• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Opony bieżnikowane - opinie

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Jak bylem gówniarz , to z ojcem wfm- ki i wsk-i rozkręcałem a syrenki wtedy u stolarza naprawiali . Naprawianie sterów , to akurat nie moja błyskotliwa strona .

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
a tej tylko jedno w głowie :D
Włącz CC w TV i ci się odechce :D

Co do sterów... Jak masz pojęcie to jak kapitalka silnika... Ja w mak silnika bym nie rozebrał... Ecu prędzej :D
Każdy jest specjalistą w swojej dziedzinie...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Masz rację , od początku robiłem blacharę , mechanikę , włącznie do skrzyń automatów elektrykę i lakier . Trzeba innym też coś zostawić . Druga sprawa to szybciej i taniej mnie to wyjdzie coś sobie ściągnąć niż naprawiać . Kiedyś też dojdziesz do tego - lepiej kawę pić i poklepywać niż tyrać za marny grosz .

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
Dawno do tego doszedłem... Ale i tak nie ogarniesz. Bo blacha, budowa silnika czy zawias o niwiele się różni... A jak padnie ster... Zaczyna sie panika.. ;)

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Mam miejsca gdzie całe kary , tylko palnikiem silnik skrzynia , nawet półosie na pól i kat . nawet camping stoi . Tylko sprytnego młodziana do wyciągania elektroniki trzeba .

Marcin_B

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Trzcianka
www.facebook.com
Brat który dużo jeździ kupił w tamtym roku zimówki nalewki do C5. Jest bardzo zadowolony, nie zaobserwował żadnych nieprawidłowości. Ja osobiście od 3 lat mam nowe opony wielosezonowe Debica nawigator 2. POLECAM

robercik1974

SuperMechanior
Punktów
81
Ja kupuje nalewki zimowe. 5 lat gwarancji. Cena 200 zl na os. 9mm bieznik. A sam robie wisniowe pyszne nalewki.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Z bieżnikowanymi jest loteria, raz trafią się dobre raz kiszka totalna. W tym sezonie sprzedawałem trochę nalewek marki Markgum, ogólnie jak na nalewkę źle nie było, ale... przy wyważaniu ciężarków wymagały po 40-60 na stronę mimo prościutkich felg i dobrego osadzenia na stożku

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Z bieżnikowanymi jest loteria, raz trafią się dobre raz kiszka totalna.
I tutaj masz kolego sto pro rację. Jeśli chodzi o trakcję wolnobieżną nie jest źle. Choć przyznam że przy tej prędkości w sprzyjających warunkach można też łeb skręcić. Ale kiedy przychodzi szybciej to pytam co ta gwarancja 5 łat jest warta. Jest tam określona prędkość jaką gwarantują te opony? Znając naturę ludzką to bezmuzgi i 200 km/ h rozwiną na tychże bieżnikowanych.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
z nadlewek polecam PROFIL. sprzedałem tego naprawdę sporo. sam na takich jeździłem. jak się trafi jakaś co problematycznie się wyważa, oddaję i biorę drugą. zimowe, bardzo dobra trakcja. letnie, niestety bardzo szybko się zdzierają. ale coś za coś.
co do prędkości zniosą jazdę z prędkością autostradową. może troszkę więcej, ale osobiście bym nie "rydzykował".

proponuję klientom takim, co zastanawiają się nad zakupem używek, które mają już swoje dobre czasy za sobą.

leeroy15

SuperMechanior
Punktów
426
Miasto
Ostrowiec
z nadlewek polecam PROFIL. sprzedałem tego naprawdę sporo. sam na takich jeździłem. jak się trafi jakaś co problematycznie się wyważa, oddaję i biorę drugą. zimowe, bardzo dobra trakcja. letnie, niestety bardzo szybko się zdzierają. ale coś za coś.
co do prędkości zniosą jazdę z prędkością autostradową. może troszkę więcej, ale osobiście bym nie "rydzykował".

proponuję klientom takim, co zastanawiają się nad zakupem używek, które mają już swoje dobre czasy za sobą.
O Profilu też słyszałem dużo dobrego od kolegi z wulkanizacji i od klientów co na tym jeżdżą. Sam zakładałem takie klientowi i problemu z wyważeniem ani biciem nie było. Osobiście w 2012 miałem Goldgumy z bieżnikiem nokian i tłukłem to na zimę. Trakcja bardzo dobra ale kółek nie szło wyważyć - tzn wyważały się do 0-0 ale podczas jazdy zawsze coś łopotało i waliło budą... Druga sprawa to te opony były bardzo ciężkie wagowo w porównaniu z nowymi. Obecnie chyba bym już nalewek nie kupił. Wolałbym nabyć nowego chińczyka niż nową/starą nalewkę.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
zupełnie bez sensu zakładanie bieżnikowanych opon do osobówek, lepiej kupić 2 nowe uzbierać i następny sezon kupić resztę, kapcie bieżnikowane jakieś cięższe, prawie zawsze problem z wyważaniem, po niedługim użytkowaniu jakieś wybulenia, bicia itd.. ...osobiście wolę zakładać używki jak ktoś ma chroniczny brak kasy i tak też polecam klientom :)

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
dla mnie wszystko jest skomplikowane. to ty jesteś

dwie nowe dwie używki

czasy się zmieniły, i ceny opon się zmieniły.
uzbierać i następny sezon kupić resztę
jeśli ktoś jest zmuszony zbierać na dwie opony cały sezon, to powinien na nogach chodzić.

osobiście wolę zakładać używki

pewnie, jeśli je sprzedajesz i nieźle zarabiasz. oczywiście bez gwarancji. bo to "używka" :cool:

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
294
Miasto
Tarnów
dla mnie wszystko jest skomplikowane. to ty jesteś

czasy się zmieniły, i ceny opon się zmieniły.

jeśli ktoś jest zmuszony zbierać na dwie opony cały sezon, to powinien na nogach chodzić.

pewnie, jeśli je sprzedajesz i nieźle zarabiasz. oczywiście bez gwarancji. bo to "używka" :cool:

Proponuje ci czytać ze zrozumieniem , piesze wyraźnie ze proponuje zawsze nowe opony a jeśli ktoś niema kasy to lepszy wybór 2 nowe na P. a używki T a nie bieżnikowane ... mam nadzieje że dotarło ?...
i oczywiście podziwiam ozdabianie twoich postów fotkami rozumiem ze to jakieś skrzywienie z podstawówki ? ;)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom