• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opinia o silniku 1.9 DCI 130KM 2009

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Jak w tytule.
Wertuję GOOGLE i to forum jak i inne od dwóch dni.

Mam możliwość zakupu Renault Megane III 1.9 DCI 130KM 2009 120000km (na pewno ostatnia wersja silnika z produkcji) chyba to ten ostatni F9Q.
Z tego co czytam to ogólnie 1.9 DCI ma złe opinie ale gdzieniegdzie pojawiają się informacje iż ten 1.9 DCI 130KM 2009 ostatni z serii to dobry i bezawaryjny silnik !
Auto ze sprawdzoną historią po rodzinie od nowości olej wymieniany co max 12000km (nie jak w instrukcji co 30000km) - przebieg oryginalny auto jak z salonu, garażowany, blachy bez rdzy, bezwypadkowy 100%:)
Chciałem zapytać o opinie fachowców :) bo mój mechanik odradza 1.9 DCI ale chyba przez wzgląd na te słabsze i starsze wersje tego silnika.
Czego mogę się spodziewać po zakupie tego auta z takim przebiegiem ? Na razie chodzi pięknie !

- Co z panewkami ? sprawdzać od razu ?
- jak układ wtryskowy Common Rail po 120000km - nigdy nic przy nim nie robił właściciel - ale leje zawsze dobre paliwo SHELL VPOWER i co jakiś czas coś do czyszczenia układu od zakupu?
- jak świece żarowe po 120000km ?
- jak turbina po 120000km - auto nie piłowane ?
- jak skrzynia biegów ? (pytam bo chodzi mi po głowie jeszcze Insignia a tam z tą M32 jest masakra)
- jakiekolwiek inne bolączki i problemy ?

Auto wycenione jak dla mnie za 20.000 PLN

Ostatnia edycja:

next22

SuperMechanior
Punktów
39
Ile ludzi tyle zdań :) :)
Od lat najczęściej mam Renówki i wcale nie są takie złe jak piszą w necie
Silniki te są dość udaną konstrukcją i walą setki tys km tylko trzeba olej zmieniać :)
Ten ma już poprawioną pompę oleju będzie latał jak złoto

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Powiem tak : Mam szwagra który posiada Scenica II lift z 2008 z 1.9 DCi. Kupił go 4 lata temu . Sprzedawca uczciwie powiedział olej i rozrząd !!! Rozrządu nie zrobił do dziś a olej wymienił 2x . Do pracy i z , pokonuje 30 km dziennie. !!! Policz. Najciekawsze jest to że silnik jest suchy jak pieprz ( być może że nie ma co z niego wylecieć ,ale gdyby tak było ... ) uszkodzeń karoseryjnych z 20 za które wykasował z OC ( sam pomagałem w rzeczoznawstwie :) ) Teraz odpowiedz sobie sam co silnik po poprawkach fabrycznych może znieść !

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
To dobre i proste silniki. 130 KM ma DPF i to on może stworzyć problem ,ale raczej nie przy tym przebiegu. Turbina pancerna chłodzona ciecza. Skrzynia nie stwarza problemów. Miałem kilka samochodów z tymi silnikami i byłem zadowolony. Nie słuchaj legend mechaników, którzy naprawiają wyłącznie TDI ;)

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
A zapomniałem dodać - przy zakupie była opcja: z DPF bądź bez - samochód NIE MA DPF :) wiec to dość spora zaleta.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
I jeszcze jedno - Insignia to model który powstał w czasach głębokiego kryzysu Opla. Ciekawe gdzie poszukali oszczędności ,bo w elektronice to już każdy szczęśliwy były posiadacz tego modelu wie !!!

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
A zapomniałem dodać - przy zakupie była opcja: z DPF bądź bez - samochód NIE MA DPF :) wiec to dość spora zaleta.
W tej renacie z DPF można zrobić cuda bez off-a czy innych operacji nie zgodnych z prawem

I jeszcze jedno bo zapniłem !!!! Materiał z którego produkowano panewki poprawiono w 2006 roku !!! Jak będzie olej to będzie ok

To jest fajny motor z wysoką kulturą pracy i małym zapotrzebowaniem na paszę

Ostatnia edycja:

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Czyli nie ma się co martwić panewkami, skrzynią i turbiną przy tym przebiegu
A jak z wtryskami i świecami przy 120.000km ? Gdzieś wyczytałem że jak się dba to CR wytrzyma do 150.000km bez regeneracji .. tu na szczęście jak widzę są elektromagnetyczne a nie piezoelektryczne

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Jest Bosch a świeca ? Stary chyba 200 zł to Cię stać żeby kupić nowe 4 szt. jak kupujesz auto z 20.000
Z doświadczenia Ci powiem że CR przy dbaniu trzyma 250 - 300 tys.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
No to chyba polatam trochę tym autem już chyba się nie zastanawiam o Insigni pomyślę za parę lat ale tej po lifcie.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
A jeszcze mam tylko jedno pytanie.
W aucie od nowości są tarcze hamulcowe które muszę wymienić ale zastanawiam się kiedy trzeba będzie w takiej Megance wymienić dwumas i sprzęgło (bo nie ruszane od nowości 120000km)? Ile wytrzymują ?

Tylko się nie śmiejcie z pytania :p staram się oszacować ile jeszcze dojdzie w pierwszych 2 latach eksploatacji i dalej :p może jeszcze coś z ceny urwę :p

Jutro zobaczę książkę od auta i spróbuje ustalić która dokładnie to wersja silnika bo widze że są 3:
- 1.9 dCi 130KM (F9Q 758)
- 1.9 dCi 130KM (F9Q 803)
- 1.9 dCi 130KM (F9Q 870)

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Sprzęgło i DKZ w zależności od stylu jazdy, ale przy normalnym użytkowaniu około 250kkm.

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Czyli zdążę sprzedać zanim padnie ja robię z 12000km rocznie. Dzięki wielkie za tą odpowiedź

zonee

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Kielce
Turbina pancerna chłodzona ciecza.

Jesteś pewien ze w tym silniku i tej wersji z tego roku turbina była chłodzona cieczą ?
Bo na innym forum napisali mi "Turbina tylko w niektórych wersjach była chłodzona wodą, potem odeszli od tego z tego co pamiętam"
I dlaczego zrezygnowali z cieczy ?

Do góry Bottom