• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Signum/Vectra C 2.0 DTI nie odpala, brak komunikacji z ECU silnika

Punktów
0
Witam.

Mam problem z oplem.Silnik 2.0 DTI Y20DTH Został przyholowany do warsztatu, nie odpala. Po przekreceniu w pozycję zapłonu nie pojawia się kontrolka CHECK ENGINE. Rozrusznik odzywa się, ale tylko po bezpośrednim podaniu napięcia na elektromagnes.

Nie można sie skomunikować z ECU silnika, inne moduły tj. ABS, centralka elektryczna mają zapisany błąd związany z komunikacją z ECU silnika. Przekaźniki rozrusznika i główny silnika zostały sprawdzone, podmienione i nawet je mostkowałem aby sprawdzić czy dochodzi napięcie do ECU silnika.

Sterownik silnika jest zintegrowany z pompą wtryskową (sterownik PSG16). Podłączałem masę i zasilanie "na krótko" do sterownika pompy.Sprawdzałem przewody. Czy możliwe jest aby uszkodził się sterownik? Jeśli tak to czy naprawa jest poważna czy to kolejny "tranzystor"?

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Częsty przypadek w PSG16 . Najtaniej używana pompa. Musisz mieć pin ze swojego auta i pin z nowej pompy , żeby to postawić na nogi. Tech lub Opcom.

GTH

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Piła
Albo CP i pare minut roboty.

Do góry Bottom