• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5 1.9 TDI 115KM - problem z silnikiem (?)

nkon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Witam. W marcu br. stałem się posiadaczem pojazdu

VW Passat B5
1.9 TDI 115KM
rocznik '00
silnik AJM
przebieg (wg licznika) : 286 000

Przy zakupie od razu zainteresował mnie dziwny dźwięk stukania/cykania podczas jazdy, jednak jako jestem niedoświadczoną osobą w sprawach samochodów, a sprzedawca poinformował mnie, że "te silniki tak mają", uwierzyłem. Od razu zabrałem się za sprawdzenie tego dźwięku, niestety trafiałem tylko na tzw. "wymieniaczy". Mój Paseratti otrzymał nowe: popychacze zaworów, zestawy naprawcze pompowtrysków, koło główne rozrządu (okazało się że było pęknięte), sprzęgło (z dwumasu na sztywne). Fakt- trochę ucichł , jednak charakterystyczny dźwięk stukania pozostał. Ostatnio został wymieniony termostat i ustawione pompowtryskiwacze- dźwięk nie ustał. W tym momencie owy dźwięk się nasilił, dodatkowo przy pierwszym uruchomieniu silnika w ciągu dnia przez pierwsze kilka minut nierówno pracuje oraz z wydechu wydobywa się biały dym, który ustaje wraz z szarpaniem silnika. Dodaję poniżej film z pierwszego uruchomienia w ciągu dnia:

Moje kolejne podejrzenia idą na panewki... Chyba, że jestem w błędzie...

Bardzo prosiłbym o pomoc co może być nie tak z moim autem, bo fundusze powoli się kończą, a problemu nie rozwiązałem.. :(

nkon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Witam! Udało się rozwiązać problem. Przyczyną tego stukania i dymienia była uszkodzona "panewka" w główce korbowodu, foto poniżej:

13453195_1135964883134249_977984972_o.jpg 13467712_1135964956467575_1640502979_o.jpg

Dzięki Bogu nic się nie stało gorszego... Teraz Paseratti mruczy jak kicia :) Dziękuję wszystkim za zainteresowanie tematem :) Temat można zamknąć.

nkon

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Olsztyn
Wymieniony został korbowód i przy okazji pierścienie na tłokach + olej, bo stary miał opiłki ze startej panewki. Został też wymieniony pasek rozrządu dla świętego spokoju.

Krzy$ztof

Nowy
Punktów
0
Witam mam ten sam problem z vw bora.Fura stała około roku tylko po ściągnięciu pokrywy rozrządu i podkręceniu silnikiem widać ze na pierwszym cylindrze jedna szklana wogole nie trzyma ciśnienia i jest tam wielki luz. Jest jakaś opcja żeby sprawdzić czy to nie są panewki ?

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Zacznij od wymiany szklanki lub całego kompletu . Przyczyną nie trzymania raczej nie będą panewki lecz naturalne zużycie szklanki (-ek ). Sprawdzić panewki ....np. uruchom silnik ..osłuchaj okolicę miski olejowej lub lub dokonaj pomiaru ciś.oleju lub zajrzyj do filtra oleju lub odkręć miskę olejową a następnie stopki korbowodu itd. itd !

Krzy$ztof

Nowy
Punktów
0
Zacznij od wymiany szklanki lub całego kompletu . Przyczyną nie trzymania raczej nie będą panewki lecz naturalne zużycie szklanki (-ek ). Sprawdzić panewki ....np. uruchom silnik ..osłuchaj okolicę miski olejowej lub lub dokonaj pomiaru ciś.oleju lub zajrzyj do filtra oleju lub odkręć miskę olejową a następnie stopki korbowodu itd. itd !
Zanim wymieniłem olej zastosowałem płukankę na filtrze oleju nie znalazłem opiłków. Na wałku rozrządu i szklankach nie widać jakis niepokojących rzeczy ale jeszcze go nie mierzyłem. Nie zaglądałem jeszcze czy są te aluminiowe bolce w wałku. Zanim zacznę wszystko rozbierać to faktycznie sprawdzę ciśnienie oleju i zdejmę miskę może znajdę coś ciekawego

Do góry Bottom