• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vectra C Z18XE spadek kompresji na jednym cylindrze.

Punktów
0
Witam. Moje auto cierpi na wypadanie zapłonu. Po sprawdzeniu cewki, świec, wtrysków, itp. postanowiłem zmierzyć kompresję. Na cylindrze 1, 2 i 3 kompresja wyniosła 14 bar, ale na cylindrze 4 było to już tylko 8 bar. Po próbie olejowej cisnienie na cylindrze 4 wzrosło do 13 bar. Z ciekawości zajrzałem do cylindra endoskopem i zauważyłem rysy, które mnie zmartwiły. Wiem, że zużycie cylindra najlepiej sprawdzić po zdjęciu głowicy, ale zaczynam zastanawiać się czy w ogóle ma sens remont tego silnika i jestem ciekaw czy jest to normalne zużycie jak na ~320k przebiegu?

Załączniki

• Image.jpg
    Image.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 14
  • Image (10).jpg
    Image (10).jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 13
  • Image (1).jpg
    Image (1).jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 13

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Wygląda na przytarty. Oleju chyba też już trochę połykał ;) Jak masz zamiar trzymać auto 4+ lat to możesz rozważyć remont, jak nie to raczej wymieniałbym na inny motor. Podaż tych silników na rynku wtórnym jest na całkiem dobrym poziomie.

Punktów
0
Wygląda na przytarty. Oleju chyba też już trochę połykał ;) Jak masz zamiar trzymać auto 4+ lat to możesz rozważyć remont, jak nie to raczej wymieniałbym na inny motor. Podaż tych silników na rynku wtórnym jest na całkiem dobrym poziomie.
Po czym sugerujesz, że brał olej? Po nagar że, czy po tym, że tłok jest zaolejony (zdjęcia były robione świeżo po probie olejowej). Właśnie oleju jakoś specjalnie dużo nie brał, może 1l/5 000 km, albo nawet i mniej. :D

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Bardziej o nagar, ale faktycznie może bardziej dramatycznie wyglądać przez ten świeży olej. 1L/5000 w przypadku Opla to tak jakby nie brał nic xD

Do góry Bottom