• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ibiza 1.4 16 V 2000 rok 100 KM brak komunikacji z ECU gaśnie, nie odpala

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
A Ty przypadkiem nie masz skrzynki z bezpiecznikami na aku? zdejmij klemę i sprawdź czy wszystkie bezpieczniki są czyste czy któryś nie ma upalonego styku.

balonik

Początkujący
Punktów
1
Witam skrzynka jest jak najbardziej ale sprawdziłem ją na samym początku poszukiwań usterki wszystkie bezpieczniki są ok. Pozdrawiam

balonik

Początkujący
Punktów
1
Zobacz dobrze numery pinów (są na sterowniku)
1,2- masa
3- plus stały
62- plus zapłonu

Witam dzisiaj sprawdziłem piny wszystko jest tak jak kolega opisał 1 i 2 to masy 3 to stały plus 62 to plus po zapłonie gdy kluczyk jest wyłączony nie ma na nim prądu. Przetestowałem także inne elementy za pomocą VAGA Licznik Immobilizer Radio Poduszka powietrzna wszysto daje się diagnozować i nie wykazuje błędów. Wrzucam jeszcze zdjęcie licznika jak widać chwilę po przekręceniu kluczyk wszystkie kontrolki zapalaję się jak należy oprócz EPC następnie wszystkie gasną zostaje tylko AKU i powinno zostać EPC aż do uruchomienia silnika niestety jak widać pozostaje tylko AKU. Pozdrawiam WP_20140808_003.jpg WP_20140808_005.jpg

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
Musisz sprawdzić czy jest paliwo w rampie i czy pompka pracuje cały czas jak auto chodzi i chwilę po tym jak sam zgaśnie.

balonik

Początkujący
Punktów
1
Co do pompy paliwa to jeżeli interfejs diagnostyczny ma połączenie z ECU to jest wszystko ok pompa paliwa pracuje jak zaczynają się tylko kłopoty tzn lampka EPC nie świeci się po przekręceniu kluczyka na zapłon nie słychać także pompy paliwa gdy tylko pojawi się EPC pompa od razu zaczyna pracować. Gdy zewrę przekaźnik od pompy ręcznie i próbuję zapalić jeżeli nie ma EPC to auto nie odpala a przy kręceniu rozrusznikiem miga kontrolka od ABS-u. Jeżeli EPC wróci to auto oczywiście zapala normalnie ma także komunikację z ECU dodam także że od dzisiejszego poranka ani razu EPC nie powróciło a od dnia wczorajszego nie robiłem kompletnie nic z elektryką auta. Pozdrawiam.

balonik

Początkujący
Punktów
1
Witam ponownie jak kolega wyżej radził zaopatrzyłem się w inny sterownik o tym samym nr. 6K0 906 034 samochód zareagował na podłożenie innego sterownika w następujący sposób po przekręceniu kluczyka na zapłon słychać załączający się przekaźnik od pompy paliwa ale rozłącza się i załącza z bardzo dużą częstotliwością w dodatku wskazówka od obrotomierza wychyla się w granicę 1000 obrotów a przecież silnik nie pracuje, po podłączeniu pod VAGA cały czas wyskakuje brak komunikacji ze sterownikiem i oczywiście nie zapala się kontrola od EPC. Alarm został odłączony a jedyny przekaźnik zabezpieczający auto przed kradzieżą wlutowany w płytkę alarmu rozłączający właśnie pompę paliwa został pominięty i pompa powinna działać prawidłowo po zmostkowaniu przewodów dochodzących do przekaźnika, dodatkowo gdy rozłączę owe przewody uruchamiają się wentylatory chłodnicy i klimatyzacji oczywiście przekaźnik od pompy paliwa wtedy milczy i dalej nie ma komunikacji ze sterownikiem. Zastanawiam się czy zakupiłem uszkodzony sterownik czy mam jakieś zwarcie w instalacji ale wizualnie nie widać nigdzie uszkodzonych przewodów ale mogę szukać przyczyny w nie właściwym miejscu więc proszę o jakieś podpowiedzi. Zapomniałem dodać że próbowałem połączyć się ze sterownikiem również za pomocą VASA również bez efektu. Pozdrawiam

Polders

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
271
W nowym sterowniku masz immo, ale powinna być z nim komunikacja. Ze starego sterownika przelutuj pamięć 93c56 aby mieć immo.

Problem masz w kablach.

balonik

Początkujący
Punktów
1
Witam ponownie, chciałem powiedzieć co udało mi się zaobserwować a więc tak jak mówiłem kiedy wszystko jest podłączone tak jak należy czyli przekaźnik od pompy paliwa jest włożony i kiedy ta blokada z alarmu jest zmostkowana zaczyna się problem z trykającym przekaźnikiem i obrotomierzem oraz nie ma komunikacji z EPC. Kiedy wyjmę przekaźnik od pompy paliwa po przekręceniu kluczyka na zapłon pojawia się EPC i wszystkie inne kontrolki, wszystko jest ok miga kontrolka od kluczyka czyli podejrzewam że potrzebne będzie dopisanie nowego sterownika do samochodu. Mogę także normalnie połączyć się ze sterownikiem za pomocą VAGA sczytać błędy oraz je skasować czyli wszystko wygląda na to że sterownik
jest sprawny ale to wszystko dzieje się tylko na nowym sterowniku kiedy wkładam stary mam całkowity brak reakcji nic się nie dzieje więc chyba jest on faktycznie uszkodzony . Dodam że przekaźnik od pompy paliwa jest sprawny sprawdzałem go w innym aucie i działa. Nie wiem co może być przyczyną takiego zachowania się auta wygląda jakby coś co steruje przekaźnikiem robiło to w zły sposób czy możliwe jest że w aucie z którego został wymontowany sterownik był inny model przekaźnika? Numery na sterowniku się zgadzają więc chyba nie powinno tak być. Jeszcze jedna rzecz która przychodzi mi do głowy to tak jak kolega mówi że jest jakiś problem z zasilaniem może po włożeniu przekaźnika w układzie jest za małe natężenie prądu i nie starcza go dla sterownika a po wyjęciu wszystko zaczyna działać bo zmniejsza się pobór prądu? I jeszcze jedno pytanie czy w tym modelu auta jest zamontowana wstrząsówka. Pozdrawiam

balonik

Początkujący
Punktów
1
Witam problem rozwiązany w aucie został wymieniony sterownik silnika co również wiązało się z przeprogramowaniem immobilizera, został zdemontowany alarm który był dokładką oraz zostały wyczyszczone wszystkie masy. Auto odpala bez problemu i zachowuje się stabilnie, oczywiście wróciła komunikacja z ECU oraz kontrolka EPC zaczęła działać tak jak powinna temat uważam za zamknięty dziękuje za pomoc oraz zainteresowanie. Pozdrawiam

Do góry Bottom