• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra C 1.9 DTH 2005r - nastawnik klap

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Mam problem w Vectra C 1.9 DTH. Klient odstawił auto z błędem nieszczelności w kolektorze. Przy 120 km/h łapał błąd i przechodził w tryb awaryjny. Okazało się, że uszkodzone są mechanicznie klapy w kolektorze i kolektor był nieszczelny. Założony nowy kolektor i auto jedzie niby tak jak powinno, jednak przy odpuszczeniu pedału gazu łapie błąd P1109 wadliwe działanie nastawnika klap wirowych. Mam wrażenie, że czym silnik cieplejszy tym częściej się on pojawia. EGR wcześniej był rozebrany i chodzi lekko. W teście elementów nastawnik chodzi od 5% do 95%, czyli tak jak TIS podaje. Czyżby silniczek sterujący klapkami szwankował mechanicznie ?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
W teście elementów niby chodzą płynnie. Gdy jedziesz z wciśniętym pedałem gazu to wszystko jest ok. Problem jest po odpuszczeniu pedału gazu - wtedy najczęściej łapie błąd.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
sam wiesz ze to tylko silniczek -moze jakis luz albo cos -i psikus gotowy

on tam ma opory spore jednak a test robisz na niepracujacym silniku

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
U mnie EGR nie jest aż tak zasyfiony i lekko się go wciska i za każdym razem od razu odskakuje.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Egr odskakuje czy siłownik ?i co przepływka pokazuje oraz doladowanie

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
494
Miasto
Gorzów Wielkopolski
EGR pokazuje wartości zgodne z TISem, przepływomierz pokazuje przepływ od 20 kg do 40 kg, czyli tak jak to TIS opisuje.

Do góry Bottom