• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

otwarcie warsztatu kilka pytan

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Panowie przewalilem wszystkie tematy z tym związane ale niektóre juz nieaktualne z powodu zmian przepisów.
Chce otworzyć warsztat przy domu rodziców. Ojciec kiedyś miał tam swój zarejestrowany warsztat no ale z racji wieku jest juz na emeryturze wiec go wyrejestrowal kilka lat temu. Po pracy sobie tam działam no ale czas juz to zalegalizować i teraz kilka pytań
Działalność tylko ja. Coś tu czytałem o spółce z pracownikiem i jak to jest teraz
1. Mam tam zainstalowany stary podnośnik zippo z lat 80tych lecz bez dokumentacji - kiedyś nie trzeba było. Jak jest z tym teraz.
2. W miejscu gdzie chce to otworzyć jest w tej chwili osiedle domków jednorodzinnych i w urzędzie miasta mówią ze nie ma możliwości otwarcia na tamtym terenie żadnej działalności. Wszyscy sąsiedzi wiedzą że był i jest tam warsztat i nigdy nie było z nimi problemu. Jak to obejść jeśli się nie da na tym adresie założyć. Przecież głupota by było żebym gdzieś wynajmować jak tu mam gotowca
3. Ryczałt czy książka -VAT na ta chwile odpada
4. Odpady oleje. Czy kwit ze odebrała firma olej wystarczy ????
5. Kasa fiskalna raczej na 100%
6. Czy odchodząc z pracy innej niż mechanika i rejestrując warsztat wchodzę na mały ZUS czy musze przez UP.
7 . Jakieś rzeczy o których nie wiem a są
Dzieki za odpowiedzi

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Cos ci piperza a tym urzedzie,tak mi sie wydaje.Napewno jest na to sposob.
Jak to w polskich urzedach bywa,pojdziesz w drzwi obok i powiedza ze nie ma problemu bo taka maja urzedasy wiedze.
Ja mialem przeboje z pewnym podatkiem,baba mi chciala go wewalic,ja powiedzialem ze go placil nie bede,i dalo sie?dalo.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Obyś miał rację. Kiedyś byłem już pytać w UM to mi powiedzieli ze mogę usługi ale nie mogę produkcji. Ostatnio powiedzieli ze żadnej nie mogę

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jak się to mowi,co wieś to inna pieśń,czyli co drzwi inne onformacje

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Byłem dziś znowu w urzędzie i niby mogę a nie mogę otworzyć. Szkoda gadać.. Pani mi powiedziała że jak otworzę to nic sie nie stanie ahhhh

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
nie nie staram się .I tak na koniec roku to kasy już nie ma więc nie ma to sensu

Konor

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Polska południowa
No to zależy od konkretnego UP. Ale często jest tak, że wszystkie środki nie są od razu rozdawane na początku roku, tylko równomiernie przez cały rok.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Najpierw musisz zarejestrować się jako bezrobotny , a póżniej otworzyć dziłalność - wtedy jest mały ZUS. Możesz nie zatrudniając nikogo normalnie działać w budynku. Co do oleju to umowa z firmą na odbiór. Ogólnie ma być czysto i bez paleń gumy koło warsztatu , smrodu rozpuszczalników i dżwięku szlifierek po 18.00 godzinie , młotków i kłębów dymu z pieca c.o Prąd na starcie na taryfę G11 , jak przyjdą to pogadają i zmienisz na usługówkę. Fiskalna musi być, odpady lekko posegregowane i brak oleju na posadzce.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
O fiskalnej jest temat na forum. Jeśli robisz tylko dla firm, na faktury nie musi być.

pajak100

SuperMechanior
Punktów
54
Miasto
Płock
www.carturbo.pl
Musi być. Wtedy paragon fiskalny podłączasz spinaczem pod fakturę- nie oddajesz go klientowi. Fiskalizacja jest obowiązkowa od 1 marca 2015 roku.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Nie musi. Jeśli nie masz handlu częściami i za usługę wystawiasz fakturę, nie masz obowiązku posiadania kasy.

Jak wszedł obowiązek posiadania kasy to też myślałem że się będę musiał zaopatrzyć, ale mnie wyprowadzili z błędu
Witam wszystkich forumowiczów.

Reprezentuję firmę sprzedającą i serwisującą urządzenia fiskalne i czytając Waszą dyskusję, zdecydowałem się zarejestrować, by Wam co nieco wyjaśnić.
Do zeszłego roku obowiązkowi wprowadzenia kas podlegały firmy (warsztaty również), które osiągnęły 20000 zł obrotu.
Od tego roku niektóre podmioty, które wykonują określoną działalność (m.in. warsztaty samochodowe) nie podlegają już zwolnieniu z obowiązku stosowania kas do czasu osiągnięcia 20000 zł obrotu i od 01.03.2015 r. mają obowiązek stosowania kas bez względu na osiągane obroty.
Ale, że kasa fiskalna służy do rejestrowania sprzedaży na rzecz osób fizycznych nie prowadzących działalności gospodarczej, to tu chodzi wyłącznie o taki obrót.
Ci co całą sprzedaż fakturują na firmy nie mają obowiązku stosowania kas.
I analogicznie użytkownicy kas, jeśli wystawiacie fakturę na firmę, nie ma obowiązku rejestracji tego na kasie.
Natomiast jeśli faktura jest wystawiana na osobę fizyczną nie prowadzącą działalności, taka sprzedaż musi być zarejestrowana na kasie. Klient dostaje jeden dokument w oryginale, czyli fakturę, a paragon podpinacie pod swoją kopię faktury.
Pytałem księgowego i potwierdził.
Tu jest temat o kasach
http://forum-mechanika.pl/threads/kasa-fiskalna.9802/

Ostatnia edycja:

bono09

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Szczecin/ Gorzów Wlkp.
Jest kilka tematów ale tak jak widzicie. Nawet tutaj już powstaĺy dwie teorie :) chodzi o to, że pracować będę dla dużego warsztatu ale jako swoja jednoosobowa firma. I do tego kasy mi nie trzeba. Pod koniec miesiąca daję fakturę (jestem na ksiàżce przych- roz) i tyle. Ale poprostu mam też warsztacik i chcę robić po godzinach. Skoro już i tak mam firmę to zlikwidować ryzyko podkablowania do minimum i spokojnie ludziom robić. Ale robiąc usługę dla osoby prywatnej, z tego co rozumiem, muszę mieć fiskalną??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
O fiskalnej jest temat na forum. Jeśli robisz tylko dla firm, na faktury nie musi być.
Musi być. Wtedy paragon fiskalny podłączasz spinaczem pod fakturę- nie oddajesz go klientowi. Fiskalizacja jest obowiązkowa od 1 marca 2015 roku.
Nie musi. Jeśli nie masz handlu częściami i za usługę wystawiasz fakturę, nie masz obowiązku posiadania kasy.
Może załóżcie się a ja pokibicuję:p

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
Panowie. Prowadzę działalność 2 lata jednoosobowo na rzecz dużego serwisu i mam umowę o współpracy, kasy żadnej nie muszę mieć i jestem na książce. Macie pewną informację i nie drążcie już tego tematu, wszystko jasne. Aaa i Vat -u nie mam. Co poniektórzy mi odradzają abym się go wystrzegał jak ognia. Na razie nie narzekam. Ponieważ mam umowę, to nie muszę mieć odbioru oleju, zbiorniki na olej posiada ten duży serwis, jak również pojemniki na odpady motoryzacyjne- wszystko full. Głowę mam spokojną. Jedyne co musiałem do umowy, to ubezpieczenie działalności.Pozdrawiam Mechaniorków.

Do góry Bottom