• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opinie amortyzatory Monroe

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Jakie są wasze opinie amortyzatorów tego producenta?
Spotkałem się ze skrajnymi opiniami w sklepie był przedstawiciel jednej z hurtowni i sprzedawca ze sklepu twierdzili, że Monroe są ekstra i lepsze od Kayaby.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
To są poniekąd dyskusje w stylu ..czy kawa lepiej smakuje w filiżance białej ..czy w czerwonej ? Obie firmy są popularne ..kwestia gustów i preferencji .Nie mniej jednak osobiście typuję na Monroe ..chociaż montując Kayaby nie było żadnych problemów .Poza tym rzecz ważna ---bardzo dużo zależy w jakich warunkach auto jest eksploatowane ....!

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Monroe Sensatrack mam założone na Jeepie którego tyram po lasach, 4 lata i dalej ok

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2825
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
U siebie w warsztacie najwięcej montuję KYB - jakieś 70% - reklamacji nie miałem nigdy
Jakies 20% to Sachs - wtedy gdy nie ma KYB na miejscu a potrzebuję szybko i jest Sachs albo na wyraźną prośbę klienta - miałem kilka reklamacji, wszystkie uznane bez problemu razem ze zwrotem za wykonanie usługi.
10% Monroe - montuje tylko wtedy gdy muszę bo nic innego nie ma - najwięcej reklamacji na to miałem, kilka nieuznanych, omijam jak tylko mogę.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
kyb - touran 1t1 tyl wytrzymaly pol roku , wzery na tloczysku - reklamacja nieuznana
kyb - astra h tyl , wysunela sie tuleja z dolnego gniazda - reklamacja nieuznana (auto nie zrobilo nawet 5 km)

monroe - zafira b tyl - cieknie - reklamacja nieuznana

monroe uzylem pare razy , ale zbyt malo aby konkretnie ocenic

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2074
Miasto
Kaczory
52146324_153918095495789_4208236921152864256_n (1).jpg
Sprężyny KYB - peugeot 207. Reklamacja uznana. Nawet jakiś chłop z centrali KYB dzwonił do mnie z pytaniem co się odwaliło.
Więcej problemów z KYB nie mialem, a montuje sporo.

gtszudi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
987
Miasto
Pruszcz Gdański
Golf 5 caly zestaw kyb

Załączniki

• IMG_20190218_134251.jpg
    IMG_20190218_134251.jpg
    4,6 MB · Wyświetleń: 47

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Właśnie odnośnie Kayaby zdążały się łuszczące tloczyska.

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2074
Miasto
Kaczory
Tak sobie przypomnoalem.
W Audi 90 które miałem od 2011r do 2019 mialem założone amory Monroe.
Były już jak ja kupiłem więc nie wiem kiedy były zakładane. Jeździły do końca bez wycieków i trzymały parametr. Nie miały lekko, a do tego były też sprężyny progresywne.

iparts

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
www.iparts.pl
To prawda, że amortyzatory Monroe są polecane przez wielu kierowców, a wśród mechaników uważane za bardzo solidne. Amerykańska firma od lat produkuje tego typu części dla wielu samochodów. Cena jest również przyzwoita, dlatego wielu kierowców się na nie decyduje i odczuwa natychmiastową poprawę komfortu jazdy autem.

alf28

SuperMechanior
Punktów
164
Miasto
wieś
Naprawde? :eek:
Kierowca odczuwa poprawe komfortu jazdy po wymianie zużytych amorów, na nowe :confused:
Coś mi tu nie gra :banghead:

Katarzyna3105

Początkujący
Punktów
0
Szczerze? Sprzedawca w sklepie czy przedstawiciel hurtowni często poleci to, na czym ma lepszą marżę albo co akurat zalega na magazynie ;) Z mojego doświadczenia i tego co montuję/widzę u znajomych:

1. Kayaba (KYB) to mało problemów, często idą na pierwszy montaż, trzymają parametry. Jak jest KYB w dobrej cenie, to biorę bez wahania.
  2. Sachs też bardzo porządne amory, często jakość jak oryginał (OEM). Dobra alternatywa dla KYB. Solidna firma pod skrzydłami ZF, robią części do wielu aut, a nawet pociągów. Jakby co, to mają też swoje serwisy. Reklamacje (jeśli już się zdarzą, bo rzadko) raczej bezproblemowe.
  3. Co do Monroe to tu właśnie są te skrajne opinie, o których mówisz. Jedna partia wytrzyma lata, inna potrafi się spocić albo stukać po paru miesiącach. Taka trochę loteria. Ja osobiście zakładam tylko jak muszę, bo nic innego sensownego nie ma od ręki.
Więc gadanie, że Monroe lepsze od Kayaby... no cóż, ja bym w to nie wierzył ;)

Do góry Bottom