• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Płyn chłodniczy na misce olejowej - Ford Fiesta MK6 1.3

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
wczoraj była robiona trasa ok. 70 km w jedną stronę, w mieście na parkingu po dojeździe do celu załączył się wentylator chłodnicy, później auto stało ok. 3,5 godziny, powrót do domu i nic, temperatura w normie na wskaźnikach.

dzisiaj pod wieczór zauważono ubytek płynu w zbiorniczku, od kreski na zbiorniczku może ok. 1,5 cm w dół, pod autem na zdjęciu widać na misce płyn chłodniczy, nawet jest widoczna różowa kropla

przegrzanie silnika, uszczelka? w zbiorniczku nie widać zmiany gęstości i śladu oleju, na wężach sucho, nawet jakby się płyn zagotował i jakimś cudem wylał po zbiorniczku przez korek to byłoby widać ale jest sucho, zero śladów

test na szczelność głowicy powie coś więcej? pęknięcie bloku?

KamiLmajsterkowicz

Początkujący
Punktów
1
Cieknie z węża...termostatu...się rozejrzyj może z lekka w temacie.
Też wczoraj myślałem że z bloku cieknie...a się okazało że spod termostatu...i od góry było sucho...dopiero rekOM wyczułem jak włożyłem.

Pytasz się Nas skąd cieknie. Oszalałeś? Włóż rękę i macaj...

pęknięcie bloku?
Lepiej nie mów tego głośno...bo zeszyt pusty.

lotny

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Polska
z obserwacji i "macania"

temperatura na desce nie wzrasta, trzyma normalnie temperaturę, wentylator się nie załącza

wczoraj wymacane wszystko, wymyłem miskę z płynu po trasie, później zrobiono ok. 40 km i po nocy sucho

natomiast dzisiaj zrobiona trasa ok. 11 km i wieczorem widzę, że płyn jest w tym samym miejscu co na zdjęciu

dodam, że silnik bardzo długo był gorący, auto stało po trasie w cieniu ok. 5 godzin i silnik nadal ciepły

w weekend sprawdzę jeszcze termostat bo z przodu nic nie widać, wszystko zabudowane i trzeba demontować aby sprawdzić termostat, widać tylko dwa węże od termostatu

Do góry Bottom