rutek79
SuperMechanior
Panowie przewalilem wszystkie tematy z tym związane ale niektóre juz nieaktualne z powodu zmian przepisów.
Chce otworzyć warsztat przy domu rodziców. Ojciec kiedyś miał tam swój zarejestrowany warsztat no ale z racji wieku jest juz na emeryturze wiec go wyrejestrowal kilka lat temu. Po pracy sobie tam działam no ale czas juz to zalegalizować i teraz kilka pytań
Działalność tylko ja. Coś tu czytałem o spółce z pracownikiem i jak to jest teraz
1. Mam tam zainstalowany stary podnośnik zippo z lat 80tych lecz bez dokumentacji - kiedyś nie trzeba było. Jak jest z tym teraz.
2. W miejscu gdzie chce to otworzyć jest w tej chwili osiedle domków jednorodzinnych i w urzędzie miasta mówią ze nie ma możliwości otwarcia na tamtym terenie żadnej działalności. Wszyscy sąsiedzi wiedzą że był i jest tam warsztat i nigdy nie było z nimi problemu. Jak to obejść jeśli się nie da na tym adresie założyć. Przecież głupota by było żebym gdzieś wynajmować jak tu mam gotowca
3. Ryczałt czy książka -VAT na ta chwile odpada
4. Odpady oleje. Czy kwit ze odebrała firma olej wystarczy ????
5. Kasa fiskalna raczej na 100%
6. Czy odchodząc z pracy innej niż mechanika i rejestrując warsztat wchodzę na mały ZUS czy musze przez UP.
7 . Jakieś rzeczy o których nie wiem a są
Dzieki za odpowiedzi
Chce otworzyć warsztat przy domu rodziców. Ojciec kiedyś miał tam swój zarejestrowany warsztat no ale z racji wieku jest juz na emeryturze wiec go wyrejestrowal kilka lat temu. Po pracy sobie tam działam no ale czas juz to zalegalizować i teraz kilka pytań
Działalność tylko ja. Coś tu czytałem o spółce z pracownikiem i jak to jest teraz
1. Mam tam zainstalowany stary podnośnik zippo z lat 80tych lecz bez dokumentacji - kiedyś nie trzeba było. Jak jest z tym teraz.
2. W miejscu gdzie chce to otworzyć jest w tej chwili osiedle domków jednorodzinnych i w urzędzie miasta mówią ze nie ma możliwości otwarcia na tamtym terenie żadnej działalności. Wszyscy sąsiedzi wiedzą że był i jest tam warsztat i nigdy nie było z nimi problemu. Jak to obejść jeśli się nie da na tym adresie założyć. Przecież głupota by było żebym gdzieś wynajmować jak tu mam gotowca
3. Ryczałt czy książka -VAT na ta chwile odpada
4. Odpady oleje. Czy kwit ze odebrała firma olej wystarczy ????
5. Kasa fiskalna raczej na 100%
6. Czy odchodząc z pracy innej niż mechanika i rejestrując warsztat wchodzę na mały ZUS czy musze przez UP.
7 . Jakieś rzeczy o których nie wiem a są
Dzieki za odpowiedzi
chodzi o to, że pracować będę dla dużego warsztatu ale jako swoja jednoosobowa firma. I do tego kasy mi nie trzeba. Pod koniec miesiąca daję fakturę (jestem na ksiàżce przych- roz) i tyle. Ale poprostu mam też warsztacik i chcę robić po godzinach. Skoro już i tak mam firmę to zlikwidować ryzyko podkablowania do minimum i spokojnie ludziom robić. Ale robiąc usługę dla osoby prywatnej, z tego co rozumiem, muszę mieć fiskalną??