• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opel Vivaro 2008 r 2,5 CDTI błędy.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Witam. Właśnie kupiłem używane Vivaro i potrzebuję informacji odnośnie interpretacji kodów błędów po diagnozie programem WOW wurtha.
P0335- czujnik położenia wału korbowego - sygnał nieprawidłowy, nieciągłe.
P2263- ciśnienie doładowania - zbyt duże, stałe
P0120- czujnik położenia przepustnicy, nieprawidłowe działanie, nieciągłe
P0110- obwód czujnika powietrza dolotowego - sygnał wejściowy zbyt wysoki, nieciągłe
P0100- obwód czujnika masy przepływu powietrza - nieprawidłowość, nieciągłe. P0304- cylinder 4 wypadające zapłony, nieciągłe

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
A filtry już wymieniłeś?
Jeszcze nie. W poniedziałek będę zamawiał filtry paliwowe,olejowe, olej. Ale przede wszystkim najpierw chcę wymienić rozrząd, bo to auto stało pół roku. A nie wiadomo kiedy był rozrząd wymieniony. Zastanawiam się , czy czasem nie jest to wina przeplywki

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
Tak, rozrząd to bardzo dobry pomysł. Zacznij od rozrządu. Przy okazji rozrządu "obrobisz" sobie inne rzeczy na około.
czy czasem nie jest to wina przeplywki
No to trzeba ją sprawdzić, albo od razu wyrzucić na śmietnik.
I przed wymianą oleju, chemia gdzie tylko się da. W dolot przede wszystkim. (zresztą tam i tak w miarę możliwości trzeba cały dolot rozebrać - wyczyścić)
Na filtr powietrza może zerknij przed "wymianą" przepływki.

O Tecu2000 i płukankach nawet nie wspominam, bo to oczywista oczywistość. :cigar:

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Tak, rozrząd to bardzo dobry pomysł. Zacznij od rozrządu. Przy okazji rozrządu "obrobisz" sobie inne rzeczy na około.

No to trzeba ją sprawdzić, albo od razu wyrzucić na śmietnik.
I przed wymianą oleju, chemia gdzie tylko się da. W dolot przede wszystkim. (zresztą tam i tak w miarę możliwości trzeba cały dolot rozebrać - wyczyścić)
Na filtr powietrza może zerknij przed "wymianą" przepływki.

O Tecu2000 i płukankach nawet nie wspominam, bo to oczywista oczywistość. :cigar:
Dziękuję. Dam znać jak postępują prace. Szkoda, że nie wchodzą fotki, bo bym porzucał.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Hmm. To też jest możliwe. Czytałem, że w tych autach cieknie z podszybia na silnik i faktycznie jak byłem pierwszy raz przed zakupem oglądać to auto, to silnik był cały zalany deszczówką. Stąd może być ostatni błąd o wypadaniu zapłonu na 4 tym cylindrze.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Ciekawa rzecz. Wczoraj wykasowałem błędy i pojeździłem vivarem ale tak, aby nie przekraczać 2,5 tyś obr przy zmianach biegów i w czasie jazdy. Żaden błąd nie wyskoczył. Jak sprawdzałem wartości rzeczywiste , to Turbo przeładowywało do 2 barów ale to było przed kasowaniem błędów.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
tommy2 ale to jakie Ty błędy Nam prezentowałeś, stare? "jakieś".
Teraz jak coś wyskoczy, to prezentuj...

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Były kasowane przed zakupem auta. Przejechałem nim 400 kilometrów do domu i trakcie jazdy wyskoczyły ponownie, bo jechałem dynamicznie i po A4

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
jechałem dynamicznie
Ostry zawodnik widzę.

Moim zdaniem trzeba najpierw standardowo cały dolot wyczyścić. Lub CHEMIA x 2 - jak nie ma czasu.
Rozrząd profilaktycznie wymienić, jak pisałeś...
Przejechać raz jeszcze dynamicznie i dopiero wtedy brać się za błędy.

Turbo przeładowywało do 2 barów
...żeby każde turbo w Polsce tak przeładowywało...

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Były kasowane przed zakupem auta. Przejechałem nim 400 kilometrów do domu i trakcie jazdy wyskoczyły ponownie, bo jechałem dynamicznie i po A4
Ostry zawodnik widzę.

Moim zdaniem trzeba najpierw standardowo cały dolot wyczyścić. Lub CHEMIA x 2 - jak nie ma czasu.
Rozrząd profilaktycznie wymienić, jak pisałeś...
Przejechać raz jeszcze dynamicznie i dopiero wtedy brać się za błędy.

...żeby każde turbo w Polsce tak przeładowywało...
Myślę, że przy wymianie rozrządu, zdemontuje też kolektor dolotowy wyczyszcze go całego.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice

Myślę, że przy wymianie rozrządu, zdemontuje też kolektor dolotowy wyczyszcze go całego.
Auto już na podnośniku. Wyciągam turbinę, bo cały układ ssący zalany olejem. Pójdzie do regeneracji. Przy okazji wyjąłem półosie z przegubami, trzeba wymienić manszety wewnętrzne i uszczelniacze w skrzyni. Problem z olejem w turbo już chyba był wcześniej, bo wycięli DPF . Mam takie teraz pytanie: jeśli nie pokazuje błędów DPF a , to pewnie został wyprogramowany. Chciałbym kupić sprawny DPF i zamontować go do auta ale nie wiem, czy da się teraz przywrócić w sterowniku silnika ponownie tą funkcję. Kto może to zrobić i mniej więcej jaki jest koszt?

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
569
jaki jest koszt?
Wstawisz zamiennik i ile na tym pojeździsz? O ile znowu od razu się nie zapcha. Jak już wycięte, wyprogramowane, to ja bym nic nie zmieniał.
Wyczyść co się da. Zalej olej C4 - żeby nie kopcił. Podjedź na diagnostykę i zobacz, czy przejdzie spaliny, czy nie.
Jak wyjdą naprawdę straszne rzeczy, to wtedy można myśleć o dpfie.
Tec2000 na wtryski.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Też bym nie wstawiał DPF-a, 2.5 dCi i tak spełnia najwyżej Euro4 tak z filtrem, jak i bez niego, także nic tym nie zyskasz, a narobisz sobie tylko kłopotu.

tommy2

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Polkowice
Też bym nie wstawiał DPF-a, 2.5 dCi i tak spełnia najwyżej Euro4 tak z filtrem, jak i bez niego, także nic tym nie zyskasz, a narobisz sobie tylko kłopotu.
Ok. Zobaczymy po wymianie rozrządu,turba, czyszczeniu wtrysków jak się będzie zachowywał. Na razie dziękuję za rady. Teraz trza kasę no i trochę roboty.
Sama zapomnialbym, czy ktoś z Kolegów orientuje się gdzie lub u kogo mogę znaleźć dwuosobowy tylny fotel do Vivaro z pasami ale taki w którym oparcie odchyla się do tyłu?

Do góry Bottom