• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Corsa B automat jaki olej do skrzyni biegów ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
Witam forumowiczów, chce wymienić wujowi olej w skrzyni jak w temacie i nie wiem jaki zastosować ATF 2, czy może ATF 3, oraz nie wiem czy w skrzyni jest filtr. Pozdro.
PS. pojemność silnika 1.2

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
wracajac do odleglego czasowo tematu to czy ten samochod mial duzy przebieg kilometrow przed wymiana tego oleju??

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3342
Miasto
PZ
nie zapytałem nawet wiec nie wiem ale raczej duży, chyba wszystko jest ok bo wuja nalal trójeczke i jezdzi.

dkamyk

SuperMechanior
Punktów
2
Miasto
CHICAGO
to bylo bardzo ryzykowne... jesli w samochodzie od poczatku jego istnienia nie jest zmieniany ole w automacie to lepiej juz go nie wymieniac. sprawdzone i doswidczone. w USA jest 90% automaty i jesli ktos nie robi tego co pisza w ksiazce serwisowej to po przejechaniu 150000 km. moze miec duze klopoty. co oleju jaki powinien byc zalany do skrzyni automatycznej to proponuje wlewac ten ktory powinien byc, najlepiej kupic w serwisie. wiem to z doswiadczenia, nie ktore oleje moga zniszczyc gumowe elementy w niej i uszkodzic elektronike. wiec lepiej nie ryzykowac.

keito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Graudenz
Do corsy B książka serwisowa nakazuje wlać olej DeXtron II czyli może być jakiś ATF220 (czerwony), filtra nie ma bo skrzynia ma układ pierścieniowy, olej wymieniamy co 20tys. km. powinno wejść od 3 do 3,5 litra. Ja mam silnik 1,4 16V CDX 4X14 i weszło dokładnie 3,45L oleju. Prawidłowy stan oleju możemy sprawdzić do przejechaniu 20km lub po 15min pracy silnika.

goodlook

Bywalec
Punktów
3
Mialem dwie Omegi z Automatami i pierwszy raz czytam ze olej w Skrzyni automatycznej wymienia sie
po 2o tys, km. Ja w silniku wymieniam olej po przebiegu 35 tys. km a w skrzynce automatycznej taka
wymiana jest po prostu nie potrzebna. Jesli nie ma wyciekow to nawet 100 tys nie jest powodem do wymiany.
A jesli juz wymieniac to na oryginalny zalecany przez producenta. Wszelkiego rodzaju ulepszone oleje moga
spowodowac tylko wycieki i nieprawidlowa prace skrzynki.

keito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Graudenz
olej w automacie trzeba wymieniać bo z czasem sam z siebie może tracić swoje właściwości i w wyższych temperaturach może mulić jak doda się gazu, szybsze zużycie może nastąpić jak ojej się przegrzeje albo występuje zjawisko pienienia się oleju ale to tylko w nieszczelnych skrzyniach i maszynach budowlanych, ogólnie jak ktoś prawidłowo eksploatuje to co 20tys i ma spokój

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Jak spisują sią skrzynie automatyczne w oplach , mam zamiar nabyć opla z automatem

goodlook

Bywalec
Punktów
3
Jak juz wspominalem do chwili obecnej jezdze Oplem Omega 2,5 L z automatem.
Na blacie mam 136 tys km i nie mysle o zadnej wymianie oleju w skrzynce. Zajrzalem rowniez
do Ksiazki eksploatacji Omegi i wyczytalem iz jest "Wartungs frei"co w doslownym znaczeniu
na jezyk Polski znaczy Wolna od Kontroli, przegladow itp.
Chcac wyjasnic koledze keito grzanie sie Skrzynki to powiem ze w Omedze olej ze skrzynki chlodzony
jest w chlodnicy (glownej) i nigdy nie przekracza 95 stop C i nawet sruby do spuszczania oleju nie ma.
Chcac wymienic olej trzeba sciagac pokrywe i napelniac za pomoca wezow od chlodnicy Automatu.
Tu jeszcze dodam ze w obudowie znajduje sie olbrzymi filtr tego oleju ktory notabene dosyc kosztuje.
Dodam jeszcze krotko iz poprzednia Omege eksploatowalem do 210 tys i o oleju w skrzynce w ogule nie
myslalem. Zawsze byla cicha i niezawodna w dzialaniu.

Cursor

Nowy
Punktów
0
Miasto
Racibórz
Tacy producenci jak GM, Aisin, ZF itp. Zalecają wymianę oleju w skrzyniach. ZF w swoich skrzyniach RWD zaleca wymianę co 60 tys. km.
Szczerze mówiąc nie chce mi się wierzyć w te 20tys. km, skoro olej w silniku w tych autach zaleca się wymieniać co 15tys. km.

Aktualnie wymyślili silnikowe oleje typu life-time, opel w 1.9cdti zaleca wymianę co 30 lub 50tys.(zależy od modelu silnika). Niestety nie jeden producent silnika przejechał się już na tak długich okresach wymiany oleju.

Na forach opla można znaleźć informację, że po wlaniu do wspomagania Dexrona III zamiast II układ zaczął się pocić(węże), po zmianie z powrotem na II problem ustąpił. Pytanie czy podobnie nie będzie w przypadku skrzyni.
Do swojej AF22(vectra A 2.5V6) będę lać dexrona II(mobil ATF 220) jak zaleca książka. W mojej skrzyni filtr jest, ale, żeby go wymienić należy skrzynię wyciągnąć.

keito

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Graudenz
opisana prze zemnie skrzynia jest z corsy B, chłodnica oleju jest prosta i stylu rurki z żeberkami chłodzącymi, umieszczona przed chłodnicą wody, producent nie zaleca wyłączać silnika gdy wentylator chłodnicy jest włączony gdyż spowoduje to zatrzymanie obiegu gorącego oleju przed jego wystudzeniem,jest to związane ze zjawiskiem krystalizacji jak w turbinach w silnikach diesla, co do wymian filtra należy popytać się w serwisach albo popatrzeć w programach komputerowych pokazujących budowę i schematy samochodów

z tego co opisujecie o omegach to w corsie B jest dużo gorzej wszystko rozwiązane z automatem przez GM ogólnie same wady i problemy ale 90KM na taki samochód z tą skrzynią to normalnie pocisk

Do góry Bottom