zpe_mk
Nowy
Na początku zaznaczam, że nie jestem mechanikiem. Kupiłem Opel Combo 1.3 cdti 2009 rok. Auto kopciło, oczywiście zaczęło następnego dnia po zakupie ;-). Wyczyściłem zawór EGR (był tak zaklejony, że stał sztywno i nie pracował). Teraz po odpaleniu, mruga mi kontrolka "cewki" (niby w oplach to wypalanie DPF), wcześniej nie mrugała. W tym czasie, po minucie czy dwóch, auto kopci na szaro-niebiesko. Jak na 3 biegu się rozpędzę tak żeby obroty wskoczyły 3500-4000, jest taki gwałtowny spadek mocy, gaśnie kontorolka cewki i przestaje kopcić i jest ok. Ten stan utrzymuje się do czasu wyłączenia silnika. Po kolejny uruchomieniu proces się powtarza. Czasem kontrolka się nie świeci, ale i tak proces wygląda tak samo (tylko bez kontrolki). Dodatkowo na zmianę pojawia się błąd P0400 lub P0403 (stwierdzone tanim OBDII na BT). Po wyczyszczeniu EGR założyłem z powrotem stary kolektor. Trochę go wyczyściłem, ale był tak zaklejony, że za dużo się nie dało. Gdzie szukać przyczyny? Czy obecność syfu w kolektorze może być przyczyną kopcenia?