• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat 1.6 b5 nie pali

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Witam kolegów.
Pacjent to passat 1.6 b5 (74kw) oznaczenie silnika AHL.
Sytuacja jest taka że zmieniałem w aucie rozrząd kompletny plus paski i uszczelkę pod pokrywą zaworów, jak już wszystko zrobiłem zabrałem się za pokrywę po jej zdemontowaniu zobaczyłem pełno syfu i smoły wybrałem z pokrywy tego dziadostwa pół słoika litrowego ale gościu przyznał ze wymienił olej po 50tyś. Poczyściłem to ale tak delikatnie z głową żeby nie zapchać silnika, jak już wyjeżdżałem z garażu zapaliła się kontrolka oleju i trochę stukały zawory ale to przez to ze oleju nie było minimum. Klient zabrał auto a wczoraj je przyciągli go na lince jechał do domu i auto zgasło pierwsze co mechanicy z czech stwierdzili ze przeskoczył rozrząd jak sprawdzili ze jest ok rozłożyli ręce wiec gosciu wrócił do mnie. Auto kręci normalnie na fisie wyskoczyło fail a auto com pokazał:

00515 -Czujnik Halla
-Sygnał nieprawidłowy
-Stały
Miał ktoś z was podobny problem ze tak nagle po robocie pada czujnik halla ?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
przestawiłeś kólko napędzające aparat zapłonowy podczas wymiany rozrządu

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
w tym silniku nie ma aparatu zapłonowego, znalazłem przyczynę prawdopodobnie mechanik w czechach kręcił górnym kółkiem wałka rozrządu żeby sprawdzić czy silnik sie nie zatarł, bo śruba jest obrobiona a rozrząd przestawiony o 16 zębów. A jak rozebrałem i pokręciłem wałem i sprawdziłem naciąg paska to jest prawidłowy a jeżeli krecił górnym kółkiem to rolka samoregulacyjna popuszczała pasek i przeskakiwał no ale czech może być tylko taki mądry żeby kręcić górnym kołem

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Nie mam pytań....
Pamiętaj wykasować błąd przed próbami odpalenia, bo może go to dusić. Ew. odepnij czujnik, jeśli są dwa i odburzy w awaryjnym.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Czujnik halla w tym aucie wyskakuje podczas diagnostyki za kazdym razem. Proponuje ustawic rozrzad, nastepnie sprawdz czy jest iskra i paliwo jak jest, wejdz w parametry zobacz ile obrotow pokazuje podczas krecenia, dobrze tez kompresje zmierzyc.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
W tym modelu przy diagnostyce nie wyskakuje błąd czujnika po ustawieniu rozrządu nie wywala go auto pali i chodzi równo lecz na nowym oleju chodził chwile cicho a później zaczeły stukać popychacze i przy gazowaniu zapala się i miga kontrolka oleju myślę ze pompa albo się zapchała albo skończyła jutro kupie nowy manometr i sprawdzę cisnienie oleju to zobaczymy czy to wina cisnienia czy popychacze załatwiła kupa syfu

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Filtr założyłem nowy po płukaniu silnika wiec odpada tym bardziej ze na starym bylo to samo przypuszczam ze smog zapchany bedzie nie ma dobrego ciśnieienia i dlatego klepie

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Micha w dół i do roboty ;) Nie pamiętam jak w tym silniku, ale jak się go chyba od łap odkręci i dobrze do góry uniesie, to miska wyjdzie.

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Witam Koledzy. Micha zwalona i wyczyszczona , pompa rozebrana i sprawdzona auto chodzi, chodził przez 10 min klepał jak disel ale dostał po gazie i się unormował , przyczyną był zapchany smok olejowy. Dzięki wielkie za wasze sugestie i zainteresowanie :)

Do góry Bottom