• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Passat B5FL 1.9TDI AVF

markoss87

Początkujący
Punktów
0
Witam

Mam problem z Passat B5FL 1.9TDI AVF . Wszystko najpierw zaczęło się od lekkiego falowania obrotów gdy odpalałem silnik gdy był zimny (pierwsze odpalenie rano). Kolejne odpalenia w tym samym dniu były już bez falowania. Falowanie trwało 3- 4 sekundy i zanikało. Po roku czasu zaczęły się kolejne problemy. Podczas jazdy dynamicznej wyczuwalne są szarpnięcia. W następnej kolejności doszły kolejne objawy. Gdy silnik jest zimny (pierwsze odpalenie rano) po odpaleniu auta przez 2-3 sekundy silnik chodzi jakby na 3 cylindry. Buja silnikiem. Problem tylko jak jest zimny silnik i auto nie jest odpalane przez min. dwa dni.

Zrobiłem logi:

Logi zrobione przy temperaturze 90 stopni:
1 pomiar
2 pomiar

Logi zrobione jak silnik jest zimny:

Proszę o pomoc.

Czy wtryski mogą być brudne ? Jaki preparat polecacie do czyszczenia ?Czy podczas czyszczenia silnik musi być nagrzany do 90 stopni ? czy na filtrze musi być zrobione zaślepienie wyjścia oraz wejścia ? Czy filtr należy podłączyć przy wyjściu ?
Czy płukanka może rozwiązać problem ?
Jaką polecacie ?

Pomoże ktoś z Was ocenić stan pompowtryskow ?

Proszę Was o analizę logów

Ostatnio edytowane przez moderatora:

markoss87

Początkujący
Punktów
0
Dzięki za sprawdzenie. A dlaczego na zimnym silniku na 3 cylindrze pokazuje wartości 1.81; 2.33; 2,75; 2,87 .... To normalne ? Wygląda jakby wtrysk lał paliwem

markoss87

Początkujący
Punktów
0
...bo jest zimny silnik.
Czyli to normalne wartości. Problem występuje jak jest zimny silnik dlatego robiłem logi również na zimnym . W trakcie jazdy lekko szarpie, ale to sporadycznie, zazwyczaj podczas dynamicznego przyspieszania.

markoss87

Początkujący
Punktów
0
Dodam jeszcze że wyczuwalny jest zapach spalin na zewnątrz

Zrobiłem dziś jeszcze raz logi i wyglądają następująco gdy silnik jest zimny:

1 pomiar:

2 pomiar :

Wtryski wyglądają na OK ?

Grupa 001 004 007

Grupa : 013 018 023

Ostatnia edycja:

Xxxkubek

Uczestnik
Punktów
10
Możliwe ze gniazda pompek są wybite, podczas postoju olej dostaje się do komory spalania i efekt jest taki o jakim mówisz, jeśli nie zmieniales oringow na pompkach warto zajrzeć, zmienić je i sprawdzić stan gniazd.

markoss87

Początkujący
Punktów
0
Możliwe ze gniazda pompek są wybite, podczas postoju olej dostaje się do komory spalania i efekt jest taki o jakim mówisz, jeśli nie zmieniales oringow na pompkach warto zajrzeć, zmienić je i sprawdzić stan gniazd.
OLEJ silnikowy czy ropa ?

Xxxkubek

Uczestnik
Punktów
10
Olej, ale może być też i pęknięta głowica i dostawać się ropa
Zostaw auto na jakiś czas, potem wyciągnij wtryski i zajrzyj czy jest jakaś ciecz na tłoku.
Zobaczysz gniazda i oringi w jakim są stanue

Ursusraketa

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
138
Przecież jak wyciągnie wtryski to oczywiste że ropa spłynie na tłok

markoss87

Początkujący
Punktów
0
Proszę Was o pomoc. Mechanik oddał mi samochód. Stwierdził, że pompowtryskiwacz na 4 cylindrze pokazuje korektę o wartości 2, ale po przy gazowaniu wartość pokazywana jest 0,4 i że można jeździć. Sprawdził wtyczki do pompowtryskiwaczy "pozaginał", sprawdził wałek i powiedział że nie wygląda żeby był wytarty. Podczas odbioru auta nie mogłem auta odpalić gdy był zimny silnik, kilka razy kręciłem silnikiem i nic z tego, dopiero po kilku próbach silnik odpalił i później za każdym razem odpalał (przed oddaniem auta do mechanika silnik odpalał za pierwszy razem, ale nierówno pracował i przez kilka sekund jakby na 3 cylindrach). Mechanik powiedział, że wygląda jakby paliwo się cofnęło. Powiedział żeby spróbować wyczyścić samemu wtryskiwacze preparatem. Przyjechałem do domu sprawdziłem na silniku gorącym korekty wtrysków i wyglądały następująco: https://vaglogs.com/log/003-013-023-348cdccf-cd70-4e19-8f92-e022cc77093c (Sprawdzenie korekt na postoju oraz w trakcie jazdy - zwiększone obroty). Na postoju korekty były chyba OK, ale podczas jazdy na 3 i 4 cylindrze były zawyżone wg. mnie.
Silnik trochę ostygł (temperatura cieczy chłodzącej ok. 45 stopni) odpaliłem auto normalnie, ale bardzo twardo działał silnik. Na postoju na wolnych obrotach kopcił. Zrobiłem jeszcze raz sprawdzenie korekt i przestraszyłem się to co zobaczyłem. https://vaglogs.com/log/003-013-023-72d167f5-89b8-4b73-9602-450c486225c9, na 1 i 4 cylindrze bardzo duże wartości korekt. 1725650752960.png
Pojawił się również błąd (pierwszy raz taki widzę) :

1725650807280.png

Przejechałem się autem 200 metrów i korekty były następujące: https://vaglogs.com/log/003-013-023-ef2840d2-a82e-4698-a357-fee55ef9bead (auto na postoju przesłało kopcić)

Proszę Was o pomoc co można zrobić jeszcze ? Wtryskiwacze się zawieszają ?

Czy błąd 16688 może być spowodowany awarią wtryskiwacza na cylindrze 4 ?
Czy czyszczenie wtryskiwaczy preparatem TEC 2000 może rozwiązać problem ?

Czy ktoś z Was wymieniał wtryskiwacze w 1.9 TDI 130 KM AVF ? Znalazłem niby nowe pompowtryskiwacze za 500 zł na gwarancji 24 miesiące, mechanik twierdzi że muszą być po regeneracji bo za tanie. Serio pompowtryskiwacze drożej kosztują ?

Ostatnia edycja:

markoss87

Początkujący
Punktów
0
zmienić warsztat na taki który ogarnia silniki.

a pompowtryski wg. logów są uszkodzone ?

Proszę o sprawdzenie dzisiejszych logów

W czasie postoju - 90 stopni temperatura:

W czasie jazdy:

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
a pompowtryski wg. logów są uszkodzone ?
nikt przy zdrowych zmysłach nie stwierdzi tego na podstawie samych logów

problem jest taki, że wtryski maja wpływ na pracę silnika, a reszta elementów silnika ma wpływ na wtryski. czyli trochę błędne koło. sterownik stara się zniwelować różnice pomiędzy cylindrami. i teraz nie wiadomo: czy jest to lejący wtrysk, albo trochę mniejsza kompresja na tym cylindrze, lub przyblokowana klapa w kolektorze, a może hydro popychacz. przyczyn może być wiele.

najlepszą opcja jest demontaż i sprawdzenie na maszynie- odizolowanie wtryskiwaczy od napędu silnika który jest zależny od wtryskiwaczy- łapiesz? :)

Bobodia. g

SuperMechanior
Punktów
131
zrob czwarty to moze korekty wroca do normy
zawiez do pompiarza i zrobi ci diagnostyke

Do góry Bottom