Mój silnik przy zastosowaniu VALVOINE miał już 335 tyś km,poszedł olej syntetyczny Ow40,zrobiłem ok.5000 km nic sie nie rozszczelniło,oleju nie ubyło nawet na mm,to ostatnie akurat mnie niezbyt cieszy.
Co lałeś na tłoki? Ropą... Jakiś engine flusch? A druga sprawa po takim zalewaniu na tłoki, pierwsze uruchomienie jest jakieś mega uciążliwe jeśli chodzi o spaliny? Mocno dymi?A ja miałem w THP brak kompresji na dwóch cylindrach. Dwa dni lałem na tłoki przez świece i kompresja wróciła
Ciekawe czy pomoże, bo jakieś dziwne rzeczy mi się dzieją znowu w samochodzie 
Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 6000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.Leję 5W30 (Mobil, Elf, Motul) co 10-12 tyś. Jeżdżę do 130 km/h. Jeżeli zrobię trasę 450-500 km i przytrafi mi się pogonić powyżej 140 km/h to po powrocie muszę dolać 0.5 - 0.7l oleju. Dlatego myślałem przepłukać silnik. Te silniki Toyoty mają mankament zapiekających się pierścieni olejowych. Nie mam ochoty na remoncik tym bardziej że ciśnienie w cylindrach jest 13 atm. Sądziłem (nigdy tego nie robiłem) że może płukanka tym specyfikiem pomoże.
Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 8000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.
Chłopaku chyba sobie jaja robisz...Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 6000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.

Przy takim poborze i dolewkach, to zastanawiam się, po co wymieniałeś olej, skoro ciągle miałeś świeży?pobór oleju zmalał z 1,5l na 0,5l na tys.
Chciałem zmniejszyć pobór i mieć luźniejszą głowę a nie ciągle myśleć czy jest jeszcze olej.Przy takim poborze i dolewkach, to zastanawiam się, po co wymieniałeś olej, skoro ciągle miałeś świeży?
To jest prawda gdyż jeśli zastosuje się płukankę a nie przepłucze silnika świeżym tanim olejem zawsze ,,coś,,zostanie w silniku,powiedzmy szklanka szczególnie zapaskudzonego starego oleju,ja zawsze wylewam ten świeży olej bardziej lepki(diesel) i czarniejszy od tego,który był,8000 km,,po zastosowaniu płukanki,15 min pracy na jałowym tylko,więc jeśli ktoś nie zamierza zrobić takiego zabiegu lepiej płukanki nie stosować.Nalej dobry olej sam się wypłucze.