• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel corsa c 1.0 zamula po odpaleniu

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Witam
Autko to corsa c 1.0 12v z10xe (rozrząd na łańcuchu), z instalacją gazową Landi Renzo (sekwencja) . Opiszę pokrótce problem i może ktoś będzie wiedział o co chodzi.
Gdy jeżdżę tylko na benzynie to poniższe bolączki nie mają miejsca (choć rozrząd do wymiany bo dzwoni niemiłosiernie). Natomiast gdy jeżdżę na gazie, to mimo, że auto jeździ normalnie jak już się przełączy na gaz (niewielki spadek mocy) to po zgaszeniu silnika i ponownym odpaleniu (odpala na benzynie) auto zaczyna nieziemsko mulić (im zimniejszy silnik przy odpalaniu tym gorzej). obroty na poziomie 100 - 500 i pływa na takich obrotach. Deptam mu na jałowym biegu to nie reaguje albo reaguje po dłuższej chwili i nieraz zgaśnie. Trochę muszę tak powciskać pedał gazu żeby zaskoczył i ruszył. Jak już uda się ruszyć to przez chwilę jeszcze jedzie jak muł. Po czym jak już przełączy się na gaz to wszystko jest ok i obroty są na poziomie 800 czy 900 na jałowym biegu. I tak przy każdym odpaleniu. Nie muszę chyba mówić jak mnie to do szału doprowadza ;)

Mam kilka teorii, które mogą być przyczyną ale nie jestem mechanikiem. Czytałem błędy komputera metodą "gaz - hamulec" i jest wynik, że mieszanka za bogata lub za uboga (ale co to ma do odpalania na benzynie?)
Jeśli to są któreś z poniższych to proszę o odp.
- przepływka?
- silniczek krokowy?
- egr?
- przeskoczył łańcuch o ząbek?
- zapchany katalizator?

Z góry dzięki za zainteresowanie tematem i będę wdzięczny za sugestie.
pozdrawiam

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Tak jak kolega napisał, rozrząd do wymiany. Większość myśli, że łańcuchy są wieczne ale to stereotyp. Mógł ci się przestawić łańcuch na wałku wydechowym, komp tego nie pokarze bo wałek ssący posiada czytnik położenia a nie wydechowy. Zdejmij pokrywę załóż blokady i będziesz wiedział co jest grane.

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Wymiana rozrządu to już kwestia dni (może dwóch tygodni). Ten łańcuch (zestaw ze ślizgami, kołami i napinaczem) kosztuje krocie ;). Już nie wspomnę o koszcie wymiany ;) i o tym, że potrafi wytrzymać 30 tyś km i znowu do wymiany. Ale czy to może być przyczyna problemu?

p.s. Ktoś poleci jakiś porządny rozrząd? Wiem, że od gm najlepiej ale na taki mnie nie stać w tej chwili. Proszę o namiar (link) na coś konkretnego.

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Wymiana rozrządu to już kwestia dni (może dwóch tygodni). Ten łańcuch (zestaw ze ślizgami, kołami i napinaczem) kosztuje krocie ;). Już nie wspomnę o koszcie wymiany ;) i o tym, że potrafi wytrzymać 30 tyś km i znowu do wymiany. Ale czy to może być przyczyna problemu?

p.s. Ktoś poleci jakiś porządny rozrząd? Wiem, że od gm najlepiej ale na taki mnie nie stać w tej chwili. Proszę o namiar (link) na coś konkretnego.
gaz do kontroli moim zdaniem

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Witam
Odkopuję temat po dość długim czasie ale jest kilka nowych rzeczy.
Po pierwsze rozrząd wymieniony (już nie dzwoni i jest cichutki jak na pasku). Po drugie objawy co do odpalania po jeździe na gazie nie minęły. Jednak najbardziej martwi mnie to, że spalanie po wymianie kompletnego rozrządu wzrosło o około 3 - 3,5 litra/100km. W sumie pali teraz około 10 litrów a przecież silnik to marne 1.0... Teraz to mnie najbardziej martwi i może ktoś powie mi co może powodować taki stan rzeczy. Po odczytaniu błędów metodą "gaz-hamulec" mam następujące błędy:
0300 : Układ zapłonowy - wypadanie zapłonów
0130 : Regulacja poza zakresem / nieprawidłowy sygnał sondy ? l
0136 : Sygnał sondy ? 2 za wysoki
1616 : NIE ZNALAZŁEM OPISU DO TEGO BŁĘDU

Sprawdzana kompresja na tłokach. I jest w normie.

Będę wdzięczny za podpowiedzi i sugestie.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jak koledzy piszą gaz do kontroli , wygląda że go nie krew tylko gaz zalewa , albo podbiera benzynę . Ale świece , kable , itd. też
do sprawdzenia .

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Panowie ale na gazie teraz wcale nie jeżdżę . Spalanie 10L jest na benzynie a było 6,5. Więc gaz zostawmy. No chyba, ze nawet jak to nie używam to wpływa na spalanie benzyny.

RadziO86

Początkujący
Punktów
0
Napisałem jakie błędy są z komputera... Co więcej może powiedzieć podłączenie do komputera?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Napisałem jakie błędy są z komputera... Co więcej może powiedzieć podłączenie do komputera?
Parametry sond , albo sondy do pomiaru oporu , kiedyś w skodzie dmuchnęło dziurkę w kacie i sondy wariowały , w mondeo
pod jedną głowicą od str. chłodnicy dmuchnęło uszczelkę na jednym garnku i sondy dostawały joba . Wiele przyczyn kilku
błędów . Trzeba coś wykluczyć aby dalej szukać .

Parametry sond , albo sondy do pomiaru oporu , kiedyś w skodzie dmuchnęło dziurkę w kacie i sondy wariowały , w mondeo
pod jedną głowicą od str. chłodnicy dmuchnęło uszczelkę na jednym garnku i sondy dostawały joba . Wiele przyczyn kilku
błędów . Trzeba coś wykluczyć aby dalej szukać .
Komputer czyta błędy i może podglądać parametry na żywo , zależy od wersji programu , może też więcej niż podgląd parametrów .
Przy diagnozie na odległość nikt nie jest Supermenem .

Ostatnia edycja:

Kicek91

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
Kielce
po 1 przepustnica do czyszczenia , po 2 silnik krokowy , po 3 diagnoza która z sond ma za duży sygnał i wymiana jej. Po 4 kasowanie błędów i zobaczenie które powrócą

wypadnie zapłonu jest wtedy gdy rozrzad jest źle ustawiony albo przestawiony , widocznie nie zostały skasowane stare błędy

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
po 1 przepustnica do czyszczenia , po 2 silnik krokowy , po 3 diagnoza która z sond ma za duży sygnał i wymiana jej. Po 4 kasowanie błędów i zobaczenie które powrócą

wypadnie zapłonu jest wtedy gdy rozrzad jest źle ustawiony albo przestawiony , widocznie nie zostały skasowane stare błędy
Tych sond to on pewnie swoim kompem nie poczyta , lub nie wie co to parametry na żywo .

Do góry Bottom