że jak robiliśmy przekładkę to poszła pompka z całym przewodem z gratów co przywieźliśmy a należało się ang włożyć od razu :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
po odpowietrzniu naciskało się pedał, puszczało, później znowu, robił się twardy i puszczał wysprzęglik. nie cofał się poprostu płyn i wywalało go za daleko

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Dziękuje Panowie wypijcie nasze zdrowie :D

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
Tak zrobiony mam nadzieje ze z tym chuuuu juz problemu nie bedzie bo jak go widze to mi zaczyna od razu wszystko denerwować

hannahg

Nowy
Punktów
0
Witam
Tez mam ten problem tyle z jestem - właścicielem pojazdu który naprawia mechanik. Problemy sa dokładnie takie same. Okazało sie ze przy próbie montażu 2 wysprzęgliki odmówiły posłuszeństwa, sprawdzili dodatkowo stary. Też "strzelił". Nie wiem jak rozwiązac sprawę. Sprzedawca ze sklepu internetowego odesłał mi drugi na wymianę bo zgłosiłem ze "leje", boje sie teraz ze nie uzna gwarancji bo jak stwierdził odkąd sprzedaje takie rzeczy to zdarzył sie jeden który był nieszczelny. Póki co mam uszkodzone dwa!!
Mechanik wsadził dodatkowo stary zeby sprawdzić czy ten bedzie działał, on również "strzelił". Nie bardzo wiem co moge teraz zrobić. Czy możliwe jest oddanie jako nie sprawne - oba wysprzęgliki sprzedawcy? Jaka jest procedura reklamacyjna? Trudno wierzyć ze sprzedawca sie nie zorientuje ze jest to problem z montażem. No i na końcu nie wiem jak rozmawiac z mechanikiem bo to równy gość ale nie stać mnie na kupowanie wysprzeglików w nieskończoność. Można określić jednoznacznie ze jest to wina mechanika przy montażu? Samochód to astra h z 2006 roku z silnikiem 1,3 cdti, strzyna 6-biegowa

fructon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
695
Miasto
Kraków
www.czesciserwismroz.pl
Po pierwszym uszkodzeniu siłownika mechanik powinien sie zorientować że coś jest nie tak brakło mu widocznie doświadczenia i trudno go za to winić ,ale dlaczego ma na tym cierpieć sprzedawca tego nie wiem.

hannahg

Nowy
Punktów
0
nie twierdze ze ma cierpiec. Zwyczajnie pytam co zrobic w takiej sytuacji. Również mogłbym zapytać ile jest w tym mojej winy ?? Być może serwis luka wyglada tak ze poprostu wymienią te rzeczy na nowe. Nie wiem .... Koncern chyba to nie za boli specjalnie.

makrez12

SuperMechanior
Punktów
12
Miasto
TARNÓW
kolego daj temu mechanikowi namiar na mnie przestudiowałem ten samochód w kwesti sprzegła bardzo dogłębnie że prawie doktorat moge napisać :D Ale to też dzięki chłopakom.
tel 723511438

Do góry Bottom