• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b3 1.9d Nie odpala po dłuzszym postoju na rozrusznik

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Witam ma problem jak w temacie . kupiłem samochód jakieś 2 tygodnie temu i od samego początku nie chciał palic na rozrusznik , na popych pali odrazu ,jak załapie puszcza czarną chmurę dymu ,później jak chwilke pochodzi pali na rozrusznik dobrze , nie wiem co mam zrobic :no: .
swiece sprawdziłem są dobre . Silnik był zmieniany z 1.6 tdi na 1.9d
Prosze o pomoc w ustaleniu przyczyny .

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Jesteś elektronikiem samochodowym bądź mechanikiem?
znajomu elektronik mi mówił , ale moze sie mylić . Nie chcem pakowac zaduzo kasy w ten samochód bo jest stary ,dlatego szukam konkretnej odpowiedzi co moze byc napewno do wymiany lub naprawy . Bo taki podpowiedzi jak wymien aku. wymien rozrusznik , wymień wtryski, wymien swiece , wymien filtr i węze itd. to troche duzo pieniedzy ..,

elzbieta18elsam

Początkujący
Punktów
1
Miasto
garbatka
znajomu elektronik mi mówił , ale moze sie mylić . Nie chcem pakowac zaduzo kasy w ten samochód bo jest stary ,dlatego szukam konkretnej odpowiedzi co moze byc napewno do wymiany lub naprawy . Bo taki podpowiedzi jak wymien aku. wymien rozrusznik , wymień wtryski, wymien swiece , wymien filtr i węze itd. to troche duzo pieniedzy ..,
kolega z GWT. ma rację,nikt ci nie mówi wymień,tylko sprawdż.rozrusznik może powodować zakłucenia

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Nikt ci nie odpowie co masz zepsute na 100% a tym bardziej przez Internet.. Od tego jest diagnostyka która polega na wylkuczaniu możliwych przyczyn na podstawie pomiarów a nie podkladania dobrych elemntow wykonawczych. Nie potrafisz to moja jedyna 100% diagnoza która brzmi: wstaw auto do serwisu! Bez obrazy..

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Mogę się mylić,ale z tego co się orientuję,to silnik 1.9TDI bardzo trudno odpalić,jeśli rozrusznik nie uzyska odpowiedniej liczby obrotów,tak układ sterujący wtryskiem paliwa jest zaprogramowany,tutaj silnik jest wymieniony,ale elektronika pozostała stara,nie wiem jak jest z innymi silnikami Diesla VW-gena,czy też układ sterujący jest tak programowany?!Można zlikwidować tę ,,blokadę,,,ale to robota dla specjalisty.

buliwer

Gaduła
Punktów
0
był zmieniony z 1,6 tdi na 1.9 d odpale na pycha pochodzi chwilkę i wszystko jest ok tak jak powinno ,pali od strzału na rozruszniki postoi 4-6 godzin i juz nie zapale go na rozrusznik kręci dobrze ale tak jak by paliwa nie dostawał i zas trzeba na pycha , odpali i chodzi dobrze .

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Ja bym postawił na zapowietrzanie się układu!Przelewy , nieszczelne wtryski itd... Miałem taki przypadek ze były nie szczelne przelewy, jak odpalił i popracował trochę to palił od strzała a jak postał kilka godzin to już koniec.Po naprawie usterki auto paliło na dotyk nawet po dwu dniowym postoju.Pozdrawiam ... ;););)

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miałem VW T4 1.9TDI,wszystko pięknie,zaczął mi ciężko palić na zimnym silniku,na ciepłym palił od strzała,wszystko super,świece ciśnienie sprężania.Pozostawiłem go przed domem jesienią,wyjąłem akumulator,stał całą zimę.Przyszedł kwiecień,ale jeszcze mróz był cholerny,postanowiłem go odpalić.Byłem zdumiony,gdyż na mrozie odpalił natychmiast.Ruszyłem sobie,byłem 300 m od domu,zdechł i koniec.Zaholowałem dziada pod dom,potem na drugi dzień przeholowaliśmy go po całej wiosce,aż silnik zrobił się gorący ,ale nie zapalił .Szukałem usterki przez trzy dni,odpaliłem go w końcu,ale gasł przy dodaniu gazu,odpalał i natychmiast gasł,w końcu wymontowałem filtr paliwa,był zapchany prawie na amen,bądź tu człowieku mądry.

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Teraz patrzylem co sie dzieje z paliwem zalozylem przezroczysty wezyk . po jezdzie zostawilem go na noc i w wezu ktory idzie z filtra do pompy wtryskowej jest pol weza powietrza i pol paliwa jak krecilem rozrusznikiem z rana to paliwo wciagnelo ale nie odpalil jak skonczylem krecic to paliwo spowrotem wraczalo z pompy do filtra

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Czyli tak jak pisałem.Zapowietrza się układ!Teraz wyeliminować przyczynę.Może zaworek zwrotny który powinien być przed filtrem szlak trafił i paliwo cofa ci się do baku...

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Czyli tak jak pisałem.Zapowietrza się układ!Teraz wyeliminować przyczynę.Może zaworek zwrotny który powinien być przed filtrem szlak trafił i paliwo cofa ci się do baku...
zaworek jest ok kupilem nowy i zalozylem w miejsce starego czyli pomiedzy bakiem a filtrem

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Teraz nie zostaje ci nic innego jak eliminować po kolei przyczynę tego zapowietrzania się.Można założyć dodatkowy zaworek za filtrem i sprawdzić czy filtr paliwa jest ok i nie zaciąga powietrza.Ale ja bym stawiał wyżej wtryski , przelewy , posprawdzać w jakim stanie są węże paliwowe itd... Powodzenia ...

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Teraz nie zostaje ci nic innego jak eliminować po kolei przyczynę tego zapowietrzania się.Można założyć dodatkowy zaworek za filtrem i sprawdzić czy filtr paliwa jest ok i nie zaciąga powietrza.Ale ja bym stawiał wyżej wtryski , przelewy , posprawdzać w jakim stanie są węże paliwow
e itd... Powodzenia ...
mogla byc taka przyczyna ze nie chcial palic?

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Ewidentnie gdzieś łapie ci powietrze do układu i przez to masz problemy z odpaleniem go po dłuższym postoju.Tak jak ci pisałem wyżej,musisz eliminować po kolei aż dojdziesz do tego co ci go zapowietrza.Myślę że sobie poradzisz ...

buliwer

Gaduła
Punktów
0
Ewidentnie gdzieś łapie ci powietrze do układu i przez to masz problemy z odpaleniem go po dłuższym postoju.Tak jak ci pisałem wyżej,musisz eliminować po kolei aż dojdziesz do tego co ci go zapowietrza.Myślę że sobie poradzisz ...
Dzieki za pomoc dam znac jak zrobie

Do góry Bottom