• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat b4 abs supply voltage b+

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
Witam

W moim pasacie b4 2.0 8v ady benz/gaz występuje problem z absem. Na zimnym silniku abs nie działa a jak auto sie rozgrzeje to po ponownym uruchomieniu samochodu wszystko dziala jak należy. Przekaźniki i bezpieczniki sprawne (te znajdujace się na grodzi silnika) Sterownik abs sprawny. Kupilem drugi na podmiane. Po przejrzeniu schematu i spr czy dochodza plusy i czy masy (w przypadku sterownika pod siedzeniem są dwie) sa prawidłowe doszedłem do wniosku ze sterownik abs nie podaje masy na styk 34. Co moze byc tego powodem ?

Załączniki

• IMG-20181008-WA0005.jpg
    IMG-20181008-WA0005.jpg
    105,2 KB · Wyświetleń: 15

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Odśwież wszystkie styki /+/ i /_/ najlepiej wazeliną techniczną.

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
masy w komorze silnika wyczyszczone i zabezpieczone wazelina. masy w sensie rozgałęzienia w okolicy tablicy bezpiecznikowej spr i poprawione. masy pod siedzeniem oczyszczone. Plusy do sterownika abs dochodzą prawidłowe. Chyba że multimetr nie jest miarodajny. Mam pytanie. Od czego zależy czy sterownik abs pusci mase na 34 styk. Podczas uruchomienia sterownik diagnozuje uklad i jesli mu coś nie pasuje to odcina uklad abs. Ale jesli byl by to powód tego to vag nie powinien pokazac błędu zasilania a raczej uszkodzenia czegoś.

Ostatnia edycja:

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
Czy 50w żarówka mogę zdiagnozować + na sterowniku korzystając z masy sterowniku? Grozi to uszkodzeniem jakiejś diody ? czy tylko + ze styku sterownika i masa z budy ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Jeżeli to jest "15-ka" lub "30-ka" możesz próbować, nic się nie stanie.

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
Mam dziwne wrażenie że kostka stacyjki tutaj miesza. Latem w upalne dnii potrafiła sobie dymek puścić. Jutro skręce sobie testerek z żarówki :)

Ostatnia edycja:

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
Witam.
spr plusy żarówką. nastapila mała zmiana. Nie chodzi o rozgrzanie sie auta tylko o wilgoć. jaki element może powodowac zaistniały problem ?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
681
Miasto
WLKP
Jak widziałes dymek ze stacyjki to na co czekasz,po takim widoku powinna byc nowa od razu montowana.

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
Wymienic moge. ale nie wydaje mi sie zeby ona wyeliminowała problem z absem. Wilgoc pasuje do uszkodzonego czujnika lub kable czujnika. Sprawdzenie wagiem niestety tego nie potwierdza. Czy uszkodzony kabel do czujnika może generowac blad zasilania ?

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
masy w komorze silnika wyczyszczone i zabezpieczone wazelina. masy w sensie rozgałęzienia w okolicy tablicy bezpiecznikowej spr i poprawione. masy pod siedzeniem oczyszczone. Plusy do sterownika abs dochodzą prawidłowe. Chyba że multimetr nie jest miarodajny. Mam pytanie. Od czego zależy czy sterownik abs pusci mase na 34 styk. Podczas uruchomienia sterownik diagnozuje uklad i jesli mu coś nie pasuje to odcina uklad abs. Ale jesli byl by to powód tego to vag nie powinien pokazac błędu zasilania a raczej uszkodzenia czegoś.
Albo w sterowniku jest wiosenna aura.

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
SAM SOBIE ODPOWIEDZIAŁES!!!! stary uszkodzony kabelek!!!! tam ida sygnaly wiec kazde uszkodzenie te sygnały przerywa !!! a reszte widzisz na desce

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
problem dalej wisi w powietrzu. Czy Pan Paweł mial juz taka sytuacje zeby czujnik generował blad zasilania. Czujniki sa to elementy ktore malo wsplnego maja z zasilaniem.

lukaszstg

Początkujący
Punktów
0
tak. spr i dla pewnosci kupiony drugi na podmiane. efekt ten sam

Do góry Bottom