Jak w tytule.
Wertuję GOOGLE i to forum jak i inne od dwóch dni.
Mam możliwość zakupu Renault Megane III 1.9 DCI 130KM 2009 120000km (na pewno ostatnia wersja silnika z produkcji) chyba to ten ostatni F9Q.
Z tego co czytam to ogólnie 1.9 DCI ma złe opinie ale gdzieniegdzie pojawiają się informacje iż ten 1.9 DCI 130KM 2009 ostatni z serii to dobry i bezawaryjny silnik !
Auto ze sprawdzoną historią po rodzinie od nowości olej wymieniany co max 12000km (nie jak w instrukcji co 30000km) - przebieg oryginalny auto jak z salonu, garażowany, blachy bez rdzy, bezwypadkowy 100%
Chciałem zapytać o opinie fachowców
bo mój mechanik odradza 1.9 DCI ale chyba przez wzgląd na te słabsze i starsze wersje tego silnika.
Czego mogę się spodziewać po zakupie tego auta z takim przebiegiem ? Na razie chodzi pięknie !
- Co z panewkami ? sprawdzać od razu ?
- jak układ wtryskowy Common Rail po 120000km - nigdy nic przy nim nie robił właściciel - ale leje zawsze dobre paliwo SHELL VPOWER i co jakiś czas coś do czyszczenia układu od zakupu?
- jak świece żarowe po 120000km ?
- jak turbina po 120000km - auto nie piłowane ?
- jak skrzynia biegów ? (pytam bo chodzi mi po głowie jeszcze Insignia a tam z tą M32 jest masakra)
- jakiekolwiek inne bolączki i problemy ?
Auto wycenione jak dla mnie za 20.000 PLN
Wertuję GOOGLE i to forum jak i inne od dwóch dni.
Mam możliwość zakupu Renault Megane III 1.9 DCI 130KM 2009 120000km (na pewno ostatnia wersja silnika z produkcji) chyba to ten ostatni F9Q.
Z tego co czytam to ogólnie 1.9 DCI ma złe opinie ale gdzieniegdzie pojawiają się informacje iż ten 1.9 DCI 130KM 2009 ostatni z serii to dobry i bezawaryjny silnik !
Auto ze sprawdzoną historią po rodzinie od nowości olej wymieniany co max 12000km (nie jak w instrukcji co 30000km) - przebieg oryginalny auto jak z salonu, garażowany, blachy bez rdzy, bezwypadkowy 100%

Chciałem zapytać o opinie fachowców
bo mój mechanik odradza 1.9 DCI ale chyba przez wzgląd na te słabsze i starsze wersje tego silnika.Czego mogę się spodziewać po zakupie tego auta z takim przebiegiem ? Na razie chodzi pięknie !
- Co z panewkami ? sprawdzać od razu ?
- jak układ wtryskowy Common Rail po 120000km - nigdy nic przy nim nie robił właściciel - ale leje zawsze dobre paliwo SHELL VPOWER i co jakiś czas coś do czyszczenia układu od zakupu?
- jak świece żarowe po 120000km ?
- jak turbina po 120000km - auto nie piłowane ?
- jak skrzynia biegów ? (pytam bo chodzi mi po głowie jeszcze Insignia a tam z tą M32 jest masakra)
- jakiekolwiek inne bolączki i problemy ?
Auto wycenione jak dla mnie za 20.000 PLN
Ostatnia edycja:

staram się oszacować ile jeszcze dojdzie w pierwszych 2 latach eksploatacji i dalej