• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płukanie silnika, czy warto ?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mój silnik przy zastosowaniu VALVOINE miał już 335 tyś km,poszedł olej syntetyczny Ow40,zrobiłem ok.5000 km nic sie nie rozszczelniło,oleju nie ubyło nawet na mm,to ostatnie akurat mnie niezbyt cieszy.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
A ja miałem w THP brak kompresji na dwóch cylindrach. Dwa dni lałem na tłoki przez świece i kompresja wróciła

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Przy niskiej kompresji to wiadomo,nigdy nie zaszkodzi spróbować.Jaki olej jest stosowany w tym THP? BMW'Peugeot sami przyznali,iż zalecili nieodpowiednią lepkosc po wprowadzeniu tego silnika,czyli oleje zbyt,,powolne,,przy rozruchu,to były oleje 5W40,potem zalecili Ow30,zona brata ma 208 z tym silnkiem,auto kupione w salonie,od samego początku wlaliśmy 0w30,już 60 tyś km ,zobaczymy przy ilu trzeba będzie wymieniać ten nieszczęsny rozrząd.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
335
Miasto
Piaseczno
A ja miałem w THP brak kompresji na dwóch cylindrach. Dwa dni lałem na tłoki przez świece i kompresja wróciła
Co lałeś na tłoki? Ropą... Jakiś engine flusch? A druga sprawa po takim zalewaniu na tłoki, pierwsze uruchomienie jest jakieś mega uciążliwe jeśli chodzi o spaliny? Mocno dymi?

JakubMierz

Nowy
Punktów
0
www.signeda.pl
Niedawno pojechałem do mechanika, sprawdzili wszystkie filtry, mówią, że wszystko w porządku, teraz patrzę - zapchany filtr oleju. Może ktoś wie w czym jest problem i dlaczego tak się stało?

nanab

SuperMechanior
Punktów
478
Miasto
Bydgoszcz
Tak się stało bo jechałeś do mechanika, jak byś sam sprawdził to by takiej sytuacji nie było.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Pytanie,czym zapchany,szlamem?To normalne,gdy wypryskałem w zawór EGR a potem w dolot ,czyli kolektor ssący preparat K2 do czyszczenia zaworu EGR tuż przed wymianą oleju,jeżdziłem potem jeszcze przez jakiś czas,to filtr oleju od nagaru był tak cięzki jakby był wypełniony olejem,rok wcześniej tego nie robiłem,filtr był lekki.

Katarzyna3105

Początkujący
Punktów
0
To może spróbuję i ja :D Ciekawe czy pomoże, bo jakieś dziwne rzeczy mi się dzieją znowu w samochodzie :D

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Leję 5W30 (Mobil, Elf, Motul) co 10-12 tyś. Jeżdżę do 130 km/h. Jeżeli zrobię trasę 450-500 km i przytrafi mi się pogonić powyżej 140 km/h to po powrocie muszę dolać 0.5 - 0.7l oleju. Dlatego myślałem przepłukać silnik. Te silniki Toyoty mają mankament zapiekających się pierścieni olejowych. Nie mam ochoty na remoncik tym bardziej że ciśnienie w cylindrach jest 13 atm. Sądziłem (nigdy tego nie robiłem) że może płukanka tym specyfikiem pomoże.
Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 6000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.
Automatyczne połączenie postów:

Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 8000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Polecam na YT filmiki ,,labolatorium olejowe,,olej powinno się wymieniać co 6000 km,po tym przebiegu następuje degradacja praktycznie wszystkich olejów,8000 tyś km to bariera optymalna.
Chłopaku chyba sobie jaja robisz...:D
Poliaki kupują furę za ostatni grosz i już im nie starcza na wymianę oleju co 30 tysia, albo i rzadziej, a ten im każe co 6 tysia...:eek::p:D

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1880
Miasto
Koszęcin
Hehe. Miałem corsę b z oryginalna instrukcja to interwał był co 8 tys.
Ps Tico też miałem z Ori instrukcja chyba 8 stron

janeczek172

Początkujący
Punktów
1
W instrukcji Hondy Accord w wersji USA zalecali wymianę filtra co drugą wymianę oleju... ale olej też jakoś często, coś koło właśnie 6-8 tys. W temacie czy warto mogę odpowiedzieć, że tak. Miałem kiedyś Toyotę Paseo i po zastosowaniu płukanki pobór oleju zmalał z 1,5l na 0,5l na tys.

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Nalej dobry olej sam się wypłucze.
To jest prawda gdyż jeśli zastosuje się płukankę a nie przepłucze silnika świeżym tanim olejem zawsze ,,coś,,zostanie w silniku,powiedzmy szklanka szczególnie zapaskudzonego starego oleju,ja zawsze wylewam ten świeży olej bardziej lepki(diesel) i czarniejszy od tego,który był,8000 km,,po zastosowaniu płukanki,15 min pracy na jałowym tylko,więc jeśli ktoś nie zamierza zrobić takiego zabiegu lepiej płukanki nie stosować.

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Płukanka nie zostaje w oleju , odparowuje już w 80 st

Do góry Bottom