• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vivaro 2.0 CDTI nie odpala (tylko z pomocą pompki,na chwilę)

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Witam,
pacjent jak w temacie, Vivaro 2.0 cdti 116km, 2007r
jechał, zgasili i już nie odpalił. Wcześniej brak złych objawów.
Pod komputerem P2293 "Obwód Regulatora ciśnienia".
Przy próbie odpalenia nic, jeśli się pompuje pompką w momencie kręcenia rozrusznika to zapali,kilka sekund chodzi, i zgaśnie jak się przestanie pompować.
Czy w tym układzie jest elektryczna pompa wstępna? czy pompa CR odpowiada też za zaciąganie?
Jakieś inne pomysły?

Za wszelką pomoc dziękuję,
pozdrawiam
james89

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Jeżeli jest pompka ręczna to nie ma wstępnej. Jeżeli pali to regulator raczej ok. Wygląda na to, że pompa nie zasysa paliwa. Ew. nieszczelność i ciągnie powietrze. Przedwczoraj wymieniałem taką w 1.9 DCI. Pompa nie trzymała paliwa i bardzo ciężko palił.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
właśnie na przewodach zasilających jest sucho...
Miałem już takiego z tym samym silnikiem który dłużej odpalał po postoju. Ale jak odpalił chodził dobrze, okazała się gruszka walnięta.

I kto ma to sprawdzić ? Mogę ja masz blisko.
No z opola do szczecina, rzut beretem.
Pytam bo może ktoś zna z pamięci ten silnik i wie,czy jest pompa wstępna.
Jak widać kolega wyżej pomógł, więc nie wiem po co te zgryźliwości. :)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Skoro Alfy 159 1.9 JDTM posiadają pompkę wstępną w baku,to?!Dlaczego tutaj by jej miało nie być?!

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jutro sprawdze, ale latwo to zweryfikowac, jak masz na pompie CR pompe wstepna lopatkowa to nie masz pompy w baku lub jesli w ukladzie wystepuje gruszka do pompowania to tez nie ma w baku. Ja po prostu tego nie pamietam z biegu. Sprawdz czy jest cisnienie na szynie, jak brak to szukaj filtr paliwa lub zapchany smok w baku.

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Zrob mu kroplowke zaraz przed pompą. Jezeli będzie chodzić to trzeba szukac od zbiornika do gruszki. Spróbuj tez obizyc kroplowke ponizej pompy aby zmusic ja do zassania.

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
latwo to zweryfikowac, jak masz na pompie CR pompe wstepna lopatkowa to nie masz pompy
Tak, a jak chcesz to zobaczyc? Masz okienko w obudowie?. Jest mnostwo rozwiazan z pompa zasilajaca w pompie CR; sa uklady z pompka dodatkowa, reczna, sa tez uklady bez zadnej pompki. Inaczej; jesli jest reczna , to 100% brak pompy w zbiorniku. Jesli jej brak,[recznej] to moze byc, ale tez wcale nie musi[pompa w zbiorniku]. Stare, trzytlokowe pompy CR Boscha maja zewnetrzna pompe zasilajaca, albo w zbiorniku, albo obok pompy glownej. Pozostale, a wiec Siemens, Deplhi, Denso z reguly maja pompe zasilajaca zblokowana z glowna.
W przypadku pompy w zbiorniku odpada problem zapowietrzania sie ukladu, przekrecenie zaplonu powoduje napelnienie dolotu paliwem , rowniez odpowietrzenie sie ukladu. Problemem czasami jest regulator cisnienia na dolocie. Jesli jednak pompa zasilajaca jest zblokowana z pompa glowna, to jakiekolwiek zaburzenie szczelnosci ukladu wywoluje duze problemy z poprawna praca silnika, jak rowniez duze problemy z odpalaniem. Czasami pompa nie jest w stanie zassac samoczynnie paliwa. Dobrze jest, jak jest dodatkowa reczna pompka, ale w przypadku braku takowej, trzeba stosowac specjalne procedury odpowietrzania ukladu, np. po wymianie filtra paliwa. Niby konstrukcja przemyslana, ale czesto w pompach zasilajacych zle dobrane sa materialy wspolpracujace ze soba [np. pompy Siemensa, stosowane w HDI po 2005 roku],nastepuje wycieranie sie materialu i pompa rozszczelnia sie, przestajac ciagnac paliwo. Wymienia sie cala pompe, pomimo tego, ze czesc wysokiego cisnienia jest w idealnym stanie.
Podejrzewam, ze wtym przypadku jest podobnie, pompa sie zapowietrza i przy rozruchu sa problemy z wysokim cisnieniem. Podpompowanie reczne poprawia ten stan i silnik startuje. Osobiscie wstawilbym filtr paliwa od pompy Boscha z regulatorem i pompke elektryczna na przewodzie paliwowym, tez z tego systemu. Normalnie pompa CR do wymiany, gdyz nikt jeszcze chyba tego nie regeneruje.
Oczywiscie najpierw dobre sprawdzenie ukladu dolotowego na szczelnosc. Czesto zdarza sie, ze przy wymianie filtra paliwa, calosc zostala zle zmontowania i dostaje sie powietrze, powodujace caly zamet.

Piotr123456

SuperMechanior
Punktów
5
Kiedyś tak miałem po wymianie filtra paliwa w moim 2.2dt . Przyczyna ... oring który był w zestawie z filtrem . Oring wchodzi do obudowy . Okazał się za mały .

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Tak, a jak chcesz to zobaczyc? Masz okienko w obudowie?. Jest mnostwo rozwiazan z pompa zasilajaca w pompie CR;
okienka niet, ale to BR bosch, pompa widoczna golym okiem z tylu korpusu pompy, wyglada jak dekiel o szczerokosci ok 15mm, blyszczaca wykonana z alu czy tam innej stali. Za godzine znajde chwile dopisze dokladnie czy jest czy nie ma.

bosch nigdy w pompach cr nie stosowal pomp wstepnych zabudowanych w korpusie pompy.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
czyli ta tylna część użebrowana to jest zębata pompa wstępna? Foto pompy 2.0cdti

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Typowe objawy, gdy silnik nagle zgaśnie,lub trudno jest go uruchomić albo w ogóle nie można go uruchomić,to w przypadku silników JTDM , najczęściej uszkodzony regulator ciśnienia paliwa,lub uszkodzony czujnik położenia wału(objawy podobne).

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
james, wlasnie ta zebrowana czesc to zebata/lopakowa pompa wstepna w zaleznosci od konstrukcji np denso. jesli taka masz na swojej pompie to nie masz pompki w baku i musisz sprawdzac droznosc przewodow i wymieniony juz wyzej regulator zme na pompie, tez widoczny na zdjeciu, ten na 3 srubki.

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
bosch nigdy w pompach cr nie stosowal pomp wstepnych zabudowanych w korpusie pompy.
napisales to , po moim wpisie, ze Bosch stosuje pompy zasilajace albo w baku, albo obok pompy glownej, np. Mercedes. Czy naprawde nie masz nic innego do roboty, jak tylko ciagle spieranie sie? Przeczytaj jeszcze raz co napisalem. Badz tez ostrozny z uzywaniem slow "nigdy", "zawsze", " na pewno" itd. Technika jest zadziwiajaca, a czasami zaskakujaca, dawno juz to odkrylem i jestem pelen pokory dla niej. Na forum liczy sie pomoc innym, a nie wykazywanie sie swoja nieomylnoscia. Czasami problem jest w pierdolce, a wszyscy widza tylko grube sprawy.
Wracajac do meritum,mysle, ze po pierwsze trzeba by zdiagnozowac problem. Diagnoza i podglad parametrow powinno zawezic pole poszukiwan, okreslic scislej, jaki jest powod problemow z odpalaniem.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
przeciez napisalem ze w korpusie pompy:d a cdi pompa wstepona jest obok a nie korpusie:) Nie jestem zeby sie spierac, poprostu Ty sie swoje wypowiedzi o FAP poparles watpliwym argumentem w stylu "bo tak robia i zyja". Przyznaj ze to kiepski argument.

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Kto dal Tobie prawo decydowania o watpliwosci takich, czy innych argumentow?, to po pierwsze, a po drugie, tu mamy problem z Oplem, wiec nie rozumiem, czemu dalej ciagniesz tu fapa?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Sikam:)
Stare, trzytlokowe pompy CR Boscha maja zewnetrzna pompe zasilajaca, albo w zbiorniku, albo obok pompy glownej. Pozostale, a wiec Siemens, Deplhi, Denso z reguly maja pompe zasilajaca zblokowana z glowna.

Zblokowany, znaczy przykrecony do pompy? Nie widzisz roznicy miedzy "w korpusie pompy" jak delphi, a zblokowana(przykrecona srubkami do korpusu) denso, siemens, bosch? Korpus, cos czego nie da sie rozebrac na mniejsze czesci.
Czy w korpusie pompy (jak delphi, ale w denso czy bosch) to to samo co przykrecony do korpusu? Jak nie widzisz roznicy to nie ma sensu dyskusja bo to potyczka dla polonisty/jezykoznawcy.

Wyraznie zaznaczylem jak ma sprawdzic jaka ma pompe, sam zreszta znalazl zdjecie na ktorym owa pompe w rozwiazaniu boscha widac.
Dalej juz bla bla bla. Ja utrzymuje temat ze ma zasyfiony dolot paliwa, filtr przewody bak. Nie chce mi sie dalej produkowac.

dejnekomirek

Gaduła
Punktów
23
Miasto
Duisburg
Nie jestem zeby sie spierac
Ja juz skonczylem. Jakie to ma znaczenie dla james89?
(Gdybym wiedzial, ze masz takie ego, nigdy bym sie nie wtracil na to forum. Jestes tu juz drugi, co ma z tym problem)
Mysle. ze powinnismy polaczyc sily, aby pomoc koledze, a nie prowadzic dziwna wojne. Nie ma ludzi nieomylnych, wiec trzeba o tym pamietac.
Zaloze sie, ze jestes dosc mlodym stazem mechanikiem, ktory mysli, ze juz wszystko wie, majac za nic innych, czasami bardziej doswiadczonych kolegow. Jestes nieomylny, tylko, ze tylko sam tak myslisz, nie dopuszczasz mysli, ze mozesz sie mylic. Juz dawno odkrylem, ze czesto drobiazgi rozwalaja cala nasza wiedze, ze pewnosc to pojecie wzgledne. Tym bardziej, ze na odleglosc to mozna sobie pogadac, a nie badac pacjenta. Opisy tez sa wzgledne, a czesto sa zafalszowane emocjami.
Swoim postepowaniem doprowadzasz do tego, ze ludzie boja sie odezwac, bo albo osmieszysz, albo zastraszysz. Stracilem ochote na pisanie na tym forum, bo wszedzie, gdzie cos napisze,od razu sie wtracasz , ciagnac stare sprawy. I ciagle piszesz, ze juz nie masz ochoty dalej tego ciagnac, dalej ciagnac to samo. Malo tego pozwalasz sobie na dowcipy (bo tak to rozumie)
I jak mam to rozumiec? Chcesz sie oswiadczyc, czy co?
Wiecej juz nic nie napisze, bo chce miec spokoj. Nie wiem, czy bede dalej tu pisal. Pozdrawiam wszystkich

Do góry Bottom