• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vivaro 2.0 CDTI nie odpala (tylko z pomocą pompki,na chwilę)

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
nie pomyślałem że tam piezo jest rzeczywiście przelewy mogą nie pokazać całej prawdy jak pisze maxsslok na przelewach musi panować ciśnienie 10 barów aby poprawnie działały i pomiar był prawidłowy ,piezo najlepiej sprawdzać na porównanie ilościowe o tej przepływce nie wiedziałem myślałem że tylko pójdzie w tryb awaryjny ale nie będzie gasł

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Ze swojej strony moge dolozyc ze mialem bardzo podobny przypadek irwana oska na pompie wstepnej. Po wymianie tez odpalal i gasl i okazalo sie ze regulator wylapal opilki i sie zniszczyl. Kiedy go wyjalem i potrzasalem to klekotal jak luzny w srodku. Wymienilem na sprawny i auto pojechalo. Wiec w mojej opinji to moze byc regulator tymbardziej ze piszesz o spadku cisnienia podczas krecenia.

Dodatkowo nie wydaje mi sie ze 4 wtryski powalily by sie na raz. A jeszcze czy na zasilaniu paliwem masz zaworek do odpowietrzania? Na plastikowym kroccu? Sprawdz czy nie jest otwarty.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
wymieniony regulator i dalej stoimy w tym samym miejscu.
Auto nawet jak zimne to odpali bez problemu,pochodzi 2 sekundy i zgaśnie

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
A co z immo. Lampka na zegarzch czerwona gasnie po przekreceniu stacyjki?

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
Immo normalnie gaśnie, w sterowniku żadnych błędów.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
problemów z vivaro ciąg dalszy. Auto odpala bez niczyjej pomocy. Po dosłownie dwóch sekundach gaśnie, i tak w kółko.
Wymieniona była pompa cr i podmieniany zawór regulacji ciśnienia, żadnych zmian.
Po odpaleniu ma około 400bar na szynie.
Teraz po podpięciu texy pokazał błąd p0606, ktoś coś na ten temat wie?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Kilkanaście prób uruchomień silnika pociągnęło masę w ECU, daj to komuś
może go uleczy , jak nic się nie spaliło.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
przyjechał kolega(właściciel) i zaczał go próbować palić. Po kilkunastu próbach udało mu się go odpalić. Na początku lekko się dusił ale potem równe obroty,żadnego szarpania.
Niestety nie miałem przy sobie kompa. Teraz odpala na dłużej, około 5sekund, ciśnienie paliwa trzyma się około 350barów, zadane i aktualne bardzo zbliżone. Po tym czasie naraz gaśnie i koniec. Na pedał gazu nie reaguje.
Błędów teraz w sterowniku brak...
ręce opadają.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Blad ktory wyzej podales to trafnie zdiagnozowali wyzej jako uszkodzenie ecu, sprawdz komunikacje w innych sterownikach np abs/esp czy nie wyrzuci bledu komunikacji z ecu. Wiazka raczej nagle nie pada, chyba ze przy poprzednich naprawach ucierpiala. Jezeli wiazka ok masz komp do wymiany, przynamniej tak skonczylo sie w podobnym przypadku w astrze 1.9 zilnik fiata ale uklad wtryskowy boscha i ecu bosch. Objaw dokladnie taki sam, brak reakcji na gaz, samoczynne gasniecie po 2-10 sekundach, sporadyczny blad "uszkodzenie ecu" literowki nie podam dokladnie bo to dawna sprawa ale wydaje mi sie ze własnie ten 0606.

W serwisowce do vectry c, co prawda silnik opisany to 1.9 cdti ale jest takie rozwiazanie problemu bledu:
"The most common fix for a P0606 code is to replace the PCM"

Ostatnia edycja:

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Ja bym podstawił stera na takie objawy.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
coś odkryłem. Po odpięcia regulatora ciśnienia paliwa, brak jakichkolwiek zmian, dalej te 350bar.
Wkurzyłem się, odpiąłem czujnik ciśnienia na listwie. I auto odapala,chodzi, tylko na bardzo niskich obrotach.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
w scenicu tak miałem,po odpieciu czujnika zaczął palic.Ster drugi i było ok.

james89

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Opole
spróbuję podmienić najpierw czujnik, bo przed wymianą pompy cr wszystko było ok.
A wymieniłem ją bo pompa wstępna się rozleciała.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Jak masz pod reka to wymieniaj, jak bys mial blisko to taki mam na polce na podmiane.

olmar

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
norwegia

przepraszam zdjęcie pomyłkowo niedoczytałem tematu...
vivaro ma jeszcze jedną słabość moze sie kiedyś wam przyda
pod progiem drzwi kierowcy idzie przewód can od silnika łączy sie z magistralą mniej więcej pod fotelem kierowcy i ze sterownikiem abs
który jest pod spodem za fotelem kierowcy
w progu drzwi kierowcy pod plastikowym progiem spotkałem juz dwa razy zgnite przewody i wtedy są jajca z sterownikiem silnika...
a w tym przypadku to P0606 mógł wskoczyć jak auto ze 200 razy odpalane i pewnie nie raz bateria zdechła
upewnij sie kolego czy nie wpadła ci szmata w którąś rure albo masz coś niepodłączone
tak sie zachowują te 2,0 dci jak układ dolotowy albo doładowania jest przytkany albo nieszczelny
np ,,naprawiłem can-busa odpalał ale gasł
szukałem szukałem a wcześniej zaglądałem przy silniku ,,,,, nie docisnołem rury metalowej na turbinie na oringu dobrze i był taki efekt

Ostatnia edycja:

barto69

Nowy
Punktów
0
bardzo chętnie podepnę się do tematu , a mianowicie mam podobny problem.
Vivaro , 2009, bez wstepnej pompki elektrycznej tylko gruszka . Zeby odpalic auto trzeba podczas krecenie pompowac gruszką (dwa trzy razy ) albo psikąć w dolot paliwa alternatywne (plack). Po odpaleniu auto normalnie pracuej bez zastrzezeń. Tylko zgasze na 5s problem powraca. Wymieniona gruszka na nową , obudowa filtra z filtrem i przejzany smok w baku . Nie mam juz siły do tej ku....wy . POMOCY

Do góry Bottom