• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Omega 2.0 16v benzyna/gaz

Jacek914

Początkujący
Punktów
0
Witam. Mam całkiem spory problem z moim samochodem, mechanicy na warsztacie męczą się z nim już od 3 miesięcy, mianowicie: na zimnym silniku pali normalnie, w benzynie i w gazie, jednak na wysokich obrotach gaśnie, dojdzie do 2-3 tysięcy i tak jakby się dusił, z początku zostawiłem samochód na włączonej stacyjce, wyglądało jakby akumulator padł, odpaliłem od szelek, ale samochodem jechało się lepiej niż na rodeo, strasznie szarpało, coś strzeliło 2 razy jakby z wydechu i jadę normalnie (przez 2 kilometry i znowu to samo), zaprowadziłem do mechanika, taki wioskowy, mówił że zaizolował mi przewody i akumulator wymienił, ale po wyjeździe z warsztatu poczułem spadek mocy, pojeździłem 1 dzień i nie mogłem już go odpalić, na zimnym odpala ale na gorącym już nie, było sprawdzane ciśnienie na pompce paliwa, u drugiego już mechanika wymieniony został przepływomierz, uszczelka pod głowicą, czujnik ułożenia wału, i nic to nie dało, na niskich obrotach pracuje jak ta lala, ale dam wysokie i koniec, gaśnie. Proszę o pomoc, moi mechanicy juz nie wiedzą co to może być. Dziękuję za uwagę.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
czujnik położenia wałka rozrządu był sprawdzany?auto było podłączane pod jakiegoś kompa?lub przynajmniej wywołane były kody błyskowe?opel jest wredny pod względem czujników chodzi o to że nie lubi podróbek rzadko kiedy np.czujnik położenia wałka rozrządu w podróbce działa tylko oryginał,szczelność układu lpg była sprawdzana?

Jacek914

Początkujący
Punktów
0
Czujnik jest wymieniony, było podłączane i pokazało właśnie ten czujnik, lub cewka, cewkę przełożyli z takiego samego opla (tylko z tą różnicą automat), cewka nówka funka z pudełka wyjęta, i dalej było to samo, czujnik miał niewłaściwe parametry, wymieniony na nówkę oryginał i dalej właśnie to samo.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
trzeba by było sprawdzić parametry bieżące podczas jazdy statyczne sprawdzanie nie zawsze daje wiarygodne dane,jaką masz instalcję lpg?

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
w tym modelu to tylko oryginał siemens zdaje egzamin, nie pytaj dlaczego , tak jest i koniec . TYLKO SIEMEMS, bez dyskusji . taki założyłeś ?
Jeśli to nie pomaga to sterownik silnika do wymiany .
objawy wskazują na uszkodzony czujnik wałka , one tak mają że się rozgrzeje i benc:) ostygnie i dalej działa ...
czujnik wału to możesz odpiąć i powinien chodzić (kulawo)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
Możliwe że rozjechały ci się mapy paliwa i wtrysku,spróbuj jeszcze odciąć zupełnie gaz i wtedy spróbować może jednocześnie dostawać i gaz i benzynę i też cuda wianki będą się działy,mi to też wygląda na czujnik wałka i z mojego doświadczenia i tak kolega wyżej pisze tylko oryginał simesa

Jacek914

Początkujący
Punktów
0
Simens założony, jak wyżej napisałem kupowałem oryginał, ile taki sterownik może kosztować? oraz cena tego czujnika wałka jakby można bylo ię dowiedzieć byłbym wdzięczny ;)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
oryginalny czujnik wałka waha się od 300-450 zł tak przynajmniej u mnie wołają,sterownik w używce nie jest drogi ale dochodzi immo

igltokz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
też tak myślałem ale kupiłem kilka razy i zawsze działało a na innych to ni ch..a tylko nie pamiętam od którego :D

Luku

Dekoder
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
317
Miasto
Nottingham
Ehh kochany x20xev xD mam gdzieś jeszcze czujnik funkiel nówka w zapasie bo siada mniej więcej co 3/4 lata. Urok tego silnika.

Do góry Bottom