• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Mokka 1.6 + LPG wypadanie zapłonu

karolkulaga

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Stalowa Wola
Witam dostał mi się ostatnio do naprawy opel mokka 1.6 z gazem. Problem to wypadanie zapłonu cylinder 2. Po wyciągnięciu cewki olej w kanale świecy i spalona świeca. Wymiana świec na nowe wyczyszczenie oleju, nowa uszczelka pod pokrywę zaworów i wszystko cacy. po tygodniu ten sam problem, wypadanie zapłonu cylinder 2. wymiana świecy i wszystko wróciło do normy (świece irydowe Beru). Niestety po kilku dniach problem znów wrócił następna świeca spalona. Co może być przyczyną palenia świec? Cewka raczej jak była by uszkodzona to nie dawała by iskry a nie przepalała świecę. Samochód z 2013 roku z przebiegiem 85tys oryginalny (jeden właściciel wzięty z salonu. Gaz z lubrykatorem montowany w salonie opla, serwisy również robione przez opla.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Niestety po kilku dniach problem znów wrócił następna świeca spalona.
...najprawdopodobniej w wyniku wysokiej temperatury nastąpiło spalenie świecy .Jeżeli (wysoka temperatura !) ..to coś z dawką gazu jest nie w porządku. Może tu leży przyczyna ...? Mapę gazową należałoby sprawdzić .Widziałem takie przypadki że jak wtryskiwacz gazu szwankował ...to środkowy tłumik pod autem był rozgrzany dosłownie do czerwoności !!!! Generalnie ceki też nie można pominąć bo nie wykluczone że może ona generować zbyt wysokie napięcia

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Witam dostał mi się ostatnio do naprawy opel mokka 1.6 z gazem. Problem to wypadanie zapłonu cylinder 2. Po wyciągnięciu cewki olej w kanale świecy i spalona świeca. Wymiana świec na nowe wyczyszczenie oleju, nowa uszczelka pod pokrywę zaworów i wszystko cacy. po tygodniu ten sam problem, wypadanie zapłonu cylinder 2. wymiana świecy i wszystko wróciło do normy (świece irydowe Beru). Niestety po kilku dniach problem znów wrócił następna świeca spalona. Co może być przyczyną palenia świec? Cewka raczej jak była by uszkodzona to nie dawała by iskry a nie przepalała świecę. Samochód z 2013 roku z przebiegiem 85tys oryginalny (jeden właściciel wzięty z salonu. Gaz z lubrykatorem montowany w salonie opla, serwisy również robione przez opla.
Zamień cewki miejscami powinno się rozjaśnić .

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
A ja to bym chciał zobaczyć tą nową spaloną świecę...:rolleyes::eek:

piohol

SuperMechanior
Punktów
115
Miasto
Kępno
Może ja mam awersję do BERU, ale w samochodach ze świecami tego producenta zawsze coś nie banglało po wymianie na inne w wielu wypadkach problemy ustępowały.

Ernesto13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
34
Miasto
Bydgoszcz
Sprawdź ciśnienie tego cylindra, może w wyniku wcześniejszych niedomagań wypalił się zawór.

SajmonMB

SuperMechanior
Punktów
61
Tak jak kolega wyżej uważam warto spradzić ciśnieie na tłokach i zrobić z próbą olejową ale z tą próbą olejową należy uważać kiedyś m54 w e 60 obróciło mi zegar po próbie;)

Do góry Bottom