• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra B 1999 brak światła wstecznego.

wyder33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam. Mam taki problem iż nie mam światła biegu wstecznego. Instalacja sprawna. Po zwarciu styków w kostce która idzie do włącznika świateł, światła świecą. Włącznik wykręcony ze skrzyni, kostka podłączona i po naciśnięciu "przycisku" na włączniku też światła świecą. Więc instalacja i włącznik sprawne. Czy to może być jakaś usterka w skrzyni biegów? Coś co naciska na włącznik w skrzyni biegów po wrzuceniu wstecznego może się ułamało lub nie sięga do włącznika? Nie wiem na jakiej zasadzie to działa w środku w skrzyni. Macie może jakieś sugestie co mogło się popsuć? Może jakaś regulacja jest by to "coś" co naciska na włącznik wychylało sie dalej i sięgało włącznika?

wyder33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Zamówiłem drugi czujnik, 15zł ale dopiero na poniedziałek będzie. Dam znać czy wymiana pomogła. Byłem teraz sprawdziłem i wychodzi na to że czujnik zapala światła dopiero przy końcu wciskania więc to może być przyczyna. W poniedziałek się okaże. Puki co dzięki za zainteresowanie.

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
W jakiś aucie kiedyś chciałem dobrze i dołożyłem podkładkę miedzianą aby nie pociło się i światła nie działały więc tolerancja tam nie jest wielka. Prawdopodobnie czujnik się wyrobił i gdyby dało się go głębiej wkręcić trochę to by łapał

wyder33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Podkładki tam już nie było więc pewnie tam ktoś już grzebał. Tak jak mówicie pewnie podziałało jakiś czas i przestało. No nic mam nadzieję że nowy czujnik załatwi sprawę. W skrzyni chyba jest ok bo włożyłem długopis na taką głębokość jak wchodzi czujnik i przy wrzucaniu wstecznego czuć że coś mocno haczy o długopis więc pewnie czujnik się wyrobił.

wyder33

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witam wymiana czujnika pomogła. Światło wstecznego działa. Problem rozwiązany. Dziękuję za pomoc i zainteresowanie. Pozdrawiam i temat uważam za zamknięty.

Do góry Bottom