• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Oscyloskop który polecacie

piotrek7j87

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
TM
Witam który z tych 2 oscyloskopów polecacie do motoryzacji bo mysle nad tymi dwoma cena tragiczne nie jest...
Oscyloskop cyfrowy Tektronix TPS2024B
lub
Oscyloskop cyfrowy Tektronix MSO2024B
bo te Hanteki to do niczego sa...

miras forumowicz

SuperMechanior
Punktów
20
Polecam te co mam fluka i pico. A reszta to gnoj i syf. Flukiem skaluje miernik czasem. Chcesz zajefajnie mieć oscyloskop to skubaj mocniej mechaników i za 5 koła automotive sobie zakup. Bedziesz miał dostep do fajnych spraw. Te takie kolorowiaste te automotive. Tektronix niezly jest. Prawdę mówiąc to w aucie nie ma dużych częstotliwości . Potrzebny ci sprzet ktory ci wykryje piki. Masz wogole jakiś oscyl? Zajebiste narzedzie pracy ale nie dla debi..a bo on nic nie zobaczy. Ja np bardzo lubie skopometry fluka. Może są mało widzialne ale maja bardzo dokładne pomiary. A pico znow ma wielka bazę porównawczą.

Mam hanteka tego 8 kanalowego do aut ale ten syfon czasem cos widzi

Mam hanteka tego 8 kanalowego do aut ale ten syfon czasem cos widzi

Popatrzylem na ceny tego co podałeś i na sprzęt i co ty bedziesz tworzyl DIY czy testowal układy w komputerach czy ty chcesz dlubac w samochodowce? Za 18 kola to ty pico bierz .

Ostatnia edycja:

piotrek7j87

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
TM
Teraz to posiada Hantek 1008c i za bardzo do niczego bo długo to myśli po podłaczeniu do auta oraz Siglenta 50MHz ten już trochę lepszy ale szłu nie ma gdyż podłanczam go kręce rozrusznikiem i dopiero po ok 2 sek pokazuje mi obraz.. A o bazę porównawczą to za bardzo nie chodzi...I z tego co się dowiedziałem te dwa co posiadam mają za mała przepustowość Hantek ma 2.4 MSa/s a Siglent 500MSa/s

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Zwykły pico 2205a wystarczy. Jest tylko jedna rzecz której on nie zrobi, ale czy warto dopłacać 5 tysi za tester akumulatorów? Eee... chyba nie :D

Hihi

Początkujący
Punktów
4
Teraz to posiada Hantek 1008c i za bardzo do niczego bo długo to myśli po podłaczeniu do auta oraz Siglenta 50MHz ten już trochę lepszy ale szłu nie ma gdyż podłanczam go kręce rozrusznikiem i dopiero po ok 2 sek pokazuje mi obraz.. A o bazę porównawczą to za bardzo nie chodzi...I z tego co się dowiedziałem te dwa co posiadam mają za mała przepustowość Hantek ma 2.4 MSa/s a Siglent 500MSa/s
Dzieje się tak zapewne dlatego że masz za słabego laptopa. U mnie Hantek od kilku lat działa bez zarzutu w dodatku wściekle szybko ale od początku wisi na windzie 10 pędzonej mocniejszą i5 oraz 8GB pamieci (czyt. wciąż tanim używanym laptopem) Zapewnienia producenta odnoszace się do minimalnych wymagań sprzętowych jak zwykle można wsadzić sobie..

Do góry Bottom