• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel corsa c 1.2 problem z regularnym odpalaniem

Punktów
0
Witam z góry dziękuje za rozpatrzenie problemu .Auto ma problem z odpaleniem , czasami za 1 , czasami za 3/5 , czasami wcale nie odpala. Kręci , zapala i gaśnie a czasami tylko kręci i tyle . Problem występował tylko przy temperaturach poniżej 5 ° , wymieniłem świece zapłonowe oraz cewke i problem zaczął występować nawet przy +10 ° , brak błędów w komputerze , czujnik temp płynu chłodzącego wskazuje temp 3 stopnie wyższą niż temp otoczenia. Czujnik temp układu dolotowego 5 stopni więcej. Także przepustnica została wymieniona na inną używaną , niestety nic to nie dało. Z obserwacji dodam , że po przekręceniu na zapłon czasami miga kontrolka check engine i na przepustnicy słychać terkotanie i jak próbuje uruchomić to nigdy nie palił , natomiast jak chwile poczekam (nie zawsze bo potrafi migać cały czas i trzeba restartować procedure )jak kontrolka przestanie mrygać i się pali to można próbować choć nie jest to reguła .Problem występuje tylko na zimnym silniku Dziękuje za poświęcony czas .Pozdrawiam.

Punktów
0
W czasie kręcenia pokazuje obroty silnika w sterowniku .
Jak już się trochę nagrzeje to odpala zawsze więc czy to może być sprawka sterownika ?
W bcm brak błędów.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
na początek bym wymienił czujnik wału i wyczyścił, wypsikał złącza od sterownika

no i czujnik jakiś nie najtańszy. Bosch, opel czy cos podobnego

wdwiesiek

SuperMechanior
Punktów
54
"potrafi migać cały czas i trzeba restartować procedure" i tym momencie (nie odpalaj)podłącz komputer i odczytaj w ECM i BCM.Czym to czytasz.

Punktów
0
Witam ponownie , dziękuję wszystkim za zaangażowanie.Wymieniłem czujnik wału, niestety nie pomógł i oddałem auto do mechanika.Diagnoza padła na sterownik lecz przed wymianą znalazł zabrudzoną masę .Po wyczyszczeniu problem zniknął.Taka błachostka a tyle problemów.Pozdrawiam.

Do góry Bottom